Otteluennakko: HJK:lla mahdollisuus ratkaista mestaruus TöölössäKuntopuntari
 
HJK V V V V V
IFK M V V T V H
Ottelut Veikkausliigassa
Voitot 20
Tasapelit 10
Tappiot 2
Yhteensä 32
Tehdyt maalit
HJK 62
IFK M 17
Yhteensä 79
Edellinen ottelu
22.6.2017 HJK – IFK M 2-0
ISTV
Ruutu

Klubi lähtee keskiviikon kamppailuun mainioista lähtökohdista. Joukkue kuittasi lauantaina seurahistorian 13. Suomen Cupin mestaruuden, kun SJK kaatui loppuottelussa maalein 1-0. Ottelun ainoasta maalista vastasi toisella puoliajalla osunut Akseli Pelvas.

Voitto oli HJK:lle jo kuudes peräkkäinen. Klubi on ollut kotimaan kentillä muutenkin erinomaisessa vireessä, sillä edellisestä 22 ottelusta tappioita on kertynyt vain yksi.

Helsinkiläisten sarjajohto on 15 pistettä ennen keskiviikon kierrosta. FC Lahti ja KuPS ovat pelanneet ottelun enemmän ja kaksikolla onkin vain viisi peliä jäljellä. Näin ollen joukkueet pystyisivät nousemaan enää korkeintaan tasapisteisiin HJK:n kanssa. Klubi pystyy vastaavasti varmistamaan mestaruuden nappaamalla yhdenkin pisteen.

HJK pääsee keskiviikon otteluun hyvällä miehistöllä. Loukkaantumisten takia sivussa ovat Mosa, Roni Peiponen, Ville Jalasto sekä Hannu Patronen. Myös Aapo Halmeen pelaaminen on vielä epävarmaa.

HJK on saanut tällä kaudella onnistumisia poikkeuksellisen laajalla rintamalla, sillä peräti 15 joukkueen pelaajaa on onnistunut maalinteossa Veikkausliigassa. Lukema on Veikkausliigan joukkueista isoin. Yli 300 minuuttia Klubissa pelanneista pelureista vain Juha Pirinen ja Ousman Jallow ovat vielä ilman täysosumia.

IFK Mariehamnilla värikäs kausi

Hallitsevan mestarin kausi on ollut vuoristoratamainen. Sesongin lähestyessä loppuaan kurssi on kuitenkin ollut oikeaan suuntaan.

IFK:n kausi alkoi hankalasti. Joukkue voitti ensimmäisestä yhdeksästä ottelustaan vain kaksi. Kesällä pisteitä kertyi hieman paremmin, vaikka joukkue menettikin paljon pisteitä mollivoittoisesti sujuneen euroseikkailun ympärillä. IFK:n taival Euroopassa päättyi heti puolalaisen Legia Varsovan käsittelyssä yhteismaalein 0-9. Tämän jälkeen joukkue jäi voitoitta neljässä peräkkäisessä ottelussa Veikkausliigassa.

Viime aikoina saarelle on kuitenkin paistanut aurinko. IFK on kuitannut edellisestä kuudesta ottelustaan 13 pistettä ja noussut kamppailemaan jopa mitalisijoista. Tällä hetkellä joukkue on sarjataulukossa kuudennella sijalla ja eroa kolmantena olevaan KuPS:iin on kuusi pistettä. IFK:lla on kuusi ottelua jäljellä, joten pisteet ovat todella kalliita.

Kolme pointtia ottelusta

Klubi hallinnut keskinäisiä kohtaamisia

HJK on ollut murskaava kotiotteluissaan IFK Marienhamnia vastaan. Joukkueet ovat mitelleet Veikkausliigan merkeissä paremmuudestaan 18 kertaa Helsingissä ja näistä peräti 13 on päättynyt kotijoukkueen juhliin. IFK Mariehamn ei ole poistunut kertaakaan täyden pistepotin kanssa saarelle, sillä pisteet ovat tasattu viidesti. Kun Maarianhaminan ottelutkin lasketaan mukaan, niin Klubi on kuitannut keskinäisistä Veikkausliigan kohtaamisista voiton 20 kertaa. Pistejakoon on päädytty kymmenesti, kun taas IFK on napannut täyden pistepotin kahdesti. Joukkueen edellinen voitto Klubista Veikkausliigassa on kesäkuulta 2012. Tästä on kulunut aikaa yli 1900 päivää.

