Otteluennakko: HJK tavoittelee neljättä peräkkäistä voittoa Metroderbyssä

Klubi palasi tiistaina voittojen tielle myös kotikentällään, kun FC Inter kaatui lukemin 3-0. Kyseessä oli jo kauden kolmas kohtaaminen: joukkueet olivat iskeneet yhteen kertaalleen niin Veikkausliigassa kuin Suomen Cupin loppuottelussakin, mutta voitto oli HJK:n ensimmäinen Interistä. Tiistain kamppailun ratkaisuksi muodostui toinen puoliaika, kun tauon jälkeen kentälle tullut João Klauss onnistui nopeaan tahtiin kahdesti ja Filip Valenčič niittasi loppunumerot. Numerot olisivat voineet olla suuremmatkin, sillä varsinkin Valenčičilla oli useampiakin paikkoja lisäosumiin.

Edellä mainittu kaksikko on ollut väkevässä iskussa tällä kaudella. Klauss on onnistunut kymmenessä ottelussa kuudesti maalinteossa, kun taas Valenčičilla täysosumia on kasassa viisi. Seuraavat nimet sisäisessä maalipörssissä ovat kertaalleen osuneet Eetu Vertainen, Akseli Pelvas, Nikolai Alho sekä Riku Riski.

Monet Klubin otteluista ovat noudattaneet samaa kaavaa kuluvalla kaudella. Ensimmäiset puoliajat ovat olleet tasaisempaa vääntöä, vaikka HJK on usein palloa hallinnutkin. Toisella puoliajalla helsinkiläiset ovat monesti olleet vahvoilla ja onnistuneet kääntämään kamppailuja edukseen. HJK on tehnyt tällä kaudella 15 maalia Veikkausliigassa ja näistä peräti 11 on tullut toisilla puoliajoilla. Peräti kahdeksan osumaa on syntynyt viimeisen 32 minuutin aikana. Varsinkin Klauss on kunnostautunut otteluiden ratkaisijana, sillä hyökkääjän kuudes osumasta viisi on tullut jälkimmäisellä puolikkaalla.

Voitto oli HJK:lle neljäs putkeen Veikkausliigassa, kun joukkue on kaatanut vieraskentillä VPS:n, PS Kemin, TPS:n sekä viimeisimpänä Töölössä Interin. Klubi on noussut Veikkausliigan piikkipaikalle, kun kymmenen ottelun jälkeen kasassa on 22 pistettä. Lähimmät haastajat KuPS ja RoPS ovat helsinkiläisistä kahden pisteen päässä.

Tiistai oli erinomainen onnistuminen varsinkin HJK:n hyökkäyskalustolta. Maalinteko on ollut joukkueelle toisinaan tahmeaa ja Klubi viimeistelikin edellisen kerran kolme täysosumaa kauden avauskierroksella Ilvestä vastaan. Väliin mahtui yhdeksän ottelua, joissa HJK onnistui yhteensä yhdeksän kertaa maalinteossa. Erityisesti Klaussin tiistain esitys oli väkevä ja kookas hyökkääjä aiheutti jatkuvasti harmia vieraiden puolustukselle. Kotijoukkueen kannalta positiivista oli myös se, että HJK:lla oli saumoja paljon isompiinkin lukemiin.

Myös puolustus on onnistunut hyvin viime aikoina. Klubi on pitänyt maalinsa puhtaana kahdessa viimeisessä ottelussaan ja yhteensä Veikkausliigan nollaputki on lähes 230 minuutin mittainen. Kaksi edellistä ottelua joukkueen maalilla torjunut Maksim Rudakov onkin venynyt tolppien välissä hyviin torjuntoihin. Näitä edeltävässä kuudessa kamppailussa Klubi päästi seitsemän takaiskua ja maali pysyi puhtaana vain kertaalleen, joten suunta on oikea.

Veikkausliigan ottelutahti on todella tiivis ja Klubilla on käynnissä melkoinen otteluruuhka. Joukkue pelaa 15 päivän sisään peräti viisi ottelua, joista kamppailu Honkaa vastaan on kolmas. Otteluista palautuminen ja kokoonpanon kierrättäminen loukkaantumisten välttämiseksi onkin erityisen isossa roolissa näin alkukaudella.

