Nyt se alkaa! – HJK isännöi IFK Mariehamnia avausottelussa

Kaiken pitäisi olla valmista, vaikka HJK:n kevät on sujunut kaksijakoisesti. Useat pelaajasiirrot sekoittivat kevättä, mutta viimeistään Turkin leiri maaliskuun puolivälissä sekä Liigacupin viimeiset ottelut osoittivat, että pelin taso on jatkuvasti parantunut.

Nousujohteisuus on kasvattanut HJK:n itseluottamusta. Liigacupin välierässä Interiä vastaan peli sujui ja voitto tuli rangaistuspotkukisassa, itse finaalissa peli oli edelleen uomissaan ja joukkue hallitsi peliä miten halusi, mutta TPS vei Liigacup-mestaruuden rangaistuspotkukisan jälkeen.

Viimeisimpiin otteluihin tyytyväisyyttään ilmaisseelle päävalmentaja Antti Muuriselle yksi kysymys on silti ylitse muiden. 

  • Tärkein kysymys meidän osaltamme on oikeastaan se, miten joukkue on hitsautunut ja miten nopeasti joukkue löytää oman tutun pelirytmin liigassa, miettii päävalmentaja Antti Muurinen.

  • Viime vuotinen joukkue on muuttunut paljon tähän vuoteen, mutta laadullisesti kasassa on erittäin kova joukkue. Kysymys liittyy yhteispelin löytymiseen. Se on löytynyt paremmin ja paremmin lähempänä kauden avausta.

 

Kun katsoo viime vuotisen joukkueen lähtijöitä ja tämän vuoden joukkueen saapujia, näyttäytyy muutos selkeimmillään. Kesken kauden tai kauden jälkeen HJK:stä lähtivät Juhani Ojala (Young Boys, Sveitsi), Rafina (Gent, Belgia), Teemu Pukki (Schalke04, Saksa), Alex Ring (B M:gladbach, Saksa), Dawda Bah (Augsburg, Saksa), Cheyne Fowler (VPS), Jarno Parikka (VPS). Lisäksi Aki Riihilahti lopetti uransa ja Jari Litmasen vuoden mittainen sopimus päättyi.

Tulijoita ovat Antti Okkonen (MYPA), Demba Savage ja Rasmus Schûller (Honka), Janne Saksela (PK-35), Timi Lahti (Haka), Joel Perovuo (Djurgården) sekä viimeisimpänä Juho Mäkelä (Sidney). HJK odottelee vielä yhtä kärkipelaajaa: egyptiläistä Sherif Ashrafia, joka odottaa enää viisumia Suomeen.

Jokaisen joukkueen kevään kiroukset eli loukkaantumiset ovat vaikuttaneet myös hallitsevan mestarin menoon. Ykköshyökkääjä Berat Sadik joutui 3-4 kuukaudeksi sairastuvalle polvivamman johdosta, poissa ovat hieman pahempien vammojen takia Valtteri Moren, Sebastian Sorsa ja maalivahti Saku-Pekka Sahlgren. Jälkimmäisistä jokainen on nyt kuitenkin saavuttamassa pelikuntoa.

Monimutkaisesta keväästä huolimatta HJK on jälleen poikkeuksetta nostettu liigan ennakkosuosikiksi. Osaltaan se saattaa johtua perinteistä, mutta osaltaan myös jälleen laadukkaaksi muodostuneesta joukkueesta. Puolustuslinja on pysynyt muuttumattomana Juhani Ojalan viime kesän siirron jälkeen. Keskikentältä käynyt kato on paikattu laadukkailla Rasmus Schûllerillä ja Demba Savagella ja hyökkäykseen on löytynyt maalitykkejä omasta takaa nuoren Joel Pohjanpalon myötä ja ulkomailta tulleiden Juho Mäkelän ja viisumia odottelevan Sherif Ashrafin muodossa. 

Joukkueen kapteeni Ville Wallén ei edes yritä karistella ennakkosuosikin viittaa joukkueen päältä.

  • HJK:ssa lähtökohtana on aina se, että mestaruudesta taistellaan tosissaan. Hankalan kevään jälkeen joukkue on nyt löytänyt toisensa. Yhteishenki on pysynyt hyvänä, eikä laatukaan ole missään tapauksessa huonontunut, Wallén kertoo.

  • Kaikin puolin voisi sanoa, että kyllä joukkue on valmis kauden avaukseen. 

    Avauksessaan HJK kohtaa IFK Maarianhaminan. Joukkueiden väliset kamppailut ovat perinteisesti olleet suhteellisen tasaisia, vaikka viime vuonna HJK varmistikin koko liigamestaruuden juuri IFK:n kotikentällä ja maarianhaminalaisten kustannuksella.

IFK on saanut tälle vuodelle useita vahvoja paluumuuttajia, vaikka ehkä joukkueen vahvin lenkki, maalivahti Josh Wicks sai lähteä keväällä joukkueesta. Yksi tärkeimmistä vahvistuksista on ehdottomasti Ruotsin Allsvenskanista Maarianhaminaan palannut Jani Lyyski.

Muilta osin IFK saattaa olla yksi alkavan kauden arvaamattomista joukkueista. Useita kertoja ahvenanmaalaiset ovat uhanneet paluuta parin vuoden takaiseen, oman kaupungin pojista rakennettuun joukkueeseen ja sen aktiiviseen pelityyliin.

Ainakin IFK antoi myrskyvaroituksen vajaa viikko sitten kun se kukisti viime vuoden pronssimitalisti JJK:n Suomen Cupissa puhtaasti 4-1. Mutta arvaamattomuus tekee IFK:sta vaarallisen avausvastustajan HJK:lle: esimerkiksi Liigacupissa maarianhaminalaiset jäivät oman lohkonsa viimeiseksi.

HJK-IFK Mariehamn
Su 15.4.2012 klo 18.30
Sonera Stadium