Onnistuuko HJK pitämään Interin tehoduon pimennossa?

Klubi lähtee hakemaan revanssia FC Interistä, joka on mättänyt viime otteluissa maaleja Benjamin Källmanin sekä Petteri Forsellin johdolla.

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Atom Tanaka oli vahvassa vedossa HIFK:ta vastaan.

HJK matkustaa sarjakautensa kuudennessa ottelussa turkulaisen FC Interin vieraaksi tiistaina 3. toukokuuta. Klubi ja FC Inter kohtaavat toista kertaa lyhyen ajan sisään: joukkueet kohtasivat viimeksi 23. huhtikuuta, jolloin Inter haki pisteet Bolt Arenalta 4–1-vierasvoitolla.

Inter-HJK Data

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela toteaa, että kitkerästä kotitappiosta Interiä vastaan puolitoista viikkoa sitten on otettu opiksi. 

– Petteri Forsell ja Benjamin Källman ovat erittäin hyviä hyökkäyssuunnan pelaajia tähän sarjaan, ja heidät meidän pitää saada paljon viime peliä paremmin kontrolliin – erityisesti silloin, kun hyökkäämme itse. Forsell ei saa päästä käynnistämään hyökkäyksiä niin kuin pääsi täällä.

Inter isännöi HJK:ta Veritas-stadionilla, joten visiitti on Klubille kauden ensimmäinen luonnonnurmelle. Valmistautumiseen se ei varsinaisesti ole vaikuttanut.

– Luonnonnurmi on fyysisesti paljon kuormittavampi, etenkin kun se vaikuttaa tv-kuvan perusteella olevan aika heikossa kunnossa. Siinä mielessä täytyy olla fiksu, eli pelin tulee olla suoraviivaisempaa, ja tiettyjä alueita kentästä ei ehkä kannata käyttää niin paljon, Koskela pohtii.

HJK:n laajan materiaalin myötä kokoonpanoon on luvassa derbyvoittoon verrattuna ”joitakin muutoksia”, ja tekijämiehiä jää tällä kertaa myös kokoonpanon ulkopuolelle. Poissaolijatilanne on paria pykälää viime viikkoa parempi: Anthony Olusanya on jälleen pelikunnossa, ja sairastelusta toipuneet Miska Ylitolva ja Valtteri Moren ovat palanneet joukkueharjoituksiin. Santeri VäänänenMatti Peltola sekä Riskin veljekset ovat loukkaantumisten takia sivussa.

Viisi edellistä ottelua
HJK 4–0–1, maaliero 6–4
FC Inter 3–0–2, maaliero 11–6

HJK:n alkukausi on ollut tuloksellisesti hyvä pistekeskiarvon ollessa 2,4. Klubin pelaamisessa on kuitenkin ollut tiettyjä haasteita ensimmäisten kierrosten aikana – esimerkiksi maalinteko on edelleen hankalaa: maaleja on tehty keskimäärin vain 1,2 ottelua kohden. Puolustuslinja on muuten ollut luja, mutta juuri Inter onnistui joukkueiden edellisessä kohtaamisessa haavoittamaan sitä.

Interin alkukausi oli haastava, kun joukkue hävisi kahdesti ensimmäisen kolmen kierroksen aikana. Neljännellä kierroksella Inter kävi ryöstöretkellä Töölössä, ja IFK Mariehamn -murskavoiton myötä turkulaisten ketsuppipullo vaikuttaisi auenneen kunnolla. Inter on viimeistelyt kahdessa edellisessä ottelussa yhteensä kahdeksan maalia.

12 pistettä kerännyt HJK on viiden kierroksen jälkeen Veikkausliigassa toisena, kolme pistettä sarjaa johtavaa Kuopion Palloseuraa jäljessä. Inter puolestaan on neljäntenä yhdeksällä pisteellään.

Conor Hazard - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
HJK:n maalivahti Conor Hazard oli ohittamaton Stadin Derbyssä.

Maalintekijät

HJK on tehnyt viidessä ottelussa ainoastaan kuusi maalia, joista Casper Terho on viimeistellyt kaksi. Anthony Olusanya, Atom, Miro Tenho sekä Stadin Derbyssä Veikkausliiga-uransa avausmaalin tehnyt Bojan Radulovic ovat kaikki osuneet kertaalleen.

Interin alkukauden tehokkain maalintekijä on vähemmän yllättäen ollut Benjamin Källman, joka on sarjan maalipörssin jaetulla kärkipaikalla neljällä maalillaan. Hänen tutkaparinsa, Petteri Forsell, on tehnyt kaksi maalia ja tarjoillut peräti neljä maaliin johtanutta syöttöä. Myös espanjalainen David Haro on osunut kahdesti. Yhden maalin miehiä ovat Klubia kurittanut Matias Tamminen ja topparikaksikko Ruxi sekä Rick Ketting.

