Otteluennakko: HJK haastaa torstaina tanskalaisen Silkeborg IF:n

Klubin kesän neljäs eurokotipeli tuo Bolt Arenalle perinteikkään Silkeborgin, joka tekee paluun eurokentille yli 20 vuoden tauon jälkeen.

Mariboria vastaan kannustus oli Bolt Arenalla enemmän kuin kohdallaan. Samaa toivottavasti nähdään ja kuullaan myös Silkeborgia vastaan torstaina.

HJK vs Silkeborg
To 18.8.2022 klo 19:00
UEFA Europa League – Bolt Arena

Otteluisäntä: Foodora »

HJK:n eurotaival on edennyt monien käänteiden jälkeen Eurooppa-liigan viimeiselle karsintakierrokselle saakka. Klubin viimeinen karsintavaiheen vastustaja on tanskalainen Silkeborg IF, joka pelaa ensimmäiset euro-ottelunsa sitten kauden 2001–02.

Viime viikot kahden ottelun viikkotahdilla tahkonnut HJK on saanut pientä lepoa viime torstain Maribor-ottelun jälkeen, sillä tuon matsin jälkeen ei Veikkausliigaa ole ollut ohjelmassa.

– Torstain jälkeen huilattiin, ja maanantaille saatiin pitkästä aikaa korkean intensiteetin harjoituspäivä. On hyvä saada sellainen tähän väliin, kun viimeiset viisi viikkoa on koko ajan vain valmistauduttu ja palauteltu, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

Silkeborgin pelaaminen painottuu pallonhallintaan, ja joukkue on mitä todennäköisimmin laadullisesti lähempänä Viktoria Plzeňiä kuin Mariboria.

– Laadukas vastustaja, jolla on selkeä pelitapa. He syöttelevät paljon ja etenevät maltillisesti linja kerrallaan. He osaavat tunnistaa hyvin luomansa tilat kentällä ja pystyvät vaihtamaan nopeasti rytmiä hyökätessä. Todennäköisesti pallo tulee olemaan enemmän heidän hallussaan, ja meidän täytyy puolustaa keskustaa todella tiiviisti ja tarkasti.

– Silkeborgin hyökkäämisen rakenteessa on paljon samoja elementtejä, joita olemme jo aiemmissa peleissä kohdanneet. He tuovat paljon pelaajia keskelle, ja laitapakit nousevat korkealle. Se antaa meille mahdollisuuksia hyökätä vastaan. Meidän pitää kehittyä pallollisessa pelaamisessamme ja varmistaa, että tuet pallon ympärillä ovat riittävän nopeita, jotta pallollisella pelaajalla on vaihtoehtoja. Meidän täytyy myös uskaltaa käyttää niitä vaihtoehtoja, jotta pystymme hyökkäämään useammin kontrolloidusti hyviä joukkueita vastaan.

HJK:n pelaajatilanne kehittyy koko ajan parempaan suuntaan. Joona Toivio ja Paulus Arajuuri ovat palanneet täyteen harjoituskuntoon, samoin sairastelukierteessä ollut Miska Ylitolva. Varmuudella torstain ottelusta ovat sivussa ainoastaan pitkäaikaispotilaat Manuel Martic, Valtteri Moren sekä Roope Riski. Lisäksi Aapo Halmeen flunssa ei ole vielä taittunut siihen kuosiin, että häntä nähtäisiin kokoonpanossa.

Molemmilla joukkueilla on luvassa vielä ainakin kuusi euro-ottelua, sillä otteluparin voittaja varmistaa paikkansa Eurooppa-liigan lohkovaiheessa, ja häviäjä puolestaan etenee Konferenssiliigan lohkovaiheeseen. Otteluparin ratkaiseva toinen osaottelu pelataan ensi viikon torstaina 25. elokuuta Tanskassa JYSK Parkin tekonurmella.

HJK TV näyttää kotiottelun suorana lähetyksenä 6,99 euron hintaan osoitteessa hjk.fi/live. Selostajana Petteri Vennelä.

Silkeborgin kausi 2022–23
3–1–1, maaliero 10–6

Viime kaudeksi Tanskan pääsarjaan noussut Silkeborg on aloittanut kuluvan kauden mainiosti: viidestä ottelusta kerätyt 10 pistettä oikeuttavat Tanskan Superligaenin toiseen sijaan. Silkeborg on napannut pari maukasta päänahkaa, kun perinteiset tanskalaiset suurseurat, Bröndby IF sekä FC Midtjylland, kaatuivat silkeborgilaisten käsittelyssä. Sen sijaan sarjanousija Lyngby BK pakotti Silkeborgin tasapeliin, ja Viborg FF kaatoi joukkueen viime viikonloppuna lukemin 2–0.

HJK TV:n ennakossa Klubin Santerit Hostikka ja Väänänen arvioivat tulevaa ottelua ja ravinnon merkitystä otteluun valmistautumisessa.

Maalintekijät ja syöttäjät

Kokenut tanskalaishyökkääjä, aikoinaan muutaman ottelun Valioliigaakin Aston Villan paidassa pelannut Nicklas Helenius, kantaa harteillaan Silkeborgin maalintekovastuuta. Lähes kaksimetrinen kärki voitti viime kaudella Tanskan pääsarjan maalipörssin 17 osumallaan, ja mies keikkuu myös tällä hetkellä neljällä maalillaan sarjan maalitilaston jaetulla kärkipaikalla.

Silkeborgin vasempana laitahyökkääjänä pelaava Nicolai Vallys on aloittanut kautensa vakuuttavasti, kun tanskalainen on viimeistellyt kahdesti ja tarjoillut myös kaksi maalisyöttöä. Isokokoinen laitapelaaja nakutti viime sesongilla kymmenen maalinsa lisäksi myös kymmenen maalisyöttöä, mikä oikeutti sarjan syöttötilaston kärkisijaan.

Toisella laidalla pelaava Sebastian Jörgensen ei ole kuluvalla kaudella saanut nimeään vielä maalitilastoihin, mutta viime kausi oli jykevä: Silkeborgin oma kasvatti iski 11 maalia ja yhdeksän maalisyöttöä.

Lisäksi alkukauden aikana maalipuiden väliin ovat osuneet kertaalleen keskikenttäpelaaja Anders Klynge, toppari Tobias Salquist sekä kärkipelaaja Tonni Adamsen.

Maajoukkuepelaajat

Silkeborgilla on riveissään vain vähän maajoukkuekokemusta. Meritoitunein maajoukkuepeluri on armenialainen Andre Calisir, joka on kantanut maansa värejä 21 maaottelussa. Toinen A-maajoukkuetason pelaaja on islantilainen Stéfan Teitur Thórdarson, joka on edustanut Islantia yhteensä 12 kertaa. Aiempina vuosina maajoukkuepaidassa ovat viilettäneet myös jo aiemmin mainittu Helenius (2 maaottelua) sekä ruotsalainen Robert Gojani (1).

Kesän siirtoikkuna

Sensaatiomaisesti europelipaikan sarjanousua seuranneella kaudella varmistanut Silkeborg ei ole ollut järin aktiivinen siirtomarkkinoilla. Ainoa tuntuva menetys on oikeana pakkina pelaava Rasmus Carstensen, jonka belgialainen KRC Genk osti peräti kolmella miljoonalla eurolla.

Merkittävin hankinta lienee maalihanansa jo aukaissut hyökkääjä Adamsen, joka ostettiin sarjaporrasta alempana pelaavasta FC Helsingöristä 200 000 eurolla.