Otteluennakko: Klubi hakemaan voittoa Kuopiosta

Klubin voittoputki tuli päätökseen sunnuntaina, kun ottelu Ilvestä vastaan päättyi maalittomaan tasapeliin. Tappiottomien otteluiden putki sen sijaan sai jatkoa ja HJK onkin jäänyt edellisen kerran pisteittä kahdeksan ottelua sitten toukokuun alussa. Varsinkin vieraskentillä Klubilla on luistanut erinomaisesti: kahdeksan matkapelin saldona on kuusi voittoa ja kaksi tasapeliä.

HJK:lla on 15 ottelun jälkeen kasassa 35 pistettä, mikä oikeuttaa sarjataulukon piikkipaikkaan. Toisena oleva RoPS on kahdeksan pisteen päässä, mutta pelannut ottelun helsinkiläisiä vähemmän.

Peli Ilvestä vastaan oli todella kuuma, mistä kertoo jo kuusi keltaista korttia. Molemmilla joukkueilla oli saumansa kuparisen rikkomiseen, mutta viimeistely ei ollut parhaalla mahdollisella tasolla. Anthony Annanille tuomittiin ottelussa ulosajo kahden keltaisen kortin myötä, joten hän on sivussa keskiviikon kamppailusta pelikiellon takia.

Tämä tuo pieniä muutoksia kokoonpanoon, sillä Annan on kolmanneksi eniten minuutteja kellottanut Klubin pelaaja. Päävalmentaja Mika Lehkosuo on kuitenkin kierrättänyt HJK:n pelaajistoa reilusti kauden aikana. Peräti 21 pelaajaa on pelannut yli 300 minuuttia, mikä on ylivoimaisesti sarjan isoin lukema. Mosa oli vastaavasti pelikiellon takia sivussa lauantain kamppailusta, mutta palaa tositoimiin Kuopiossa. Nikolai Alho palaa myös vahvuuteen häidensä jälkeen.

Pitkäaikaistoipilaista Akseli Pelvas ja Ville Jalasto ovat edelleen sivussa. Riku Riskin tilannetta seurataan edelleen päivittäin, ja on mahdollista, että Riku hakee pelituntumaa keskiviikkona Klubi 04:n ottelussa.

HJK

HJK:n hyökkäyspelaaminen on ollut viime aikoina mainiossa vireessä, sillä ennen lauantaita HJK oli jäänyt edellisen kerran alle kahteen tehtyyn maaliin viisi ottelua sitten, kun joukkue kaatoi TPS:n lukemin 1-0. Ilves onnistui kuitenkin tukkimaan keskialueen mainiosti ja vaikka vaihdosta sisään tulleet Juha Pirinen ja Filip Valenčič piristivätkin joukkueen hyökkäyspelaamista, niin tamperelaisten maali pysyi koskemattomana.

Vaikka maalitili jäi edellisessä ottelussa avaamatta, niin HJK jatkoi mainiota työskentelyään puolustamisen suhteen. Klubi on pitänyt maalinsa puhtaana nyt kahdessa ottelussa putkeen. Yhteensä helsinkiläiset ovat nollanneet vastustajan kahdeksan kertaa kuluvan kauden aikana: näistä viisi on ollut edellisen seitsemän ottelun aikana.

HJK ja KuPS

HJK ja KuPS ovat kohdanneet tällä kaudella kertaalleen aikasemmin, kun kuopiolaiset hakivat täyden pistepotin vieraista huhtikuun lopussa. Valenčič vei tuolloin Klubin nopeasti johtoon, mutta Saku Savolaisen ja Ilmari Niskasen osumat sinetöivät kolme pistettä vierailijoille. Joukkueet kohtasivat myös maaliskuun lopussa Suomen Cupin puolivälierässä, jonka HJK vei nimiinsä numeroin 2-0.

Veikkausliigan historiassa joukkueet ovat mitelleet paremmuudestaan 49 kertaa. Näistä 31 kamppailua ovat päättyneet HJK:n voittoihin, kun taas pistejakoon on päädytty 11 kertaa. Maaliero on HJK:n eduksi 99-35.

KuPS

KuPS:n alkukausi on ollut pääosin mainio. Savolaiset ovat tällä hetkellä sarjataulukon kolmannella sijalla, kun 15 ottelun saldona on 24 pistettä. Viime aikoina kone on kuitenkin hieman yskinyt.

KuPS on voittanut vain yhden neljästä edellisestä ottelustaan. Joukkue on kärsinyt jopa hieman yllättäviä pistemenetyksiä, kun KuPS on hävinnyt PS Kemille ja FC Hongalle sekä pelannut tasan TPS:n kanssa. Neljän edellisen ottelun ainoa voitto tuli Ilveksestä lukemin 3-1. KuPS pääsi pelaamaan tässä ottelussa kahden pelaajan ylivoimalla yli tunnin ajan.

Kuopiolaisten otteet ovatkin ailahdelleen kauden mittaan. Sesonki alkoi tahmeasti, kun kolmen ottelun jälkeen kasassa oli vain yksi piste. Tätä seurasi erinomainen jakso, jonka aikana KuPS jäi pisteittä vain kertaalleen. Nyt käynnissä on vastaavasti tuloksellisesti jälleen hieman vaisumpi jakso.

Varsinkin maalinteko on sujunut KuPS:lta erinomaisesti tällä kaudella. Kuopiolaiset ovat viimeistelleet sarjan eniten maaleja, kun vastustajan maaliverkko on heilunut yhteensä 27 kertaa. Erityisen kovassa vireessä on ollut hiljattain maajoukkueessa debytoinut Rasmus Karjalainen, joka on tehnyt jo kymmenen täysosumaa. Kuusi maalia tykittänyt Petteri Pennanen on sisäisen maalipörssin toisella sijalla.

Keskiviikon ottelu

Keskiviikkona kohtaa kaksi vahvaa toisten puoliaikojen joukkuetta. HJK on tehnyt kuluvalla kaudella 26 maalia, joista peräti 20 on syntynyt toisten puoliaikojen aikana. Klubin otteluissa on syntynyt avauspuoliajoilla yhteensä vain 12 maalia, kun sekä HJK että vastustajat ovat onnistuneet kuudesti maalinteossa. KuPS:n avauspuolikkailla maaleja on kertynyt vastaavasti peräti 25, joista 12 on ollut kuopiolaisten käsialaa. KuPS on tosin ollut Klubin tapaan vahva myös jälkimmäisillä puolikkailla, sillä niiden maaliero on savolaisten eduksi 15-5.

Kuopiolaisten riveissä on tapahtunut muutoksia sitten joukkueiden aiemman kohtaamisen. KuPS:aan lyhyelle lainalle saapunut Abdalla El Said pelasi viimeisen ottelunsa joukkueen riveissä toukokuun puolella ja on nyt suunnitelmien mukaisesti Egyptin mukana MM-kisoissa. Lisäksi koko uransa KuPS:aa edustanut keskikenttäpelaaja Urho Nissilä teki hiljattain sopimuksen Belgian pääsarjassa pelaavan SV Zulte Waregemin kanssa eikä 22-vuotiasta nuorukaista nähdä enää tällä kaudella kuopiolaisten riveissä.

KuPS vs HJK
Ke 20.6. klo 18.30
Savon Sanomat Areena, Kuopio

ISTV esittää ottelun suorana lähetyksenä: Ruutu+ »