Mitä kuuluu, lainamiehet? – ”Odotin alussa enemmän peliaikaa”

Kai Meriluoto, Elmo Henriksson ja Kevin Kouassivi-Benissan ovat vakiinnuttaneet avauskokoonpanon paikat lainaseuroissaan. Samuel Anini Jr:lla tahmeampaa, Patrik Raitanen loukkaantui.

Kai Meriluoto (nro 42) on vakiinnuttanut paikkansa Ilveksen ykköskärkenä.

Viisi HJK-pelaajaa viettää kautensa lainalla muissa Veikkausliiga-joukkueissa. Käymme kuukausittain läpi, kuinka pelaajamme ovat suoriutuneet lainapesteissään.

KAI MERILUOTO, ILVES
Kai Meriluoto jatkoi siitä, mihin viime kuussa jäi (neljä maalia ja yksi maalisyöttö viidessä ottelussa). 19-vuotias kärkipelaaja on onnistunut vakiinnuttamaan Ilveksen ykköshyökkääjän tontin. Meriluoto oli avauksessa kaikissa toukokuun peleissä HJK-ottelua lukuun ottamatta – hän oli HJK:n omistuspelaajana edustuskelvoton kyseisessä ottelussa. Meriluoto teki kaksi maalia FC Interin verkkoon Ilveksen viimeisessä ottelussa ennen maajoukkuetaukoa ja on kuudella maalillaan Veikkausliigan maalipörssin toisena. Listan kärjessä on KuPSin Tim Väyrynen, joka on tehnyt yhtä monta maalia mutta antanut yhden maalisyötön enemmän.

Meriluoto sai palkinnon hienoista otteistaan, kun hänet valittiin ensimmäistä kertaa Pikkuhuuhkajiin. Meriluodon tähdittämä U21-maajoukkue kohtaa ensin vieraissa Itävallan 3. kesäkuuta ja sitten Bolt Arenalla Azerbaidzhanin 7. kesäkuuta sekä Veritas Stadionilla Norjan 10. kesäkuuta pelattavissa EM-karsintaotteluissa.  


ELMO HENRIKSSON & PATRIK RAITANEN, IFK MARIEHAMN

Elmo Henriksson on onnistunut vakiinnuttamaan ykkösmaalivahdin paikan IFK Mariehamnissa. Lähes kaksimetrinen (199 cm) Henriksson oli maalinsuulla jokaisessa neljästä ”Grönvittin” toukokuun Veikkausliiga-pelistä. IFK Mariehamn on kierrättänyt maalivahtejaan niin, että Henriksson on pelannut Veikkausliigassa mutta ei Suomen Cupissa.

Alkukausi saarella on ollut haastava: Mariehamn on Veikkausliigan sarjataulukossa toiseksi viimeisellä sijalla kerättyään yhdeksästä ottelusta vain seitsemän pistettä. Henriksson on kuitenkin hoitanut oman tonttinsa vakuuttavasti, sillä maaleja Mariehamn on päästänyt Veikkausliigan neljänneksi vähiten. Hyökkääminen vaikuttaa olevan Grönvittille ongelmallisempaa: Joukkue on tehnyt vain kuusi maalia, mikä on pienin saldo koko Veikkausliigassa.  

Harmaita hiuksia on aiheuttanut myös HJK:n toisen lainapelaajan Patrik Raitasen loukkaantuminen. 20-vuotias puolustaja joutui jättämään kentän jo avausjaksolla olkapäävamman takia, kun IFK Mariehamn kohtasi toukokuun alussa Suomen Cupissa FC Ålandin. Ultraäänitutkimuksessa löytyi pieni repeämä solisluun ja lapaluun välistä, minkä vuoksi Raitanen joutuu sivuun otteluista pidemmäksi aikaa. Toivotaan Patrikille pikaista paranemista!

KEVIN KOUASSIVI-BENISSAN, FC LAHTI
Kevin Kouassivi-Benissanilla oli erikoinen kuukausi. Toukokuun epäedullinen otteluohjelma piti 23-vuotiaan laitapakin sivussa otteluista viikon verran, kun FC Lahti kohtasi HJK:n kaksi kertaa viikon sisään Veikkausliigassa – HJK:n omistuspelaajana Kouassivi-Benissan ei ollut edustuskelpoinen noissa otteluissa.

Toukokuun kolmessa muussa Veikkausliiga-ottelussa ”KB” pelasi kahdesti täydet minuutit ja tuli kerran vaihdosta kentälle. Lisäksi hän avasi FC Lahden Suomen Cupin otteluissa HaPKia ja Lahden Reipasta vastaan. KB on kellottanut alkukaudella FC Lahden pelaajista seitsemänneksi eniten minuutteja Veikkausliigassa vaikka ei ollut käytettävissä toukokuun tuplaottelussa HJK:ta vastaan. Voidaan siis sanoa, että myös Kevin on onnistunut vakiinnuttamaan suuren roolin lainaseurassaan.

SAMUEL ANINI JR, AC OULU
Suhteellisen myöhään, vasta huhtikuun puolivälissä, AC Ouluun lainattu Samuel Anini jr. on törmännyt Oulussa kovaan kilpailuun peliajasta. Talvikauden loukkaantumisesta kärsinyt ”Junnu” on pelannut neljässä Veikkausliiga-ottelussa yhteensä 74 minuuttia.

– Täällä on kaikki hyvin! Lainapesti on lähtenyt hyvin käyntiin varsinkin kentän ulkopuolella. Minut on otettu tosi hyvin vastaan Oulussa: Joukkuekaverit ovat mukavia ja valmennuskin tosi hyvä. Odotin, että olisin saanut alussa enemmän peliaikaa. Pitkän loukkaantumiseni kannalta on kuitenkin hyvä, että olen saanut hiljalleen sopeutua joukkueeseen, Anini kertoo puhelimitse.

Anini avasi maalitilinsä AC Oulun paidassa toukokuun lopussa Suomen Cupin ottelussa Ilves 2:sta vastaan. Ensimmäisen maalinsa Junnu teki oikean kulmalipun tuntumasta takaviistoon tulleesta keskityksestä, jonka hän viimeisteli kliinisesti vasempaan alanurkkaan toisella kosketuksellaan. Vauhtiin päässyt Anini teki ottelussa toisenkin maalin, kun hän karkasi läpiajoon Ilveksen kulmapotkun jälkitilanteesta ja sijoitti pallon maaliin Ilves-veskarin haarojen välistä.

– Tein viime viikolla kaksi maalia Ilves 2:sta vastaan Suomen Cupissa ja pelasin 90-minuuttisen toista kertaa Oulussa. Pääsen parhaaseen vireeseen pelien kautta ja tunnen pääseväni vihdoin vauhtiin. Meillä on maajoukkuetauolla loma, mutta olen valmiina kilpailemaan tosissaan peliajasta laiturina, kun palaamme treeneihin. AC Oulussa on paljon kilpailua laiturin paikoilla, mutta kova kilpailu kehittää, Anini toteaa.

Tällä kaudella AC Oulun paidassa kirmaa tosiaan useita hyviä laitapelaajia. Muun muassa HJK-kasvatit Enoch Banza ja Marius Könkkölä, Oulun seudun omat pojat Onni Suutari, Niklas Jokelainen ja Otso Liimatta sekä ulkomaalaisvahvistukset Rafael Floro ja Dennis Salanović. Viime kaudella HJK Klubi 04:n riveissä Ykkösessä tehokkaasti pelanneella ”Junnulla” on kuitenkin kaikki tarvittavat taidot napata aloittavan laiturin paikka tämän katraan edestä.