Vahvat kotijoukkueet vastakkain

HJK on ollut kuluvalla kaudella Veikkausliigan paras joukkue kotikentällään, kun joukkue on kerännyt 13 ottelusta peräti 32 pistettä ja jäänyt pisteittä vain kertaalleen. Maaliero on helsinkiläisten eduksi peräti 30-4. IFK on ollut myös vahvassa vireessä kotikentällään, sillä 15 otteluista pisteitä on kertynyt niin ikään 32. Vieraskentillä meno ei tosin ole ollut yhtä vahvaa: maarianhaminalaiset ovat keränneet 12 matkapelistään vain kahdeksan pistettä. Kauden toistaiseksi ainoa vierasvoitto näki päivänvalonsa kesäkuun alussa Kuopiossa. IFK on tehnyt tällä kaudella 38 maalia ja näistä peräti 30 on syntynyt kotiotteluissa.

Taistelu maalipörssin voitosta kiihtyy

Veikkausliigaa on jäljellä enää viimeinen rutistus ja maalipörssin voiton suhteen tullaan käymään vielä kuuma kamppailu. Tällä hetkellä kärjessä ovat Ilveksen Tuco sekä IFK Mariehamnin Aleksei Kangaskolkka, kun kaksikosta molemmille on kasassa 14 täysosumaa. Kolmantena on 13 maalin myötä FC Lahden Marko Simonovski. Tämän jälkeen tulee vahva Klubin edustus, kun Filip Valenčič, Akseli Pelvas sekä kesäkuussa Skotlantiin siirtynyt Alfredo Morelos miehittävät kolme seuraavaa sijaa. Valenčičilla on kasassa 13 maalia, kun taas Pelvas ja Morelos ovat viimeistelleet 11 täysosumaa.

Seuraa heitä

Filip Valenčič, HJK

Filip Valenčič huilasi Suomen Cupin loppuottelun, sillä slovenialainen edusti jo aiemmin kesällä PS Kemiä cupin ottelussa. Monipuolinen peluri tulee käymään tiukan taiston vielä sekä maali- että syöttöpörssien voitosta. Valenčič viimeisteli Kemille kahdeksan täysosumaa ennen siirtymistään Klubiin. Sinivalkoisessa paidassa osumia on syntynyt viisi, joten slovenialainen on maalipörssissä yhden osuman päässä kärjestä. Maaliin johtaneita syöttöjä on kertynyt vastaavasti kahdeksan, millä irtoaa tilaston jaettu kärkisija yhdessä IFK Mariehamnin Robbin Sellinin sekä FC Lahden Santeri Hostikan kanssa.

Aleksei Kangaskolkka, IFK Mariehamn

28-vuotias hyökkääjä on ollut parin kauden hiljaiselon jälkeen jälleen mainiossa iskussa. Kangaskolkka on viimeistellyt 24 ottelussa 14 täysosumaa, millä irtoaa maalipörssin jaettu kärkisija. Kun mukaan laskee vielä miehen viisi maaliin johtanutta syöttöä. niin Kangaskolkka on ollut mukana puolissa IFK:n kuluvan kauden osumissa. Valtavan tärkeä palanen joukkuetta eikä meno ole hyytymään päin, sillä Kangaskolkka on osunut edellisessä viidessä ottelussaan tolppien väliin neljästi.

HJK Helsinki – IFK Mariehamn

Ke 27.9.2017 klo 18.30
Telia 5G Areena, Helsinki

 

Katso ottelu suorana lähetyksenä: ISTV ja Ruutu+