HJK ja Honka ovat kohdanneet tällä kaudella jo kahdesti Suomen Cupissa. Espoolaiset veivät alkulohkon päätöskamppailun nimiinsä lukemin 2-1, mutta HJK sai välierissä revanssin kuittaamalla jatkopaikan samoin lukemin. Veikkausliigassa joukkueet kamppailivat edellisen kerran kaudella 2014. Ottelut olivat poikkeuksellisen tasaisia, sillä kaikki kolme peliä päättyivät pistejakoihin. Kohtaamiset ovat olleet kautta aikojen tasaväkisiä, sillä HJK ja Honka ovat mitelleet Veikkausliigassa paremmuudesta 22 kertaa. Molemmat joukkueet ovat voittaneet seitsemän kertaa, kun taas tasapeliin on päädytty kahdeksasti. Maaliero on HJK:n eduksi 25-20.

Paikallisvastustaja FC Honka

Veikkausliiga on palannut Espooseen reilun kolmen kauden tauon jälkeen, kun FC Honka selvitti tiensä takaisin pääsarjaan. Espoolaiset ovatkin esiintyneet sarjassa varsin pirteästi, sillä joukkue on sarjataulukossa seitsemäntenä. Honka on jäänyt yhdeksästä ottelustaan pisteittä vain kertaalleen, kun SJK kuittasi espoolaisten kustannuksella täyden pistepotin reilu kuukausi sitten.

Vastaavasti voitotkin ovat olleet Hongalle ison työn takana. Vesa Vasaran suojatit ovat napanneet kaksi voittoa, kun joukkue on kaatanut RoPS:n ja PS Kemin. Varsinkin rovaniemeläisten kaataminen oli Hongalta kova temppu, sillä kyseessä oli RoPS:n kauden ensimmäinen tappio.

Espoolaiset lähtevät lauantain kamppailuun allaan viiden ottelun tappioton putki. Honka on osoittanut olevansa vaikeasti kaadettavissa, mutta vastaavasti tasapelejä on kertynyt paljon. Hongan otteluista kuusi on päättynyt pistejakoihin, ja näistä kaksi oli maalittomia tasapelejä. Neljässä muussa tasapelissä Honka on menettänyt johtoaseman ja vastustaja on noussut tasoihin. Johtoaseman pitäminen on siis osoittautunut sarjanousijalle haastavaksi.

Hongan aikaisemmissa peleissä ei ole juuri maaleilla juhlittu. Espoolaiset ovat tehneet yhdeksän maalia, mikä on sarjan kolmanneksi pienin lukema. Vastaavasti joukkueen verkkoon on tehty niin ikään vain yhdeksän osumaa, mikä on vastaavasti viidenneksi pienin määrä. Hongan paras maalintekijä on kolme täysosumaa viimeistellyt Martin Borjas.

Espoolaisten hyökkäyskalusto on elänyt alkukauden aikana. Erinomaisen harjoituskauden pelannut Masar Ömer loukkaantui jo kolmannessa ja jalkavamma pitää hänet sivussa loppukauden ajan. Honka hankki paikkaajaksi HJK:n kannattajille erittäin tutun pelurin, kun Macoumba Kandji liittyi espoolaisten vahvuuteen. Kandji onnistuikin maalinteossa heti debyyttiottelussaan, vain muutama minuutti sen jälkeen kun hänet oli vaihdettu kentälle sisään.

HJK:n tilanne

Klubin vahvuudesta puuttuvat Akseli Pelvas ja Ville Jalasto. Paluuta harjoitusvahvuuteen ovat jo vahvasti tekemässä Riku Riski ja Enoch Banza.

Pääkaupunkiseudun paremmuudesta kamppaillaan lauantaina Töölössä kahteen otteeseen. HJK ja FC Honka iskevät Veikkausliigan merkeissä yhteen kello 15.00. Liput otteluun Tiketistä »

Metroderby saa jatkoa kello 19.00, kun HJK ja FC Honka kohtaavat Naisten Liigan kärkikamppailussa. HJK:n Veikkausliigan kausikortilla pääsee huomenna myös Naisten Liigan otteluun. Tervetuloa!