Otteluennakko: Klubin ottelut jatkuvat herkullisella Stadin derbyllä


 

Kuntopuntari

HIFK T H V T H
HJK V V H T V

Klubi lähtee kamppailuun kahden peräkkäisen voiton myötä, kun joukkue nappasi kolme pistettä Ilvekseltä ja PS Kemistä. HJK majailee sarjataulukon piikkipaikalla, kun kahdeksasta ottelusta on kertynyt 17 pistettä. VPS hengittää helsinkiläisten niskaan kolmen pisteen päässä.

HJK:n edellinen ottelu oli kauden aikaisempiin esityksiin nähden varsin poikkeuksellinen, sillä voitto irtosi vähäisistä maalipaikoista huolimatta. Klubi on joissain peleissä kärsinyt tehottomuudesta, kun maalipaikkoja on luotu valtava määrä, mutta niitä ei ole pystytty hyödyntämään tarpeeksi kovalla prosentilla.

Ottelun ainoan maalin viimeisteli vähemmän yllättäen Alfredo Morelos ja täysosuma oli kolumbialaishyökkääjälle jo kauden kahdeksas. Morelosin merkitys HJK:lle on ollut erityisesti viimeisissä otteluissa valtava.

Morelos on viimeistellyt Klubin kuusi edellistä osumaa Veikkausliigassa. Edellisestä toisen HJK-pelaajan tekemästä maalista on ehtinyt vierähtää lähes kuukausi (23.04.), kun Anthony Annan, Evans Mensah ja Aapo Halme onnistuivat Jyväskylässä.

Morelos onkin tehnyt lähes puolet helsinkiläisten maaleista Veikkausliigassa. Joukkueen sisäisen maalipörssin jaetulla hopeasijalla ovat kahden täysosuman myötä Mensah, Atom sekä Akseli Pelvas.

HIFK:n aloittanut kauden tahmeasti

Viime vuonna kolmanneksi viimeiseksi sijoittunut HIFK on aloittanut kuluvan kauden tahmeasti. Joukkue majailee seitsemän ottelun jälkeen sarjataulukon sijalla kymmenen.

Erityisen haasteelliseksi HIFK:lle on muodostunut otteluiden kääntäminen voitoiksi, sillä punapaidat ovat kuitanneet täyden pistepotin vain kertaalleen. Tappioitakin on tosin tullut vain kaksi, kun taas tasapelejä on kertynyt peräti neljä kappaletta. HIFK on menettänyt paljon pisteitä otteluiden loppuhetkillä tulleiden takaiskujen myötä.

Kilpipaidat ovat kuitenkin saaneet ruutinsa kuivumaan viime aikoina. Joukkue aloitti sesongin kahdella maalittomalla tasapelillä, mutta edellisessä viidessä ottelussaan helsinkiläiset ovat onnistuneet maalinteossa. Tosin yhtä ottelua lukuun ottamatta vastustajakin on aina viimeistellyt maalin joukkueen verkkoon.

Tasaisia vääntöjä Stadin herruudesta

HJK ja HIFK ovat kohdanneet punapaitojen liiganousun jälkeen yhdeksän kertaa. Väännöt ovat useimmiten olleet poikkeuksellisen tasaisia.

Klubi on voittanut kohtaamisista kolme, kun taas HIFK on päässyt juhlimaan voittoa kertaalleen viime kauden lopulla. Tasapeliin on päädytty peräti viidesti.

Veikkausliigan osalta tilastot ovat kahden edellisen kauden osalta tasan. Molemmat joukkueet ovat voittaneet kertaalleen ja pisteet on jaettu neljästi. Kuuden kamppailun maalierokin on tasan 6-6.

Joukkueet ovat kohdanneet kuluvan vuoden puolella kertaalleen, kun Helsingin herruudesta miteltiin Suomen Cupissa. HJK vei maaliskuun alussa pelatun pelin nimiinsä maalein 4-0, kun Morelos ja Pelvas kurittivat punapaitoja kertaalleen ja Mensah kahdesti.

