Otteluennakko: HJK:lle viimeiset vieraat ennen juhannusta


 

Kuntopuntari
 
HJK V V V V T
IFK M V H V V T
Ottelut Veikkausliigassa
Voitot 19
Tasapelit 10
Tappiot 2
Yhteensä 31
Tehdyt maalit
HJK 60
IFK M 17
Yhteensä 77
Edellinen ottelu
15.4.2017 IFK M – HJK 1-1
ISTV
Ruutu

HJK jatkoi vahvoja otteitaan sunnuntaina, kun joukkue haki pisteet Kuopiosta maalein 2-0. Kyseessä oli jo Klubin neljäs peräkkäinen voitto, kun helsinkiläiset ovat kaataneet KuPS:n lisäksi, JJK:n, RoPS:n sekä SJK:n. HJK:n maaliero näissä otteluissa on peräti 16-1.

Vakuuttava vire näkyy luonnollisesti myös sarjataulukossa. HJK on kerännyt 14 ottelusta 31 pistettä, millä irtoaa taulukon piikkipaikka. Sarjakakkosena majailevaan Vepsuun on jo kahdeksan pisteen kaula.

Viime viikko oli HJK:lle haasteellinen, sillä joukkue joutui tulemaan toimeen ilman muutamia avainpelaajiaan. Mosa ja Thomas Dähne olivat loukkaantumisten takia sivussa, Alfredo Morelos oli viimeistelemässä diiliään Rangersiin ja Juha Pirinen sai viikon avausottelun alussa punaisen kortin, mikä piti hänet sivussa sunnuntain kamppailusta.

Paikkaajat onnistuivat kuitenkin erinomaisesti, kuten jo tulokset osoittavat. Varsinkin avausminuuttinsa tällä kaudella Veikkausliigassa pelannut Markus Uusitalo joutui haastavaan paikkaan. 20-vuotias maalivahti piti kuitenkin molemmissa otteluissa maalinsa puhtaana venyen muutamaan todella tärkeään torjuntaan.

IFK löytänyt punaisen langan vaisun startin jälkeen

Hallitsevan mestarin kausi käynnistyi tahmeasti, sillä IFK Mariehamn voitti ensimmäisestä yhdeksästä ottelustaan vain kaksi. Viime aikoina kurssi on kuitenkin ollut ylöspäin. Joukkue on kuitannut edellisestä neljästä ottelustaan yhdeksän pistettä, mitkä ovat nostaneet saarelaiset sarjataulukon kolmannelle sijalle. Joukkue on keränny 13 ottelusta 20 pistettä, joten eroa Klubiin on 11 pinnaa.

IFK:n viime kauden mestaruuden avain oli sarjan tiivein puolustus. Joukkue päästi viime vuonna 33 ottelussa vain 25 takaiskua, mikä oli luonnollisesti sarjan vähiten. Tällä kaudella joukkueen verkkoon on tehty jo 18 osumaa, mikä on viidenneksi isoin lukema. Viime vuonna IFK päästi yhtä monta osumaa kauden 26 ensimmäisessä ottelussa. Tällä kaudella joukkue on pystynyt pitämään maalinsa puhtaana vain kertaalleen. Viime vuonna IFK nollasi vastustajat kahdeksan kertaa ensimmäisen 13 ottelun aikana.

Vastaavasti maalinteko on toiminut tällä kaudella huomattavasti paremmin, kun joukkue on viimeistellyt 19 täysosumaa. Viime vuonna samaan aikaan tuleva mestari oli tehnyt vain 13 maalia.

Kuivasta ruudista kuuluu suuri kiitos varsinkin Aleksei Kangaskolkalle, joka on ollut hirmuisessa vireessä. 28-vuotias hyökkääjä on viimeistellyt pelaamissaan 11 ottelussa peräti seitsemän täysosumaa. Lisäksi Robbin Sellin on osoittautunut erinomaiseksi vahvistukseksi. Ruotsalainen keskikenttäpeluri on antanut viisi maaliin johtanutta syöttöä, mikä on toiseksi isoin lukema Veikkausliigassa.

