Ossi Virta: ”Valmennus on aina vahvasti tiimityötä – nyt oma roolini kasvaa”

HJK aloittaa harjoituskauden tänään maanantaina, ensimmäinen peli on edessä Talin hallissa ensi viikon perjantaina. Pelaajarinki elää vielä.

HJK:n maanantaiaamun mediatilaisuuden tallenne kokonaisuudessaan.

Ossi Virrasta tuli perjantaina HJK:n uusi päävalmentaja. Virran sopimus on voimassa siihen asti, kunnes Ferran Sibila pääsee aloittamaan Uefa Pro -kurssin. Tämän toteuduttua Virta jatkaa joukkueessa valmentajana.

– Valmennus on aina vahvasti tiimityötä, ja olen jo tähänkin asti ehtinyt suunnitella tulevan kauden pelitapaamme tiiviisti yhdessä Ferranin ja Óscarin [García] kanssa. Nyt tietysti uudessa tilanteessa omat vastuuni kasvavat niin paperilla kuin käytännössä, ja innoissani mutta nöyränä aloitan uudessa roolissa, Virta toteaa. 

Sibila nimettiin marraskuussa HJK:n päävalmentajaksi kausille 2024–2025, mutta koska Sibila ei päässyt suunnitellusti suorittamaan Uefa Prota, hänellä ei ole vielä muodollista pätevyyttä toimia päävalmentajana Veikkausliigassa. Täten Virta vastaa nyt joukkueen valmennuksesta kokonaisuutena sekä muun muassa mediaan ja yhteistyökumppaneihin liittyvistä velvoitteista.

– On syytä nostaa käsi nöyrästi pystyyn: Mokasimme luottaessamme siihen, että Sibila hyväksytään mukaan Uefa Pro -kurssille Ruotsissa. Sibila oli saanut suullisesti alustavan lupauksen asiasta, mutta minun olisi pitänyt se itse Ruotsin liitosta varmistaa, toteaa urheilujohtaja Vesa Mäki.

– Ossi Virran kanssa on nyt tehty päävalmentajasopimus, ja hän vastaa joukkueen valmennuksesta kokonaisuutena. Seurajohdolla on koko nykyiseen valmennukseen vahva luotto: Meillä on haluamamme valmennustiimi ja kolme erinomaista valmentajaa, joista joukkueelle viime vuodelta tuttu Ossi johtaa valmennusta, Mäki kertoo. 

Ferran Sibila odottaa roolinsa vaihtumisesta huolimatta innolla pääsevänsä aloittamaan uuden projektin HJK:n kanssa. Hän johtaa joukkueen pelillisen prosessin kehittämistä.

– Tärkeintä on, että valmennus toimii kokonaisuutena, pelaajat luottavat valmennukseen ja seura toimii sääntöjen edellyttämällä tavalla, Sibila toteaa.

35-vuotias Virta on valmentajana vielä iältään nuori, mutta valmentajavuosia on takana jo peräti 19.

Virta siirtyi HJK:hon heinäkuussa FC Hakasta, jossa hän Teemu Tainion tukena vuonna 2022 luotsasi seuran Veikkausliigassa neljänneksi eli pitkästä aikaa eurokentille. 

Klubissa Virta tuli osaksi Toni Korkeakunnaksen tiimiä, jossa hän vastasi etenkin hyökkäyspelaamisen uudelleenorganisoimisesta vahvoin näytöin. 

Hakaan Virta oli siirtynyt Käpylän Pallon päävalmentajan pestistä. Kasvattajaseuraansa KäPaan Virta oli palannut KTP:stä, jossa viisi valmennusvuotta huipentui liiganousuun 2021. Ennen Kotkaa hän valmensi Simo Valakarin tiimissä Seinäjoella ollen mukana SJK:n mestaruusjoukkueessa, ja taustaa löytyy myös Palloliiton talenttivalmentajana ja valmennuskouluttajana.  

HJK:n taustatiimi on nyt valmis uuteen kauteen. Pelaajistoon on sen sijaan luvassa täydennystä. Ringissä on tällä hetkellä parikymmentä pelaajaa

Sekä urheilujohto että valmennus ovat tarkoituksella asettaneet uusien pelaajien riman korkealle. Veikkausliigan alkuun on aikaa lähes kolme kuukautta, joten hätiköityjä ratkaisuja ei haluta tehdä – keskittyminen on määrän sijaan laadussa. 

– Luotamme vahvasti nykyisiin sopimuspelaajiimme. Lisäksi haluamme talvella antaa aidon näyttöpaikan monelle HJK Klubi 04:ssä pelanneelle omalle nuorelle pelaajallemme, jotka ovat osoittaneet tasonsa esimerkiksi Uefa Youth Leaguen kansainvälisissä peleissä. Vain kunnon testillä näemme, kenellä heistä voisi olla annettavaa ensi kauden joukkueeseemme, Mäki painottaa. 

HJK:n liigajoukkue palaa europelien ansiosta pitkäksi venyneen kauden jäljiltä harjoituksiin tänään maanantaina. Vuoden ensimmäinen ottelu on edessä perjantaina 26. tammikuuta klo 14, kun IFK Mariehamn saapuu Liigacupin avaukseen. Ottelu pelataan Töölön arktisten olojen vuoksi Talin hallissa.