Otteluennakko: FC Astana-HJK 5.8.

Klubi pelaa keskiviikkona kauden toistaiseksi tärkeimmän ottelunsa, kun Mestarien liigan kolmannen karsintakierroksen ratkaisevassa toisessa osaottelussa on vastassa kazakstanilainen FC Astana.
 
Joukkueet pelasivat viikko sitten maalittoman 0-0 tasapelin Sonera Stadiumilla, joten toiseen osaotteluun lähdetään todella kutkuttavista asetelmista.
 
Helsingissä pelatussa ottelussa molemmilla joukkueilla oli tilanteensa maalintekoon, mutta maaleja ei nähty. HJK oli joukkueista hivenen hallitsevampi ja pystyi luomaan maalipaikkoja niin hitaista kuin myös nopeista hyökkäyksistä. Astanan paikat ja vaaralliset hyökkäykset tulivat järjestään nopeista vastahyökkäyksistä.
 
Panokset ovat huimat keskiviikkona Kazakstanin pääkaupunki Astanassa pelattavassa ratkaisevassa ottelussa. Otteluparin voittaja jatkaa Mestarien liigan playoff-kierrokselle, jonne pääsy takaa lohkovaiheen paikan tälle syksylle. Playoff-kierrokselta nimittäin myös häviäjä jatkaa lohkovaiheeseen, Eurooppa-liigan puolelle. Playoff-kierroksen voittajat pelaavat syksyllä Mestarien liigan lohkovaiheessa.
 
Otteluparin häviäjä puolestaan jatkaa europelejään Eurooppa-liigan playoff-kierroksella, josta voittaja selviää Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen. Tätä kautta HJK selvitti tiensä viime vuonna Eurooppa-liigaan, kun se kukisti playoff-vaiheessa Rapid Wienin.
 
Viime keskiviikon kotiottelun jälkeen HJK on jo ehtinyt pelata yhden kansainvälisen ottelun, kun se kohtasi lauantaina englantilaisjätti Liverpoolin Olympiastadionilla. 0-2 tappioon päättyneessä ottelussa nähtiin kentällä peräti 22 eri pelaajaa, joten tärkeitä peliminuutteja tuli usealle pelaajalle.
 
-Liverpool-peli meni aika lailla meidän suunnitelmien mukaan. Saimme pelituntumaa monelle sellaiselle pelaajalle, jotka eivät paljoa ole viime aikoina pelanneet. Hyvän pelin lisäksi se oli hieno tapahtuma, kertoo HJK:n päävalmentaja Mika ”Bana” Lehkosuo.
 
Keskiviikkoista vastustajaa on tutkittu tarkasti ja joukkueiden edellisestä ottelusta on tehty tarvittavat analyysit.
 
-Odotan Astanan lähtevän tähän otteluun hyvin samanlaisella taktiikalla, kuin ensimmäisessäkin osassa. He pelasivat myös Mariboria (toinen karsintakierros) vastaan kotonaan hyvin samalla tyylillä kuin vieraissa. Prässi nousi hitusen ja vastustajan ei annettu avata maalipotkuja lyhyellä, muuten taktiikka oli lähes identtinen, ”Bana” miettii.
 
HJK sai maanantaina ikäviä uutisia, kun selvisi ettei laitahyökkääjä Demba Savage pysty pelaamaan Astanaa vastaan. Gambialaisen pitää sivussa maanantain harjoituksissa tullut takareisivamma.
 
-Todella ikävään paikkaanhan tämä tuli, ei meillä laitureita ole tässä liikaa terveinä, Lehkosuo harmittelee.
 
Vierasmaalisäännön turvin HJK:n on mahdollista edetä otteluparista jatkoon, mikäli keskiviikon kamppailu päättyy maalilliseen tasapeliin. Lehkosuo ei odota Astanan lähtevän yltiöpäiseen hyökkäämiseen, vaikka joukkue onkin tehnyt kotikentällään paljon maaleja.
 
-Kun kumpikaan joukkue ei aja toista takaa, voi peli myös olla aika samanlainen kuin Sonera Stadiumilla. Astana ei varmasti lähde höntyilemään hyökkäämisen kanssa, peli on vielä avaamatta ja varmasti he pelaavat todella tarkasti puolustussuuntaankin, Lehkosuo tuumaa.
 
HJK:n riveistä on Astana-pelissä poissa Demba Savagen lisäksi Nikolai Alho. Mac Kandji ja Juhani Ojala ovat vielä pelikelvottomia ennen torstaina aukeavaa Suomen siirtoikkunaa.

HJK Kazakstanissa

Maalivahdit: Daniel Örlund, Saku-Pekka Sahlgren
 
Puolustajat: Alex Lehtinen, Gideon Baah, Tapio Heikkilä, Markus Heikkinen, Veli Lampi, Roni Peiponen, Valtteri Moren, Sebastian Sorsa
 
Keskikenttä: Toni Kolehmainen, Obed Malolo, Rasmus Schüller, Guy Moussi, Atom, Matti Klinga

Hyökkääjät: Mike Havenaar, Ousman Jallow, Formose Mendy, Erfan Zeneli

 
Seuraa HJK:n Kazakstanin matkaa Klubin Instagram-tililtä, johon päivitetään matkakuulumisia pitkin reissua. Astana-HJK –ottelusta on luvassa tiivis liveseuranta HJK:n Twitter-tilillä.
 
FC Astana-HJK keskiviikkona 5.8. kello 17.00 (Suomen aikaa) Astana Arenalla.