Otteluennakko: HJK ja BATE kohtaavat loppuunmyydyllä Telia 5G Arenalla

Viime viikon keskiviikkona pelattu otteluparin avausosa oli todella tasainen. BATE painoi ottelun alussa paineen vahvasti vieraiden maalille ja hätyytteli Klubin maalia osumalla ylärimaan, mutta helsinkiläiset säästyivät takaiskuilta. Ottelun edetessä HJK pääsi peliin paremmin mukaan ja pystyi luomaan itsekin liudan paikkoja, mutta kamppailu päättyi lopulta maalittomaan tasapeliin. Näin ollen lähtökohdat ratkaisevaan osaotteluun ovat äärimmäisen herkulliset.

Klubi valmistautui keskiviikon kohtaamiseen kaatamalla FC Hongan lauantaina lukemin 2-1, kun Nikolai Alho sekä Riku Riski onnistuivat maalinteossa helsinkiläisiltä. Tiukka ottelutahti näkyi Klubn kokoonpanossa, sillä päävalmentaja Mika Lehkosuo kierrätti pelaajia paljon. Lauantain avauskokoonpanossa oli vain kolme samaa pelaajaa kuin keskiviikkona, ja heistäkin João Klauss sekä Mosa tulivat toisella puoliajalla vaihtoon.

Kokoonpano oli poikkeuksellisen nuori, sillä mukana oli peräti seitsemän korkeintaan 22-vuotiasta pelaajaa. Avauskokoonpanon keski-ikä oli vain hieman yli 22 vuotta, vaikka mukana oli 32-vuotias Anthony Annan. Nuoret pelaajat onnistuivat kuitenkin erinomaisesti, mistä oli osoituksena kolmas peräkkäinen voitto Veikkausliigassa. Myös Mikko Sumusalo oli paluunsa jälkeen ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa.

BATE ei viikonloppuna vastaavasti pelannut, vaan joukkue sai suunnata katseensa toiseen osaotteluun heti avausosan päättymisen jälkeen. Veikkausliigan tavoin Valko-Venäjän pääsarja on kuitenkin täydessä vauhdissa. Sesonkia on takana hieman yli puolet ja BATE on sarjataulukon piikkipaikalla, kun joukkue on kerännyt 17 ottelusta 44 pistettä.

Valko-Venäjän jättiläisen kaudesta ei ole kuitenkaan käänteitä puuttunut. BATE aloitti kauden väkevästi voittamalla kahdeksan seitsemän sarjaottelua putkeen sekä etenemällä Valko-Venäjän Cupin loppuotteluun. Joukkue kuitenkin hävisi toukokuussa finaalin ja pian tämän jälkeen pelasi kaksi voitotonta ottelua putkeen sarjassa. Se oli seurajohdolle liikaa ja tammikuussa päävalmentajana aloittanut Oleg Dulub sai lähtöpassit kesäkuun alussa. BATE ei ole tullut tunnetuksi valmentajien potkuista, sillä Dulub oli seurahistorian ensimmäinen valmentaja, jonka työsuhde ei päättynyt hänen omasta tahdostaan.

12 kertaa putkeen maansa pääsarjan voittanut BATE on todella rutinoitunut joukkue myös eurokentillä. Kymmenen viime kauden aikana peräti kahdeksan kertaa lohkovaiheeseen selvinnyt BATE on ollut äärimmäisen vaikeasti kaadettavissa varsinkin kotikentällään. Valkovenäläiset ovat hävinneet edellisen kerran karsintapelin kotikentällään peräti viisi vuotta sitten. Vieraspeleissä saldo ei ole ollut aivan samalla tasolla. BATE on pelannut 2010-luvulla yhteensä 22 karsintaottelua vieraissa, joista se on voittanut kuusi, kun taas tasapelejä on kertynyt yhdeksän ja tappioita seitsemän. Näiden otteluiden maaliero on todella tasainen 22-23.

HJK on pelannut vastaavassa ajassa niin ikään 22 kotiottelua europelien karsinnoissa. Klubin saldo näistä peleistä on 11 voittoa, kuusi tasapeliä sekä viisi tappiota. Kuluvan vuosikymmenen aikana HJK:n ovat onnistuneet kaatamaan Töölössä karsinnoissa vain IFK Göteborg, Celtic, Dinamo Zagreb, Besiktas sekä FK Partizan. Näistä tappioista tosin vain yksi on tullut edellisen viiden vuoden aikana. 22 edellisen kotikarsintapelin maaliero on HJK:n eduksi 42-22.

BATE esiintyi avauskohtaamisessa lähestulkoon parhaalla kokoonpanollaan. Joukkueen tähtipelaajista sivussa olivat Mikhail Gordejchuk sekä Nemanja Milunović, jotka ovat olleet kokoonpanon ulkopuolella jo keväästä lähtien. Varsinkin Gordejchukin puuttuminen on ollut joukkueelle paha takaisku. 28-vuotias laituri viimeisteli BATElle 33 maalia kahden edellisen kauden aikana ja kuittasi molemmilla sesongeilla nimiinsä sarjan maalikuninkuuden.

HJK:n suurin ase avauskohtaamisessa oli kurinalaisuus. Alkurynnäkön jälkeen peli tasaantui huomattavasti ja Hannu Patrosen sekä Faith Obilorin johtama puolustuslinja suoriutui iltapuhteestaan erinomaisesti. Yhtä vahvaa suoritusta koko joukkueelta vaaditaan erityisesti toisessa kohtaamisessa, kun jokaisen maalin merkitys kasvaa.

Toisesta osasta tasapelikään ei välttämättä riitä HJK:lle, sillä avausosan maaliton tasapeli korostaa vierasmaalin merkitystä. Mikäli BATE onnistuu maalinteossa, niin HJK:n on vastaavasti tehtävä vähintään kaksi. Myös kaikki muut tasapelit kuin 0-0 tarkoittaisivat BATEn jatkopaikkaa. Mikäli varsinainen peliaika päättyisi maalittomaan tilanteeseen, niin jatkaja ratkaistiin jatkoajalla sekä mahdollisesti rangaistuspotkukilpailussa.

Keskiviikkona onkin tiedossa todellista jalkapallon juhlaa, sillä Telia 5G Arena myytiin loppuun jo useita päiviä ennen ottelun alkua. Lisäksi Helsinkiin on luvattu jälleen erinomaista säätä.

Otteluparin voittaja etenee Mestarien liigan kolmannelle karsintakierrokselle, jossa vastaan asettuu joko azerbaidžanilainen Qarabağ FK tai albanialainen FK Kukësi. Häviäjän taival jatkuu vastaavasti Eurooppa liigan kolmannella karsintakierroksella, jonka vastustaja on voittaja otteluparista NK Olimpija Ljubljana/Crusaders FC.

Lisää tietoa seuraavan karsintaottelun lipunmyynnistä otteluparin selvittyä.

HJK Helsinki vs FC BATE Borisov
Ke 1.8. klo 19.00
Telia 5G Arena, Urheilukatu 5

ISTV esittää ottelun suorana lähetyksenä: Ruutu+ »

HJK vs BATE

Lisää aiheesta: HJK Helsinki vs FC BATE Borisov – Mestarien liigan 2. karsintakierroksen ottelu on lopppuunmyyty