Joukkueiden edelliset viisi kohtaamista Veikkausliigassa
2–1–2, maaliero 7–8

Inter on ollut Klubille hankala vastustaja Veikkausliigassa: viimeisen viiden kohtaamisen pisteet ovat tasan, ja maaliero on kääntynyt yhden maalin verran Interin eduksi. Veritas Stadion on ollut perinteisesti vaikea paikka HJK:lle, vaikka sinivalkoiset voittivatkin edellisen Turussa pelatun ottelunsa. Viimeisen kymmenen kauden aikana HJK on hakenut täydet pisteet Inter-vierasottelustaan ainoastaan kolmesti.

11.9.2021 FC Inter vs HJK 1–3 – Katso video!

11.9.2021 FC Inter vs HJK 1–3

Viime kauden Inter-vieraspeli päättyi Klubin voittoon ensimmäistä kertaa sitten kauden 2017. HJK aloitti maalinteon jo varhaisessa vaiheessa, kun David Browne pelasi Filip Valencicin läpi jo seitsemännellä peliminuutilla. Slovenialainen kiersi Inter-vahti Henrik Moisanderin ja pelasi takaviistoon Roope Riskille, jonka laukauksen Inter-puolustus onnistui peittämään. Pallo ajautui kuitenkin Lucas Lingmanille, joka ampui pelivälineen molempien tolppien kautta maaliin.

HJK oli lisätä johtoaan muutamaa minuuttia myöhemmin, kun kaukana maaliltaan ollut Moisander joutui Brownen prässin uhriksi ja avasi pallon Riskin jalkaan noin kolmeenkymmeneen metriin. Riski yritti sijoittaa pelivälineen välittömästi tyhjään Inter-maaliin, mutta Klubi-kärjen laukaus lipui ohi vasemmasta tolpasta.

Inter tasoitti ottelun 22. minuutilla: Petteri Forsell sai tilaa noin 25 metrissä, ja hyvästä laukauksestaan tunnettu keskikenttäpelaaja tykitti pallon vasurillaan vastustamattomasti ohi Hugo Kedon.

Klubin siirtyi nopeasti takaisin johtoon yhdellä kauden hienoimmista maaleistaan. Santeri Väänäsen ja Jair Silvan nopeat syötöt mursivat koko Interin paletin, ja yhtäkkiä Riski sekä Browne hyökkäsivät kahdella yhtä vastaan. Riski syötti Brownelle, joka siirsi pallon puolityhjään maaliin.

Valencic kiersi puolen tunnin kohdalla toistamiseen Moisanderin, mutta Inter-puolustus ehti jälleen peittämään tyhjää maalia kohti suunnatun laukauksen. Seuraavasta tilanteesta Inter ei enää selvinnyt, vaan nokikkain Moisanderin kanssa päässyt Jair sijoitti pallon maaliin.

Molemmilla joukkueilla oli viihdyttävän ottelun toisella puoliajalla useampia huipputontteja jatkaa maali-iloittelua, mutta Moisander sekä Keto estivät vuoron perään hyökkääjien aikeet.

HJK:n avaus: Hugo Keto – Janne Saksela, Valtteri Moren, Daniel O’Shaughnessy, Luis Murillo – Lucas Lingman, Jair Silva, Santeri Väänänen – Filip Valencic, Roope Riski, David Browne

20.10.2017 FC Inter vs HJK 1–3 – Katso video!

20.10.2017 FC Inter vs HJK 1–3

HJK vei pisteet mukanaan Veritakselta myös kauden 2017 toiseksi viimeisellä kierroksella. Molemmilla joukkueilla oli pimeässä lokakuisessa illassa pelatun kamppailun alkuhetkillä oivallinen sauma siirtyä johtoon, mutta Interin Elias Mastokangas ja Klubin Faith Obilor eivät onnistuneet erikoistilanteistaan.

Klubi siirtyi johtoon 23. minuutilla, kun Sebastian Dahlströmin laukaus muutti suuntaa Inter-puolustajasta ja tippui juuri sopivasti maalin vastakkaiseen nurkkaan. Kymmenisen minuuttia myöhemmin Obilor siirsi HJK:n kahden maalin johtoon, kun vahva nigerialaistoppari puski Atomin antaman kulmapotkun verkon perukoille.

Filip Valencic vei keltaisessa vieraspaidassa pelanneen Klubin jo kolmen maalin johtoon, kun slovenialainen pääsi läpiajoon Tero Mäntylän harhasyötön jälkeen. Hyvän ottelun pelannut HJK ei kuitenkaan onnistunut nollaamaan turkulaisia, vaan kokenut Timo Furuholm kavensi vielä ottelun lisäajalla.

HJK:n avaus: Thomas Dähne – Rafinha, Faith Obilor, Vincent Onovo, Juha Pirinen – Rasmus Schüller, Filip Valencic, Sebastian Dahlström – Evans Mensah, Akseli Pelvas, Atom