Otteluennakko: Kärkikamppailu Rovaniemellä

Veikkausliiga on käynnistynyt vauhdilla. HJK:lla on takana jo 12 ottelua, joten helsinkiläiset ovat pelanneet jo hieman yli kolmanneksen Veikkausliigan kaudesta. Klubilla on edessä vimmeinen rutistus ennen maaottelutaukoa, kun vastaan asettuu vieraskentällä RoPS.

Klubi kaatoi edellisessä ottelussaan tiistaina SJK:n erittäin vahvan esityksen jälkeen. Kamppailu oli HJK:lle melko tyypillinen kuluvalta kaudelta, sillä vakuuttava toinen puoliaika sinetöi helsinkiläisille täyden pistepotin. Tällä kertaa vastustajan kuparinen rikkoutui poikkeuksellisen aikaisin, kun Nikolai Alho onnistui maalinteossa jo seitsemän peliminuutin jälkeen.

Myös João Klauss jatkoi erinomaista virettään. Hyökkääjä onnistui kahdesti maalinteossa ja on nyt viimeistellyt kolmessa edellisessä ottelussa peräti viisi osumaa. Klauss on pelannut näissä otteluissa yhteensä 225 minuuttia, joten vastustajan maaliverkko on heilunut keskimäärin 45 minuutin välein. Yhteensä Klaussilla on kasassa jo yhdeksän osumaa, millä irtoaa toinen sija Veikkausliigan maalipörssissä. Yhteensä Klubi on viimeistellyt 22 maalia, joten Klaussin merkitys joukkueelle on ollut todella iso. 2,33 p/o.

Ottelu SJK:ta vastaan päätti Klubin kolmen kotiottelun putken, mikä sujuikin erinomaisesti. HJK kuittasi täydet pisteet maalierolla 10-2. Varsinkin maalinteko on luistanut viime aikoina mainiosti, sillä kauden yhdeksässä ensimmäisessä ottelussa täysosumia kertyi 12. Klubi on voittanut nyt neljä ottelua putkeen ja helsinkiläiset ovat nousseet sarjataulukon piikkipaikalle, kun joukkueella on 12 pelin jälkeen kasassa 28 pistettä. Keskimäärin pisteitä on kertynyt 2,33 ottelua kohden, kun taas mestaruuteen päättyneellä viime sesongilla pistekeskiarvo oli 2,30 kamppailua kohden.

Vahva RoPS

RoPS oli viime kaudella vaikea vastustaja HJK:lle. Klubi kuittasi täyden pistepotin joukkueiden kauden ensimmäisestä kohtaamista, mutta kaksi jälkimmäistä mittelöä menivät rovaniemeläisten nimiin. Kamppailut ovat olleet viime vuosina tasaisia. Molemmat joukkueet ovat päässeet juhlimaan voittoa neljästi edellisessä kymmenessä kohtaamisessa, kun taas pistejakoon on päädytty kahdesti.

Rovaniemeläisten viime kausi oli haastava ja joukkueen otteet ailahtelivat paljon otteluiden välillä. RoPS sijoittui lopulta seitsemänneksi, mutta positiivista oli useiden nuorten pelaajien esiinmarssi. Saku Ylätupa, Timo Stavitski ja Robert Taylor ottivat isoja kehitysaskeleita Rovaniemellä ja kolmikko onkin jatkanut uriaan ulkomailla.

Pohjoisessa oli positiivinen pöhinä talven aikana. Isot pelaajamyynnit helpottivat varmasti kauteen valmistautumista, minkä lisäksi RoPS myi huiman määrän kausikortteja. Joukkueessa tapahtuikin paljon muutoksia viime syksyyn verrattuna.

Isoin muutos tapahtui valmennuksen puolella, kun kaudesta 2014 asti Rovaniemellä valmentanut Juha Malinen jatkoi matkaansa U21-maajoukkueen käskijäksi. Tilalle tuli erinomaista työtä HJK:n organisaatiossa viiden kauden ajan tehnyt Toni Koskela.

