Otteluennakko: HJK:n europelit jatkuvat Makedoniassa

Klubi on pystynyt valmistautumaan avauskohtaamiseen huolellisesti. Helsinkiläisten edellinen ottelu oli viime viikon torstaina, jolloin joukkue varmisti jatkopaikan kukistamalla Connah’s Quay Nomadsin maalein 3-0.

Vieraissa pelattuun ensimmäiseen osaotteluun verrattuna viheriöllä nähtiin täysin erilainen HJK. Nomads jäi Telia 5G Areenalla täysin kotijoukkueen jalkoihin, kun Klubi vyörytti jatkuvalla syötöllä hyökkäyksiä vierailijoiden päätyyn. Torstaina haaste on kuitenkin astetta kovempi, kun vastaan asettuu viime kaudella Makedonian pääsarjassa toiseksi sijoittunut KF Shkëndija.

HJK ei pääse avauskohtaamiseen aivan parhaalla kokoonpanolla, kun Atom ja Mosa jäävät parantelemaan loukkaantumisiaan kotimaahan. Sen sijaan juuri joukkueeseen liittynyt Filip Valen?i? on valmennuksen käytettävissä jo torstaina.

HJK vieraili edellisen kerran Makedoniassa kolme vuotta sitten, kun joukkue kohtasi FK Rabotnickin Mestarien liigan toisella karsintakierroksella. Vieraissa pelattu avausosa päättyi maalittomaan tasapeliin, mutta Klubi kuittasi jatkopaikan voittamalla kotipelin Robin Lodin ja Valtteri Morenin maaleilla lukemin 2-1.

Shkëndija vahva ensimmäisellä karsintakierroksella

Makedonian pääsarjaa pelataan elokuusta toukokuuhun, joten Shkëndijan kausi on viime vuosina virallisesti käynnistynyt euro-otteluilla. Tällä kaudella joukkue kohtasi ystävyysottelussa ainoastaan slovenialaisen Mariborin ennen ensimmäistä karsintakierrosta.

Pelituntuman puute ei kuitenkaan näkynyt avauskierroksella FC Dacia Chisinauta vastaan, sillä Shkëndija tyrmäsi moldovalaiset peräti yhteismaalein 7-0. Dacian kurittamisessa kunnostautuivat erityisesti kaksi osumaa viimeistellyt Marjan Radeski sekä kertaalleen osunut ja kaksi maalia syöttänyt Stênio Júnior.

Shkëndija on noussut 2010-luvulla Makedonian suurseurojen joukkoon. Joukkue pääsi pelaamaan euro-otteluita ensimmäisen kerran kaudella 2011–12, ja tämän jälkeen punamustat ovat olleet karsinnoissa mukana joka vuosi lukuun ottamatta kautta 2013–14.

Neljänä ensimmäisenä vuonna joukkueen tie tyssäsi jo avausvastustajaan, mutta viime kaudella Shkëndija oli lähellä täyspottia, kun makedonialaiset selvittivät Eurooppa liigan karsinnoissa tiensä aina playoff-kierrokselle asti. Gent oli kuitenkin parempi yhteismaalein 6-1 ja lohkopaikka jäi lopulta haaveeksi.

Shkëndija on ollut eurokentillä erityisen kova kotijoukkue. Historiansa yhdeksästä kansainvälisestä kotipelistään joukkue on voittanut viisi, pelannut kahdesti tasan sekä hävinnyt niin ikään kaksi. Vieraissa saldo on täysin päinvastainen. Voittoja sekä tasapelejä on kertynyt kaksi ja tappioita viisi.

