Mitä kuuluu, lainamiehet? – ”Lähdin hakemaan isoa roolia ja siitä olen nauttinut”

Kesäkuussa Kai Meriluoto debytoi Pikkuhuuhkajissa, Kevin Kouassivi-Benissanin päävalmentaja vaihtui ja Patrik Raitanen palasi pelikentille. Elmo Henrikssonin ja Samuel Anini Jr:n kesäkuun pelit jäivät vähiin.

Elmo Henriksson - HJK Helsinki
Viime kaudella HJK Klubi 04:n paidassa pelannut Elmo Henriksson edustaa kaudella 2022 IFK Mariehamnia ja on ollut maalillaan vakuuttava.

Viisi HJK-pelaajaa viettää kautensa lainalla muissa Veikkausliiga-joukkueissa. Käymme kuukausittain läpi, kuinka pelaajamme ovat suoriutuneet lainapesteissään. Veikkausliigan oltua maajoukkuetauolla kesäkuussa ei Klubin lainapelaajille ole kertynyt aivan yhtä monta ottelua kuin normaalisti.

KAI MERILUOTO, ILVES
Kai Meriluodon hyvät otteet tämän kauden Veikkausliigassa palkittiin, kun hänet valittiin ensimmäistä kertaa Pikkuhuuhkajiin. Meriluodon tähdittämä U21-maajoukkue kohtasi kesäkuun alkupuoliskolla EM-karsintaotteluissa ensin vieraissa Itävallan ja sitten kotona Azerbaidzhanin sekä Norjan. Pikkuhuuhkajat olivat harvinaisen lähellä jatkokarsintapaikkaa, mutta unelma kaatui tappioon Norjalle EM-karsintalohkon viimeisessä ottelussa. 

Meriluoto kellotti minuutteja kaikissa kolmessa ottelussa, avaten voitokkaassa Azerbaidžan-ottelussa. 19-vuotias hyökkääjä antoi myös tuiki tärkeät maalisyötöt Suomen toisiin maaleihin sekä Itävaltaa että Azerbaidžania vastaan. Lisäksi Meriluodon energinen prässipeli aiheutti ongelmia jokaiselle puolustukselle, mutta varsinkin Azerbaidžanille.

Maajoukkuetauon jälkeen käyntiin pyörähtäneessä Veikkausliigassa Ilves kerkesi vielä kesäkuun puolella pelaamaan kaksi ottelua, joissa kummassakin hän oli avauskokoonpanossa. Nuorukainen jäi FC Lahtea ja HIFK:ta vastaan pelatuissa otteluissa vaille tehomerkintöjä, mutta jälkimmäisen ottelun pöytäkirja ei jäänyt tyhjäksi, sillä Meriluoto sai kauden ensimmäisen varoituksensa.

ELMO HENRIKSSON & PATRIK RAITANEN, IFK MARIEHAMN
Viime kaudella 24 ottelussa HJK Klubi 04:n maalilla esiintynyt Elmo Henriksson pelasi tilastojen valossa yhden viime vuosien parhaista nuorten maalivahtien pelaamista kausista Ykkösessä. Maaliskuussa 19 vuotta täyttänyt veskarilupaus keikkui sarjan kärkipäässä mittareissa, jotka arvioivat maalivahtien kohtaamien laukausten maaliodottamaa (PsXg eli post shot -maaliodottama).

Henriksson on jatkanut tällä kaudella Veikkausliigassa siitä mihin Ykkösessä jäi. Lainamies on ollut yksi Veikkausliigan vakuuttavimmista maalivahdeista alkukaudella. Vaikka IFK Mariehamn on viettänyt suurimman osan kaudesta sarjataulukon pohjilla, saarelaiset ovat päästäneet vähemmän maaleja kuin muut Veikkausliigan häntäpään joukkueet.

– Kokemukseni mukaan Ykkönen ja Veikkausliiga eivät eroa hirveästi maalivahdin näkökulmasta. Pitkä kausi Ykkösessä kehitti paljon, joten steppi sen pohjalta liigaan ei tuntunut niin isolta. Aika IFK Mariehamnissa on lähtenyt pääosin hyvin käyntiin, toki joukkueena meillä on ollut omat vaikeutemme. Lähdin Maarianhaminaan hakemaan isoa roolia ja siitä olen nauttinut. Tavoitteenani on tietysti pelata kaikki pelit HJK-matseja lukuun ottamatta, Henriksson toteaa.

Henrikssonin kesäkuu on ollut erikoinen, sillä hänelle kertyi keskellä kilpailukautta vain yksi ottelu koko kuun aikana. Normaalia pidempi maajoukkuetauko, IFK:n maalivahtikierrätys ja edustuskelvottomuus HJK-ottelussa ovat mahdollistaneet normaalia kovemman harjoittelun.

