Nukkujakin voi olla rytmitajuton tyyppi
Henri Tuomilehto
Mikä on unen kannalta hyvää ja mikä huonoa liikuntaa?
Kaiken kaikkiaan ei ole olemassa hyvää tai huonoa liikuntaa, mutta tässä kuvaan astuvat ihmisen erityispiirteet ja olotila. Esimerkiksi iltavirkku ihminen provosoi iltavirkkua esiin entisestään liikkumalla myöhään illalla, eli urheilun ajoittaminen on tärkeää. Jos ei aikaisemmin päivällä ehdi liikkua, niin silloin pitäisi illalla malttaa tehdä kevyesti ja käydä vaikka kävelyllä.
Kuinka myöhään illalla on järkevää liikkua?
Tässäkin on kyse ominaisuuksista. Aamuvirkku ei edes halua liikkua illalla, sillä hän alkaa valmistautua unille jo hyvissä ajoin. Iltavirkulle ei treeni puolestaan maistu aikaisin aamulla. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että klo 20 jälkeen ei kannattaisi enää ruveta suorittamaan, siinä ei tee itselleen kuin hallaa. Hyvien yöunien kannalta olisi parempi vetää lenkkarit jalkaan ja tehdä vaikka palauttava harjoitus.
Kuinka ravitsemus vaikuttaa yöunen laatuun?
Säännönmukaisuus palvelee terveyttä ja nukkumista, ja hyvään uneen sekä uneen laskeutumiseen kuuluu syöminen. Ruokailulla tällöin kaksi tarkoitusta: liikuntasuorituksesta palautuminen sekä hyvälaatuisen unen edistäminen. Kun verensokeri nousee, vireystila laskee, eli ruokailun avulla väsymystä pystyy provosoimaan. Kylmä fakta on, että kukaan ei nuku nälkäisenä.
Monet välttelevät iltaisin erityisesti hiilihydraatteja, onko tässä perää?
Ei ole. Tietysti on olemassa hyviä ja huonoja hiilareita, mutta etenkin liikkuvalla ihmisellä aterian on oltava riittävän suuri. Jos on fyysisesti aktiviinen, on riittävästä ruokailusta huolehdittava; sen on pakko olla silloin jotain tuhdimpaa kuin leipä ja jogurtti, vähintäänkin puuro tai lämmin ateria. Iltasyömisen vältteleminen on varma tie unilääkärin vastaanotolle.
Kannattaako huonojen unien päälle liikkua?
Periaatteessa kyllä, mutta pitää olla fiksu ja tuntea itsensä. Jos on yksittäinen huono yö, niin tämä ei vielä kokonaiskuvassa muuta mitään. Jos tuntuu, että ei ole palautunut, ei kannata lähteä itseään rääkkäämään, sillä kroppa ei palautumattomana ota treeniä vastaan. Ennemmin kannattaa vetää lenkkarit jalkaan ja lähteä vaikka kävelylle, jolloin nukkuukin paremmin.
Uni on mittari: huono palautuminen näkyy ensimmäisenä yöunissa. Heti kun huomaa, että uni alkaa vaihdella, on se merkki siitä, että on tarpeellista muuttaa harjoittelua. Ylikunnosta on vaikea tulla takaisin. Unen kannalta olisi hyödyllistä, että tekisi joka päivä vähän jotakin fyysisesti aktiivista kuin muutamana päivänä paljon.
Liikunnan, kuten muunkin elämän rytmittäminen on hyvän unen kannalta tärkeää, sillä myös uni määrittyy rytmityksen kautta. Jos on niin sanotusti rytmitajuton tyyppi, todennäköisyys hyvään uneen pienenee huomattavasti.