Kolme pointtia ottelusta

HJK murskaava kotipeleissä IFK:ta vastaan

HJK on ollut niskan päällä joukkueiden keskinäisissä kohtaamisessa. Edellisestä kymmenestä kamppailusta peräti seitsemän on päättynyt helsinkiläisten voittoon, kun taas pisteet on jaettu kolmesti. Nämä kolme tasuria tosin ovat kolme edellistä kohtaamista. Erityisesti Helsingin kamppailuissa Klubi on ollut murskaava. IFK ei ole pystynyt voittamaan HJK:ta kertaakaan vieraskentällä. Joukkueet ovat kohdanneet Veikkausliigan merkeissä Helsingissä 17 kertaa ja näistä 12 on päättynyt Klubin juhliin. 17 kotipelin maaliero on HJK:n hyväksi peräti 40-8.

Hyökkäyspäässä tarjolla vastuuta

Alfredo Moreloksen siirto skotlantilaisen Rangersin riveihin varmistui maanantaina. Viime vuonna Veikkausliigan parhaaksi hyökkääjäksi oli kuluvalla kaudella hurjassa iskussa ja takoi 12 ottelussa peräti 11 maalia. Nyt hyökkäyspäässä onkin tarjolla isompaa roolia muille vastuunkantajille. Klubi pelasi jo viime viikolla kaksi ottelua ilman Morelosta ja joukkue takoi näissä peleissä kuusi maalia. Evans Mensah on HJK:n toiseksi paras maalintekijä, kun ghanalaisella on kasassa kuusi täysosumaa.

Klubin tyrmäävä kotisaldo

HJK on ollut tällä kaudella erityisen kovassa iskussa kotikentällään, sillä joukkue on kerännyt kuudesta ottelusta 16 pistettä. Ainoa pistemenetys tuli huhtikuun lopussa FC Interiä vastaan, kun turkulaiset onnistuivat tasoituksessa lisäajalla. Tämä on myös ainoa vierailijoiden tekemä maali Klubin kuluvan kauden kotiotteluissa. Kuuden ottelun maaliero on helsinkiläisten hyväksi tyrmäävästi 20-1. HJK olisi pelkästään kotiotteluidenkin maaleilla jaetulla kärkisijalla tehtyjen maalien määrässä.

Seuraa heitä

Akseli Pelvas, HJK

Akseli Pelvaksen kausi käynnistyi mainiosti, kun hyökkääjä teki kauden kahdessa ensimmäisessä ottelussa kaksi maalia. Sittemmin ruuti kostui ja onnistumiset karttoivat hyökkääjää, kunnes Pelvas sai jälleen viime viikolla hanat auki. 28-vuotias hyökkääjä viimeisteli täysosumat sekä JJK:n että KuPS:n verkkoon ja nousi näin ollen kolmannelle sijalle Klubin sisäisessä maalipörssissä.

Aleksei Kangaskolkka, IFK Mariehamn

Aleksei Kangaskolkka on ollut tällä kaudella kuin uudesti syntynyt. Mestaruuskaudella mies viimeisteli 29 ottelussa kuusi täysosumaa, kun taas tällä kaudella vastustajan maaliverkko on heilunut seitsemän kertaa 11 ottelussa. 28-vuotias hyökkääjä haistaa maalipaikat hyvin sekä viimeistelee poikkeuksellisen terävästi. Kangaskolkka on laukonut tällä kaudella vain 24 kertaa, joten hieman alle 30% yrityksistä on mennyt maaliin. Lukema on toiseksi paras yli 20 kertaa laukoneista pelaajista. Kärkipaikkaa pitää hallussaan PS Kemin Filip Valencic, jonka 23 laukauksesta kahdeksan on ohittanut maalivahdin.

HJK vs IFK Mariehamn

To 22.6. klo 18.30
Telia 5G Areena, Helsinki

Katso ottelu suorana lähetyksenä: ISTV » ja Ruutu+ »