Otteluennakko: HIFK-HJK 23.4.

Ilmassa on historianlehtien havinaa, kun joukkueet kohtaavat toisensa pääsarjatasolla ensimmäistä kertaa 43 vuoteen.

Kahden perinteikkään helsinkiläisseuran kohtaamista on odotettu hartaasti siitä asti, kun HIFK varmisti paikkansa Veikkausliigassa viime syksynä. Hetki hetkeltä odotukset ovat kasvaneet ja nyt ne ovat huipussaan, torstaina nähdään jotain hyvin poikkeuksellista suomalaisessa jalkapalloilussa. Torstaina loppuunmyydyllä stadionilla päättyy pitkä odotus ja tällöin aletaan myös kirjoittamaan uutta sivua helsinkiläiseen jalkapallohistoriaan.

Ottelun tunnelma tulee olemaan eittämättä kiihkeä ja pelaajien onkin pystyttävä pitämään pää kylmänä. Ylilyönteihin ei ole varaa.

-Tulen kyllä sanomaan joukkueelle ennen ottelua, että pää täytyy pitää kylmänä. Ottelu on helpompi voittaa ja pelata hyvin kun on 11 miestä kentällä alusta loppuun asti. Ottelusta voi muodostua kuuma ja silloin pitää pelata järkevästi, se on osa pelikuria, painottaa HJK:n päävalmentaja Mika ”Bana” Lehkosuo.

Puolentoista viikon takaisessa sarja-avauksessa Rovaniemellä Klubi iski pallon vastustajan verkkoon kolme kertaa. Viime sunnuntain kotiavauksessa FC Lahtea vastaan vastustajan verkko heilui vain kerran, kun Matti Klinga onnistui ohittamaan Henrik Moisanderin. HJK:lla oli ottelussa lukuisia maalintekotilanteita, mutta palloa ei saatu vierailijan maaliin millään ilveellä. Lehkosuo luottaa, että torstaina maaliverkko venyy IFK:n päädyssä.

-Lahtea vastaan loimme paljon maalipaikkoja ja saman pitää toistua myös IFK:ta vastaan. Kyllä ne maalitkin sieltä tulevat, kunhan vaan saamme tarpeeksi tilanteita luotua. Hyökätessämme meidän täytyy pitää huolta myös kenttätasapainosta, sillä IFK on erittäin vaarallinen nopeissa vastahyökkäyksissä, Bana muistuttaa.

Viime viikkoina paljon puhuttanut HJK:n terveystilanne näyttää valoisalta ison pelin alla. Klubilta torstaisesta pelistä ovat sivussa vain jo pidemmän aikaa sairastellut kapteeni Markus Heikkinen ja polvivammastaan toipuva Nikolai Alho. Tuoreimman vahvistuksen, guineabissaulaisen Formose Mendyn, pelipassiasiat näyttävät valoisalta, joten Mendykin nähtäneen huomenna kokoonpanossa.

Seuraa heitä:

Fredrik Lassas, HIFK

Viime kaudella Lassas viiletti vielä Klubin nutussa, mutta vaihtoi sinivalkoraidan punaiseen pelipaitaan tälle kaudelle. Keskikentän keskustassa luutiva taitava nuori mies on IFK:n mahdollisuuksien kannalta tärkeässä roolissa. Lassas on se pelaaja, joka vastaa pitkälti IFK:n pelin avaamisesta ja tilanteiden rakentelusta.

-Fredrik on erittäin kova tekemään töitä, myös omalla ajallaan. Tätä ominaisuutta hänessä myös arvostan. Pitkässä juoksussa kova työnteko kantaa aina hedelmää, eikä Lassas ole poikkeus tässä, Lehkosuo kertoo.
Robin Lod, HJK
Viime vuonna vuoden Veikkausliigapelaajaksi valittu Robin Lod on tullut ryminällä aivan Veikkausliigan terävimpään kärkeen. Viime kaudella Lod oli iso osa HJK:ta joukkueen voittaessa tuplamestaruuden ja saavuttaessa paikan Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. Lodin monipuolisuudesta kertoo se, että jo tällä kaudella Lod on loukkaantumisista johtuen pelannut keskikentän jokaisen pelipaikan lisäksi myös keskushyökkääjänä ja laitapuolustajana.

-Robin on erittäin monipuolinen ja hyvä joukkuepelaaja. Vähän harmittaa että hän on joutunut pomppimaan pelipaikalta toiselle, mutta ei se toisaalta pelkästään huono juttu ole. Ainakin ”Röbä” saa perspektiiviä muiden pelipaikkojen pelaamisesta ja kokonaisvaltaista ajattelutapaa jalkapallosta, Lehkosuo miettii.

HIFK-HJK torstaina 18.30 Sonera Stadiumilla, HUOM! Loppuunmyyty. Jos et saanut lippua, voit katsoa ottelun suorana lähetyksenä IS Extran palvelusta.