Otteluennakko: Kolmas kerta toden sanoo?

Turun joukkueet ovat tulleet HJK:lle tutuksi viimeisen kuukauden aikana, sillä edellisestä kuudesta kamppailusta peräti puolet ovat olleet turkulaisia vastaan. Kohtaamiset ovat olleet erittäin tasaisia.

HJK kohtasi Interin ensimmäisen kerran tällä kaudella huhtikuun lopulla. Turussa pelattu vääntö päättyi maalittomaan tasapeliin, vaikka Klubi kenttätapahtumia hallitsikin. Joukkueet kohtasivat seuraavan kerran reilu viikko sitten, kun vuorossa oli Suomen Cupin loppuottelu. Inter onnistui nappaamaan seurahistorian toisen Cup-voittonsa, kun Mikko Kuningas iski ottelun ainoan osuman.

Kauden kolmas kohtaaminen turkulaisia vastaan oli perjantaina, kun TPS oli vastassa vieraskentällä. Klubi jatkoi voitokkaita otteitaan Veikkausliigan kentillä, kun kolme pistettä matkasi Helsinkiin Filip Valenčičin osumalla.

Voitto oli Klubin toinen peräkkäinen Veikkausliigassa. Helsinkiläisillä on nyt yhdeksän ottelun jälkeen kasassa 19 pistettä ja joukkue on sarjataulukon toisella sijalla. Eroa rovaniemeläisiin on tosin vain yksi piste, vaikka Klubilla on ottelu vähemmän pelattuna. HJK:lla onkin mahdollisuus nousta Veikkausliigan kärkipaikalle tiistaina, kun RoPS:lla on edessä huilivuoro.

Klubin vire on ollut vakuuttavaa vierasotteluissa, sillä joukkue on raapinut kauden kuudesta matkapelistään peräti viisi voittoa ja yhden tasapelin. Töölössä on sen sijaan sujunut tahmeammin, sillä Cupin loppuottelun lisäksi kaksi edellistä Veikkausliigan peliä kotinurmella ovat päättyneet tappioihin. Ottelut ovat olleet samantapaisia, sillä jokaisen kamppailun voittomaali syntyi viimeisen 25 peliminuutin aikana. Tiistaina Klubilla onkin mahdollisuus ryhtiliikkeeseen kotiyleisön edessä.

HJK:n ja Interin väännöt ovat olleet viime vuosina erittäin tasaisia: edellisestä viidestä kohtaamisesta peräti kolme on päättynyt pistejakoihin, kun taas molemmat joukkueet ovat päässeet juhlimaan voittoa kertaalleen. Sinimustat ovat olleet HJK:lle haastava vastus myös kotikentällä, sillä Klubi on voittanut vain yhden edellisestä neljästä Töölön kohtaamisesta. Isommassa kuvassa HJK on tosin ollut niskan päällä. Joukkueet ovat kohdanneet 2010-luvulla Töölössä Veikkausliigan merkeissä 11 kertaa. Näistä kamppailuista HJK on voittanut seitsemän, kun taas tasapeliin on päädytty kolmesti. Inter on poistunut Turkuun vain kertaalleen täyden pistepotin kanssa.

Veikkausliigan alkukauden otteluohjelma on todella tiivis, mikä on asettanut joukkueille paljon haasteita. Ottelu Interiä vastaan on Klubin yhdestoista 45 päivän sisään, joten palautumiseen ja peleihin valmistautumiseen ei ole jäänyt liikaa aikaa.

Mika Lehkosuo onkin kierrättänyt pelaajiaan reilusti kevään aikana. Peräti 19 Klubin pelaajaa on pelannut Veikkausliigassa vähintään 265 minuuttia, mikä on poikkeuksellinen lukema Veikkausliigassa. Eniten peliaikaa HJK:sta on kellottanut Faith Obilor, joka on pelannut kahdeksassa ottelussa täydet minuutit. Toiseksi eniten minuutteja on kertynyt Sebastian Dahlströmille, joka on urakoinut yhdeksässä ottelussa yhteensä 687 minuuttia.

FC Inter

Interin kevät on ollut tapahtumarikas. Viime kaudella yhdeksänneksi sijoittunut joukkue avasi sesongin voitolla ja tappiolla, mutta tätä seurasi selvästi heikompi jakso. Seuraavasta viidestä ottelustaan Inter ei voittanut ainuttakaan, vaan tuloksena oli muun muassa tappio derbyssä TPS:lle sekä murskahäviö KuPS:lle lukemin 1-5.

Joukkueen kannattajat saivat kuitenkin balsamia haavoilleen reilu viikko sitten, kun turkulaiset pääsivät juhlimaan Suomen Cupin voittoa yhdeksän vuoden tauon jälkeen. Hyvä vire kantoi myös Veikkausliigaan, sillä Inter kävi hakemassa väkevällä esityksellä perjantaina täyden pistepotin Seinäjoelta, kun joukkue kaatoi SJK:n Timo Furuholmin osumalla. Näin ollen Interillä on kahdeksan ottelun jälkeen kasassa yhtä monta pistettä. Sarjataulukossa tällä irtoaa yhdeksäs sija.

Turussa puhaltavatkin nyt huomattavasti positiivisemmat tuulet kuin vielä muutamia viikkoja sitten. Inter on siis voittanut peräkkäin kaksi ottelua, kun Cupin loppuottelu lasketaan mukaan. Edellisen kerran joukkue voitti kaksi peräkkäistä peliä Veikkausliigassa huhtikuussa 2016. Myös oman maalin pitäminen puhtaana 180 minuuttia putkeen on vahva näyttö turkulaisilta, sillä joukkue päästi tätä edeltävässä kamppailussa peräti viisi maalia KuPS:aa vastaan.

Inter on päästänyt edellisessä yhdeksässä ottelussaan 14 maalia ja turkulaisten maali on pysynyt puhtaana yhteensä vain kolmessa kamppailussa. Näistä kaksi tuli tosin juuri HJK:ta vastaan. Klubi on pelannut keskinäisissä kohtaamisissa jo viisi puoliaikaa putkeen ilman täysosumia. Tiistaina lieneekin jälleen luvassa tasainen kamppailu, sillä molemmat joukkueet ovat saaneet ruuvattua puolustuksia tiiviimpään suuntaan viime aikoina. Maaleitta jääminen kotikentällä Veikkausliigan ottelussa on kuitenkin ollut Klubilla erittäin harvinaista. Näin on käynyt vuoden 2015 jälkeen eli 37 edellisen kotipelin aikana vain kolmesti.

HJK:n tilanne

Tiiviistä ottelutahdista huolimatta Klubin terveystilanne on varsin hyvä. Juha Pirinen on palannut kokoonpanoon ja Riku Riskin kuntoutuminen on sujunut suunnitelman mukaan ja lähestyy harjoitusvahvuutta. Tiistain ottelusta Riskin lisäksi pois kokoonpanosta ovat Akseli Pelvas, Enoch Banza ja Ville Jalasto, joka otettiin vaihtoon loukkaantumisen vuoksi TPS-ottelussa.

HJK vs FC Inter
Ti 22.5. klo 18.30
Telia 5G Arena, Urheilukatu 5
Liput Tiketistä »

Ottelun tarjoaa APU-lehti.

ISTV esittää ottelun suorana lähetyksenä: Ruutu+ »