Olen tehnyt paljon tuplatreenejä tässä kuussa. Vedän aamuisin futistreenit ja käyn iltapäivisin salilla tekemässä treeniohjelmaa, jonka kehitimme yhdessä IFK Mariehamnin fysiikkavalmentaja Philip Garvön kanssa, Henriksson kertoo.

Maarianhamina on vuosien varrella osoittautunut hyväksi paikaksi kehittyä jalkapalloilijana. Suuremman roolin perässä saarelle ovat muuttaneet muun muassa maajoukkueessakin pelanneet Petteri Forssell ja Paulus Arajuuri. HJK-pelureista Henrikssonia ja Patrik Raitasta ennen saarella lainapestillä on käynyt ainakin Akseli Pelvas.

Ahvenanmaan erityisluontoisuudesta jalkapalloilijalle puhutaan monesti: pieni ruotsinkielinen Maarianhaminan kaupunki eroaa suurimman osan tavallisesta asumisympäristöstä melkoisesti.

Olen sopeutunut hyvin Ahvenanmaalle. Joskus saattaa olla vähän tylsää, mutta se kuuluu asiaan – treeneissä on kyllä aina hauskaa. Asuin Töölössä yksin puolitoista vuotta ennen kuin muutin Maarianhaminaan, joten se varmasti auttoi sopeutumisessa, Henriksson pohtii.

Toisen saarella olevan HJK-lainamiehen Patrik Raitasen osalta kuultiin hyviä uutisia, kun toukokuun alussa olkapäävamman saanut puolustaja on tervehtynyt takaisin pelikuntoon. Raitanen pääsi vaihdosta kentälle sekä Suomen Cupissa HIFK:ta että Veikkausliigassa Hakaa vastaan. Epäonnesta alkukauden kärsinyt Raitanen on pelannut tällä kaudella vain yhden 90-minuuttisen – senkin juuri ennen kuin loukkaantui, joten toivotaan, että onni kääntyy nyt.

KEVIN KOUASSIVI-BENISSAN, FC LAHTI
Kevin Kouassivi-Benissan pelasi FC Lahden paidassa muita HJK:n lainapelaajia enemmän seurajoukkuepelejä kesäkuussa. ”KB” oli avauskokoonpanossa kaikissa neljässä FC Lahden ottelussa. Vikkelä 23-vuotias on pelannut tällä kaudella formaatiosta riippuen joko laitapakkina tai wing-backina.

Lahti on päästänyt tällä kaudella eniten maaleja Veikkausliigassa, peräti 24. Kun sama trendi jatkui kesäkuun kolmessa ensimmäisessä pelissä, sarjan toiseksi viimeisenä oleva Lahti päätti erottaa päävalmentajansa Ilir Zenelin. Kuhnureiden uusi käskijä on pitkään HJK:ssa vaikuttanut, muun muassa B-nuoria ja Klubi 04:sta valmentanut Mikko Mannila.

Uusi päävalmentaja onkin Kouassivi-Benissanille tuttu, sillä hän pelasi kaudella 2018 Mannilan alaisuudessa Ykköstä juuri Klubi 04:n paidassa. Tuolloin KB teki 23 ottelussa seitsemän maalia ja antoi yhden maalisyötön.

Mannila valmensi ensimmäisen pelinsä Lahden peräsimessä tiistaina 28.6., kun joukkue kohtasi Suomen Cupin puolivälierässä JäPS:in. Kouassivi-Benissan pelasi Lahden tiukkaan 2–1-voittoon päätyneessä ottelussa oikeana laitapelaajana 4–4–2-järjestelmässä. KB oli ottelussa aktiivinen ja pääsi yrittämään maalintekoa kahteen otteeseen useiden hyvien keskitysten lisäksi. Varsinkin jälkimmäinen maalipaikka, pusku vitosen rajalta, oli sen verran hyvä, että verkon olisi pitänyt heilua. Tällä kertaa lopputuote jäi puuttumaan, mutta esitys oksaa totuttua ylempänä oli lupauksia herättävä.

SAMUEL ANINI JR, AC OULU
Myös Samuel Anini Juniorin minuutit kesäkuussa jäivät pieniksi, sillä AC Oululla oli vain kolme ottelua. Junnu pelasi Järvenpäässä JäPS:in 2–1-yllätysvoittoon päättyneessä Suomen Cupin neljännesvälierässä täydet 90 minuuttia.

Seuraavassa ottelussa nuorukainen nähtiin Boltin katsomossa, kun AC Oulu tuli Klubi-vierailulle Töölöön. Kuun viimeisessä ottelussa Oulu kohtasi vieraissa KuPS:n: Anini vaihdettiin kentälle Niklas Jokelaisen tilalle 74. minuutilla laivastonsinisten yrittäessä loppukiriä. Tasoitus jäi kuitenkin tekemättä, ja KuPS voitti 2–1.