Obrigado Capitão!

Kiitos, Rafinha, hienosta urastasi sinivalkoisissa!

Rafinha - HJK Helsinki

Yksi HJK:n kaikkien aikojen parhaista ulkomaalaisvahvistuksista Rafael Scapini de Almeida eli Rafinha jättää Klubin sopimuksen päätyttyä viime kauden jälkeen. Rafinhan ura jatkuu Ykkösessä pelaavassa AC Oulussa, samassa seurassa, jossa hänen uransa Suomessa alkoi.

HJK:n riveissä Rafinha voitti neljä Suomen mestaruutta sekä kaksi Suomen Cupia. Hän oli myös keskeisessä roolissa, kun HJK voitti Eurooppa-liigan karsinnassa elokuussa 2011 saksalaisen FC Schalke 04:n kotona 2–0 Teemu Pukin kahdella osumalla. Osittain näiden esitystensä ansiosta hän siirtyi samana vuonna belgialaiseen KAA Gentiin, missä hän pelasi menestyksellisesti yli 100 ottelua. Belgiassa hän saavutti myös uransa huippusaavutuksen, maan mestaruuden kaudella 2014–15. Seuraavalla kaudella hän pelasi Gentin riveissä Mestarien liigassa. Rafinha on harvoja Suomessa esiintyneitä pelaajia, jotka ovat edenneet Euroopan merkittävimmässä seuraturnauksessa neljännesvälieriin asti. Hän pelasi mm. Olympique Lyonia, FK Zenitiä, Valenciaa ja VfL Wolfsburgia vastaan.

Rafinha - Tampere United
Rafinha 2009

Yhteensä miltei 250 ottelua Veikkausliigassa pelannut brasilialainen saapui Suomeen 23-vuotiaana kaudelle 2005 Ykkösen AC Ouluun. Toisella sarjakaudellaan Rafinha auttoi joukkueensa liiganousuun, ja hänet valittiin samalla kaudella Ykkösen vuoden pelaajaksi. Kun AC Oulu putosi kauden 2007 jälkeen Veikkausliigasta takaisin Ykköseen, Rafinhan tie vei etelään Tampere Unitediin. Hämäläisten kolme mestaruutta tuonut 2000-luvun alun huippukausi oli kuitenkin kääntymässä iltaruskon puolelle. Tamperelaisseuran riveissä Rafinhan parhaaksi joukkuesaavutukseksi jäi liigacupin voitto kaudella 2009.

Rafinha - HJK Helsinki
Rafinha 2010

Brasilialainen oli kuitenkin vakuuttanut otteillaan HJK:n johdon, ja näin tämä siirtyi syksyllä 2009 raitapaitojen riveihin. Heti ensimmäisellä kaudellaan Rafinha oli ehdottomasti yksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista, kun tämä oli mukana voittamassa seuralle kaudella 2010 seuran toista peräkkäistä mestaruutta. Tämä oli alkua lopulta viiden peräkkäisen mestaruuden putkelle. Kun myös seuraava kausi oli yhtä menestyksekäs, ei ollut ihme, että belgialaisseura onnistui elokuussa 2011 hankkimaan Rafinhan riveihinsä. Rekrytointi osoittautui viisaaksi, koska kolme vuotta myöhemmin Rafi oli mukana auttamassa Gentiä seuran ensimmäiseen ja toistaiseksi ainoaan Belgian mestaruuteen.

Rafinha - HJK Helsinki
Rafinha 2011

Pelaajana Rafinhan tie vei Suomessa laitahyökkääjästä puolustajaksi. Vaikka hän oli brasilialaiseen tapaan pallovarma, hänen silmiinpistävin ominaisuutensa oli varmasti nopeus. Eläinvertausta käyttäen Rafi juoksi kissamaisen pehmeällä ja rennolla tyylillä miltei pelaajan kuin pelaajan ohi. Ehkä ihmeellisintä oli se, että Rafinha ei iän myötä näyttänyt juurikaan hidastuvan.

Rafinha - HJK Helsinki
Rafinha – Suomen Cup 2017

HJK:n ex-urheilutoimenjohtaja Juho Rantala nostaa Rafinhan korkealle.

– Mielestäni hän yksi kaikkien aikojen parhaista ulkomaalaisista pelaajista HJK:ssa. Myöhemmistä vuosista haluaisin nostaa erityisesti esiin sen, että joukkueen kapteenina hän tuki esimerkillisesti muita ulkomaalaisia pelaajiamme. Esimerkiksi Alfredo Morelos ja João Klauss saavat olla paljosta kiitollisia Rafinhalle.

Rafinha - HJK Helsinki
Rafinha 2019

HJK:n kehitys- ja urheilujohtajalla Miika Takkulalla on pitkä historia Rafinhan kanssa.

– Hän on loistava pelaaja ja persoona. Minulla oli ilo olla Rafin pelikaveri AC Oulussa. Nyt viime vuodet olemme työskennelleet hyvässä yhteistyössä HJK:n kehittämiseksi. 

Rafinha - HJK Helsinki
Rafinha – Suomen Mestaruus 2018

Kaikki klubilaiset kiittävät Rafia upeista peliesityksistä ja hienosta peliurasta. Toivotamme menestystä niin kentillä kuin kentän ulkopuolellakin.

OBRIGADO RAFI!

Rafinhan kunniataulu

Suomen mestaruudet: HJK 2010, HJK 2011, HJK 2017, HJK 2018
Suomen Cupin mestaruudet: HJK 2011, HJK 2017
Suomen Liigacup: Tampere United 2009
Belgian mestaruus: KAA 2014-15

Rafinha - HJK Helsinki
Rafinha 2010