Kolme pointtia ottelusta

HIFK:n viime hetkien takaiskut

HIFK on kokenut pahoja pistemenetyksiä nimenomaan monien otteluiden loppuhetkillä. Punapaidat nousivat toisella puoliajalla Lahtea vastaan tasoihin, mutta Mikko Kuningas viimeisteli voittomaalin minuutti ennen peliajan päätöstä. SJK:ta helsinkiläiset johtivat toisella puoliajalla lukemin 3-1, mutta seinäjokelaiset nousivat kahdella lisäajalla syntyneellä osumalla tasoihin. Kuopiossa HIFK johti ottelua, mutta kotijoukkue nousi päätöskympin aikana rinnalle ja ohi. HIFK on päästänyt tällä kaudella kahdeksan maalia, mutta näistä takaiskuista peräti viisi on syntynyt otteluiden viimeisten kymppien aikana.

Saako Morelos tulitukea?

Alfredo Morelos on Veikkausliigan parhaimpia pelaajia, joten hänen rooli on luonnollisesti erittäin merkittävä. Viime aikoina Klubi on kuitenkin ollut kolumbialaisen onnistumisten varasta. Edellinen toisen HJK-pelurin viimeistelemästä täysosumasta on vierähtänyt jo 379 minuuttia. HJK:n kauden 12 ensimmäisestä osumasta Morelos viimeisteli vain kaksi, kun taas edelliset kuusi maalia ovat olleet 20-vuotiaan hyökkääjän tekemiä.

Purevatko omat koirat Klubia?

HIFK:n riveistä löytyy monia HJK:n kannattajille erittäin tuttuja pelaajia. Sinivalkoisen juniorimyllyn läpi käynyt Carljohan Eriksson siirtyi punapaitaan kaksi vuotta sitten ja on torjunut tällä kaudella yhden ottelun joukkueen maalin suulla. Samoihin aikoihin paikallisvastustajaan siirtyi HJK:ssa kaksi kautta viihtynyt Fredrik Lassas, joka piipahti viime kaudella myös lyhyellä visiitissä Saksassa FC Kölnissä. HJK-taustaa löytyy myös kokeneemmasta kaartista, kun Mika Väyrysellä, Mikael Forssellilla ja Juho Mäkelällä on historiaa sinivalkoisessakin paidassa.

Seuraa heitä

Thomas Dähne, HJK

Thomas Dähne on ainoa Klubin pelaaja, joka on pelannut kauden kaikki kahdeksan ottelua alusta loppuun. Saksalaisvahti on aloittanut kauden mainiosti: Klubi on päästänyt vähiten maaleja, kun joukkueen verkkoon on tehty vain viisi osumaa. Sinivalkoiset aloittivat Veikkausliigan kahdella nollapelillä, mutta tämän jälkeen joukkueen verkko heilui neljässä peräkkäisessä ottelussa. Stadin derbyyn HJK lähtee allaan kaksi nollapeliä. Jomman kumman putki katkeaa tiistaina, sillä HIFK on vastaavasti onnistunut maalinteossa viidessä peräkkäisessä ottelussa.

Mikael Forssell, HIFK

Vielä viime kaudella HJK:ssa pelannut Mikael Forssell jatkoi menestyksekästä uraansa HIFK:ssa, kun 36-vuotias hyökkääjä teki joukkueen kanssa vuoden mittaisen sopimuksen. Forssell on jo avannut kauden maalitilinsä, kun konkari viimeisteli HIFK:n toistaiseksi ainoan voitto-osuman RoPS:n verkkoon. Viidessa ottelussa hyökkääjälle on kertynyt 267 minuuttia viheriöllä.

HIFK vs HJK

Ti 23.5. klo 18.30
Telia 5G Areena

Liput Klubipäätyyn Tiketistä »