Myös RoPS:n pelaajistossa nähdään helsinkiläisille monia tuttuja pelureita. Jo viime kaudella Rovaniemellä lainalla ollut, mutta HJK:n sopimuspelaajiin kuuluva Lassi Lappalainen jatkaa tälläkin kaudella lainalla pohjoisessa. 19-vuotias lupaus on aloittanut kauden väkevästi, sillä 11 ottelun saldona on neljä täysosumaa. Myös viime kauden päätteeksi Helsingistä Rovaniemelle siirtynyt Lucas Lingman on avannut pirteästi, sillä vastuuta on tullut reilusti ja maalejakin syntynyt kaksi. Lingman pelasi Klubin organisaatiossa kaudesta 2011 lähtien.

Yksi mielenkiintoisimmista nimistä RoPS:n joukkueessa on ehdottomasti Taye Taiwo. Klubia kausina 2015 ja 2016 edustanut puolustaja pelasi Sveitsissä ja Ruotsissa ennen siirtymistään Rovaniemelle. 33-vuotias Taiwo onkin saanut pohjoisessa todella paljon vastuuta: hän on pelannut toistaiseksi täydet minuutit RoPS:n kauden kaikissa otteluissa. Lisäksi RoPS on vahvistanut rivejään muun muassa Wato Kuatella, Agnaldolla, Jems Geffardilla, Matheus Calimanilla sekä jo neljä maalia viimeistelleellä Filip Ivanovskilla.

Isot muutokset näkyivät vielä harjoituskaudella, sillä RoPS jäi Suomen Cupissa lohkovaiheeseen. Rovaniemeläiset kukistivat vain alemmilla sarjatasoilla pelaavat AC Kajaanin ja MuSa:n. Viiden ottelun saldona oli seitsemän pistettä ja A-lohkon kolmas sija KuPS:n sekä AC Oulun jälkeen.

Veikkausliiga alkoi kuitenkin häikäisevästi. RoPS nappasi voitot viidestä ensimmäisestä ottelusta päästämättä maaliakaan: joukkueen maaliero oli tässä vaiheessa peräti 9-0. Ensimmäinen maali joukkueen verkkoon tuli vasta, kun Macoumba Kandji ohitti loistavaa kautta pelaavan Regueron. Samaisessa ottelussa tuli myös RoPS:n kauden ensimmäinen tappio, kun FC Honka haki pisteet lukemin 2-1. Maalin pitäminen puhtaana yli 600 minuuttia kauden alusta lähtien on kuitenkin todella vakuuttava suoritus.

Voittoputken päättymisen jälkeen RoPS:lla on ollut hieman haasteellisempaa. Viimeisestä kuudesta ottelustaan joukkue on raapinut vain yhden voiton, kun KuPS kaatui lukemin 2-0. Paniikkia pohjoisessa ei kuitenkaan ole, sillä RoPS on hävinnyt koko kaudella vain kaksi kamppailua. 11 ottelusta on kertynyt yhteensä 21 pistettä, millä irtoaa sarjataulukon toinen sija. RoPS:lla on jo nyt kasassa puolet viime kauden pistemäärästään, vaikka takana on kolmannes sarjasta. Viime kaudella joukkueella oli yhtä monen ottelun jälkeen kasassa 12 pistettä, joten parannus on ollut erittäin kova.

HJK:n tilanne

Klubin peleissä on viimeisissä kotimatseissa ollut erinomainen energiataso. Pelaajien keskittyminen ja peli-ilo on näkynyt myös tuloksissa. Tämä sama vireys on tarkoitus ottaa mukaan Rovaniemeen.

HJK:n vahvuudesta ovat varmuudella pois vain Akseli Pelvas ja Ville Jalasto, joten valmennuksella on hyvä tilanne valitessaan kokoonpanoa.

HJK vs RoPS
Pe 1.6. klo 18.30
Rovaniemen keskuskenttä

ISTV esittää ottelun suorana lähetyksenä: Ruutu+ »