Otteluennakko: HJK-Club Brugge KV

HJK:n kohtaa torstaina UEFA Europa Leaguen lohkovaiheen toisessa ottelussaan belgialaisen Club Brubbe KV:n. Torstainen ottelu jää Suomen jalkapallohistoriaan ensimmäisenä Suomessa pelattuna Eurooppa-liigan lohkovaiheen pelinä. Klubin vastus Club Brugge on viime vuosilta varsin tuttu näky Euroopan kentiltä. Brugge on pelannut Eurooppa-liigassa ja sen edeltäjässä Uefa-cupissa joka kerta vuosina 1996-2013. Huima putki katkesi viime kaudella, kun belgialaiset eivät onnistuneet selvittämään tietään lohkovaiheeseen.

Lohkovaiheessa Bruggellä ei ole kovinkaan paljon ollut aihetta juhlia, sillä putkensa aikana belgialaiset ovat selvinneet parhaimmillaan, vain kerran, 16 parhaan joukkoon. Kautta aikain parhaat saavutukset Euroopan kentiltä Bruggeltä löytyy vuosilta 1976 ja 1978, jolloin belgialaisseura sijoittui kakkoseksi Uefa-cupissa ja European Champion Clubs´ cupissa.

Asetelmat torstaiseen kamppailuun ovat erittäin mielenkiintoiset. Molemmat joukkueet janoavat pisteitä pysyäkseen mukana taistelussa jatkopaikoista. Klubilla pistetili on vielä avaamatta ja Bruggelläkin plakkarissa on vasta yksi piste avauskierroksen tasapelistä Torino FC:tä vastaan. HJK on ottanut huolellisesti selvää ensimmäisen kotipelinsä vastustajista ja tehnyt paljon töitä löytääkseen Bruggen mahdolliset heikkoudet.

-Useampi ihminen on tehnyt paljon töitä tämän pelin eteen. Vesa Vasara on katsonut viisi-kuusi kappaletta Bruggen edellisiä pelejä etsinyt sieltä tietoa heidän pelaamisestaan. Minun roolini on ollut sitten valita ”Veskun” kovasta työstä ne avainasiat mitä näytetään pelaajille. Koskelan Toni on skoutannut paljon yksittäisiä pelaajia ja pieniä yksityiskohtia ja niitä on näytetty pelaajille videoilta ja keskusteltu heidän kanssaan. Tällaiset pelit vaatii aina kovan työn koko valmennustiimiltä, toteaa päävalmentaja Lehkosuo Brugge-ottelun alla.

Joukkueiden lähtökohdat torstain otteluun ovat hyvin erilaiset. HJK varmisti sunnuntaina Turussa kuudennen peräkkäisen Suomen mestaruutensa, kun taas Brugge on ehtinyt pelata vasta yhdeksän peliä Belgian Jupiler liigaa. Bruggen alku kotoisessa liigassa ei ole ollut kovinkaan ruusuinen, sillä yhdeksästä kamppailustaan se on onnistunut voittamaan vain kolme.

-Brugge on monikansallinen eurooppalainen joukkue, joka hyökkää vahvasti pallonhallinnan avulla. Heillä on erittäin monipuolinen pelaajarinki, varsinkin hyökkäyspäähän ja hyökkääviin keskikenttäpelaajien rooleihin on paljon vaihtoehtoja. Hyökkäävät keskikenttäpelaajat ovat teknisesti taitavia, he vaihtelevat paljon paikkoja kesken pelin ja muodostavat ylivoimia haluamilleen kentän osa-alueille. Huomiota on kiinnitetty myös Bruggen oikeaan laitapuolustaja Thomas Meunieriin ja hänen nousuihinsa, analysoi Lehkosuo Bruggen pelityyliä.

Veikkausliigassa Klubin peli on viime aikoina toiminut hienosti. Pohjalla ovat 5-1 kotivoitto IFK Mariehamnista ja mestaruuden sinetöinyt 4-1 vierasvoitto TPS:stä. Vaikka Eurooppa-liigan avauspelissä tulikin 2-0 tappio FC Kööpenhaminaa vastaan, löytää Lehkosuo hyvääkin kyseisestä kamppailusta.

 -Ensimmäinen puoliaika oli kohtuullisen hyvä meiltä, se sujui pääosin meidän käsikirjoituksen mukaan. Koko joukkueen puolustamisen oli ja on avainasemassa ja puolustaminen alkaa aina ylimmästä hyökkääjästä. Toisella puoliskolla vastustaja pakotti meidät puolustusasemiin lähelle meidän omaa maalia ja emme löytäneet tarpeeksi keinoja hyökkäysten käynnistämiseksi. Sitä lähdetään parantamaan kotipeliin.

Klubin vastustajat Eurooppa-liigan lohkovaiheessa ovat kovan luokan suurseuroja, jotka ovat tottuneet menestymään kansallisten sarjojen lisäksi myös Euroopan kentillä. Pisteiden napsiminen näitä seuroja vastaan ei ole helppoa, vaan joukkueen on onnistuttava hyvin jokaisessa pelissä.

 -Pisteitä me halutaan ja se vaatii lähes sataprosenttisen onnistumisen peleissä. Puolustaminen ei riitä, vaan meidän pitää pystyä rakentamaan maalipaikkoja ja iskemään paikoistamme maaleja. Näissä peleissä maalipaikkoja ei helpolla tule, joten ne pitää hyödyntää tehokkaasti, Lehkosuo painottaa.

Ensimmäiseen kotipeliin ”Bana” lähtee odottavin mielin.

-Erittäin hyvä fiilis joukkueessa, tupa lienee ainakin melkein täynnä. Olemme odottaneet tätä hetkeä, että pääsee pelaamaan tärkeitä pelejä kotiyleisön edessä. Kaikki muistaa sen huuman tämän kauden aiemmista europeleistä ja nyt on se on taas ovella, Lehkosuo toteaa.

Poissaolojen kannalta Klubilla on hyvä tilanne, sillä poissa ovat ainoastaan Rapid Wieniä vastaan loukkaantuneet pitkäaikaispotilaat Nikolai Alho ja Rasmus Schüller.
HJK-Club Brugge KV torstaina 2.10. kello 22.05 Sonera Stadiumilla. Tervetuloa!
Jim TV näyttää ottelun ilmaiseksi suorana lähetyksenä alkaen kello 21.50.