Kolme pointtia ottelusta

Shkëndijan tulivoimainen hyökkäyskalusto

Shkëndija sijoittui viime kaudella Makedonian pääsarjassa toiseksi ja joukkue takoi 36 ottelussa peräti 71 maalia. Punamustilla onkin kasassa erittäin tulivoimainen hyökkäyskalusto, joka säilyi hyvin kasassa, kun sisäisen maalipörssin kahdeksan kärkinimeä jatkoivat joukkueen riveissä. HJK saa olla tarkkana erityisesti Besart Ibraimin ja Ferhan Hasanin muodostaman duon kanssa. Yhteensä 32 maalia viime kaudella viimeistellyt kaksikko on makedonialaisten hyökkäyksen keihäänkärki. Makedonian 1. liigan maalipörssin 20 täysosuman myötä voittanut Ibraimi on äärimmäisen taitava ja tekninen pelaaja, joka osaa viimeistellä poikkeuksellisen hyvin. Hasani viihtyy vastaavasti kymppipaikalla ja ominaisuuksiltaan klassinen pelintekijä, minkä lisäksi hänellä on suuri vastuu myös erikoistilanteiden suhteen.

Neutraali maaperä

Shkëndija pelaa kotiottelunsa Tetovon kaupungissa ja joukkue onkin ollut mainiossa vireessä kotiviheriöllään. Shkëndija on pelannut viimeisen seitsemän kauden aikana 113 kotiottelua Makedonian pääsarjassa, joista joukkue on voittanut 77, kun taas tappioita on kertynyt vain 16 maalieron ollessa 248-93. Myös kansainvälisissä otteluissa kotivire on ollut vahva. Edellisestä kahdeksasta kotipelistään euro-otteluissa joukkue on hävinnyt ainoastaan belgialaiselle Gentille, kun taas voittoja on kertynyt viisi ja tasapelejä kaksi. Shkëndijan kotikenttä Ecolog Arena ei täytä UEFA:n vaatimuksia. Skopjessa sijaitseva maan ykkösstadion on remontissa, joten torstain kamppailu pelataan Tetovosta 200 kilometrin päässä Mladost Stadionilla Strumican kaupungissa.

HJK pyrkii jälleen vierasmaalin makuun

HJK:n vierasmaalien putki tuli päätökseen avauosassa Nomadsia vastaan, kun walesilaiset onnistuivat pitämään Klubin nollilla. Tätä ennen HJK oli onnistunut vierasmaalin teossa seitsemässä peräkkäisessä otteluparissa karsinnoissa. Helsinkiläiset saavat torstaiksi lisää ruutia hyökkäyspäähän, kun PS Kemistä saapunut Filip Valencic on valmennuksen käytettävissä.

Seuraa heitä

Anthony Annan, HJK

HJK:n puolustus joutuu koetukselle haastavassa vierasottelussa, kun Shkëndija lähtenee kotipeliinsä varsin hyökkäävällä taktiikalla. Mosan puuttuminen keskikentän pohjalta korostaakin Anthony Annanin roolia ottelussa. Kokenut ghanalainen on ollut kuluvalla kaudella mainiossa vireessä, mutta torstaina haaste on toistaiseksi suurin. Shkëndijalla on tulivoimainen hyökkäyskalusto, jonka pysäyttämiseen vaaditaan nappisuoritusta myös keskikentän pohjalta. Annanille onkin tiedossa varmasti erittäin kuuma iltapuhde.

Besart Ibraimi, KF Shkëndija

30-vuotias Besart Ibraimi on joukkueen tärkeimpiä palasia. Ibraimi on pelannut urallaan muun muassa Schalkessa sekä useampia vuosia Ukrainan pääsarjassa, mutta on päässyt erityisen kovaan liitoon viimeisinä vuosina Shkëndijassa. Kokenut hyökkääjä on viimeistellyt kahdella edellisellä kaudella Makedonian pääsarjassa 62 ottelussa peräti 45 täysosumaa. Taitava peluri on myös viiden täysosuman myötä Shkëndijan seurahistorian paras maalintekijä kansainvälisissä otteluissa.

KF Shkëndija – HJK Helsinki

To 13.7. klo 19.00
Mladost Stadium, Strumica, Makedonia