Otteluennakko: FK Rabotnicki – HJK 15.7.

On jälleen se aika vuodesta. Yksi kauden ehdottomista kohokohdista potkaistaan käyntiin huomenna, kun HJK kohtaa Mestarien liigan toisen karsintakierroksen ensimmäisessä osaottelussa FK Rabotnickin Skopjessa. Klubi saapui Makedonian pääkaupunkiin sunnuntai-iltana ja pääsee maanantaina treenaamaan Philip II Arenan nurmella. Tunnelma joukkueen riveissä on ollut rauhallisen luottavainen, tavoite ensimmäisestä osasta on selvä.

  • Näissä kaksiosaisissa otteluissa on aina isompi juoni takana. Aloitamme nyt vieraissa ja meidän pitää saada sellainen tulos, jolla viemme ratkaisun kotikentällemme. Vastustaja taas haluaa, ettei heille jää liian vaikea tehtävä toiseen osaan. Vierasmaalit ovat meille hyvin arvokkaita, se on selvää. Rabotnicki varmaan haluaa prässätä meitä peliä avatessamme, ja luoda sitä kautta vaarallisia vastahyökkäyksiä ja painetta päähämme, pohti päävalmentaja Mika Lehkosuo. 
– Ensimmäisessä osassa ei kannata pelata itseään ulos otteluparista. Näissä europeleissä tietenkin se vierasmaali on aina tosi tärkeä ja 1-1 on meille parempi tulos kuin 0-0. Voi olla että he tulevat alussa kovaa päälle tai sitten tarkkailevat hetken, katsotaan miten lähtee pyörimään. Me lähdetään pelaamaan omaa peliämme, totesi joukkueen kapteeni Teemu Tainio.

HJK:n vire on pysynyt Veikkausliigassa vahvana huolimatta alkukesän kovasta otteluruuhkasta. Lehkosuon aikakaudella Klubi ei ole vielä kärsinyt tappiota ja peräkkäisiä tappiottomia otteluita on kertynyt jo 15. Nyt joukkueella on takanaan reilun viikon tauko peleistä ja valmistautumisaika on käytetty mahdollisimman tehokkaasti hyväksi.

– Pelejä on tullut pelattua paljon putkeen. Parissa viimeisessä tuntui jo välillä aika pahalta. Tiheässä tahdissa ei meinannut saada itsestään kaikkea irti. Nyt on ollut viikon tauko peleistä, se auttaa, kertoi Tainio.
  • Normaalin prosessin mukaan etenemme. Olemme analysoineet vastustajaa ja käyneet pelaajien kanssa läpi heidän peli-identiteettiään puolustuksessa ja hyökkäyksessä, mitä vahvuuksia ja heikkouksia heillä on. Joukkueen vireystilan ja perustekemisen täytyy olla korkealla tasolla, jos haluamme pärjätä. Reilun viikon ajan olemme nyt saaneet levätä ja harjoitella. Se on poikkeuksellisen pitkä aika, meillä ei ole tätä mahdollisuutta aiemmin tänä kesänä ollut. Tällä hetkellä tuntuu, että olemme onnistuneet käyttämään sen hyvin. Huominen tietenkin näyttää sitten miten prosessi on sujunut, mutta fiilis on luottavainen, ilmoitti Lehkosuo.

Vastaan asettuva FK Rabotnicki voitti viime kauden päätteeksi Makedonian pääsarjan paukuttaen matkalla maaleja hurjaan tahtiin. Klubin valmennus on viime viikkojen aikana käynyt läpi joukkueen pelaamista ja rakentanut kuvaa tiistain vastustajan peli-identiteetistä.

  • Heidän pelaajansa ovat teknisesti taitavia. Kuinka taitavia, se selviää oikeastaan vasta huomenna. Olemme nähneet videomateriaalia heidän harjoituspeleistään ja skoutanneet myös paikan päällä heidän esityksiään. He pystyvät pitämään pallon pienessä tilassa, ja pyrkivät ja kykenevät pallonhallintaan otteluissa. Joukkue avaa peliä hitaasti ja rauhallisesti, mutta on taitava muuttamaan hyökkäystensä rytmiä ja etenemään nopeasti löytäessään oikean hetken. Balkanilainen joukkuepelikulttuuri paistaa mielestäni, pelaajat liikkuvat yhtäaikaisesti ja puolustavat tiiviisti, avasi Lehkosuo.

Kasvattajaseuraksi profiloitunut Rabotnicki myi kesän aikana viime kauden kovimmat maalinsylkijänsä ja tilalle on löydetty uusia miehiä, joten hyökkäyspeli hakee vielä muotoaan. Joukkueen runko on kuitenkin pysynyt kasassa ja edessä on kova taistelu asemista.

  • Hyökkäyksen syömähampaat ovat muuttuneet ja he hakevat vielä hyökkäyskolmanneksella askeliaan ja tehojaan. Treenipeleissään he ovat tehneet maaleja riistoista lähteneillä nopeilla hyökkäyksillä, siihen meidän pitää olla valmis. Puolustuspäässä heiltä on toinen toppari vaihtunut, mutta muuten kasassa on oikeastaan sama ryhmä kuin viime kaudella. Rabotnicki on aika nuori joukkue ja tänä vuonna heidän pelaajansa ovat taas vähän kokeneempia. Heillä on takana hieno kausi, eikä joukkue hirvittävästi ole muuttunut vaikka pari syömähammasta lähtikin, muistutti ”Bana”.

Mukana Skopjessa on 18 Klubin pelaajaa, mukaanlukien loukkaantumisistaan toipuneet Rasmus Schüller ja Sebastian Sorsa. 

  • Joukkue on sinänsä terve. Schüllerillä on tietenkin alla vasta kolme harjoitusta pallon kanssa ja pitkä poissaolo takana, mutta hän on kyllä valmis hyppäämään kentälle jos kutsu vaan käy. Sorsa ei ole ehtinyt olemaan poissa kuin muutamasta pelistä, joten hänen pelituntumansa tuskin kovin kadoksissa on. Tässä vaiheessa kautta jonkun vireystila on aina parempi kuin toisen, se kuuluu joukkueurheiluun. Muutaman pelaajan suhteen katsomme vielä viimeistelyharjoituksissa mikä heidän kuntonsa on.

FK Rabotnicki – HJK tiistaina 15.7. kello 21.00 (Suomen aikaa) alkaen Philip II Arenalla Skopjessa, Makedoniassa. Toinen osaottelu Sonera Stadiumilla keskiviikkona 23.7. kello 19.00 alkaen. OSTA LIPUT ENNAKKOON.