Otteluennakko: Kovavireinen Honka vastaan kauden toisessa Metroderbyssä

Veikkausliiga on jäänyt HJK:n osalta viime aikoina vähemmälle, sillä joukkueen neljästä edellisestä ottelusta kolme on ollut Mestarien liigan karsintoja. Toisen kierroksen avausosassa HJK pelasi maalittoman tasapelin keskiviikkona BATE Borisovin vieraana.

Valkovenäläinen BATE on todella rutinoitunut joukkue eurokentillä: edellisen kymmenen kauden aikana se on ollut lohkovaiheessa peräti kahdeksasti. Karsinnoissa jälki onkin ollut vakuuttavaa: edellinen karsintatappio kotikentällä on peräti viiden vuoden takaa. Tämän jälkeen karsintavoittoja on kertynyt kahdeksan ja tasapelejä neljä.

HJK olikin ottelun alussa jyrän alla, kun BATE vyörytti hyökkäyksiä vieraiden päätyyn. Klubi sai kuitenkin alkurynnistyksen jälkeen pelistä kiinni ja maaliton tasapeli oli lopulta varsin oikeutettu lopputulos. Otteluparin toinen osa on edessä keskiviikkona Töölössä.

HJK

Sitä ennen HJK kohtaa FC Hongan vieraskentällä. Klubi lähtee kamppailuun sarjataulukon piikkipaikalta, kun 20 ottelun jälkeen kasassa on 45 pistettä. Toisena oleva RoPS on ottelun enemmän pelanneena seitsemän pisteen päässä helsinkiläisistä.

Klubilla on edessään jälleen tiukka puristus, kun joukkue kohtaa kahdeksan päivän sisään kahdesti BATEn sekä kertaalleen Hongan. Sen myötä viikonloppuna saatetaankin nähdä hieman kierrätystä kokoonpanon suhteen, mutta tämä ei ole HJK:lle uusi asia kuluvalla kaudella.

Klubi on kierrättänyt pelaajiaan reilusti läpi kauden, minkä lisäksi esimerkiksi nuoret Enoch Banza, Kevin Kouassivi-Benissan sekä Otto Ollikainen esiintyivät pirteästi joukkueen edellisessä Veikkausliigan ottelussa TPS:aa vastaan. Lisäksi hiljattain joukkueeseen liittynyt Macauley Chrisantus tuo lisää vaihtoehtoja Klubin hyökkäyspäähän. 27-vuotias hyökkääjä teki debyyttinsä sinivalkoisten paidassa keskiviikkona, kun Chrisantus pääsi ottelun loppuhetkiksi kentälle BATEa vastaan.

Klubi saa mukaan vahvuuteen myös pitkään loukkaantuneena olleen Ville Jalaston. Riku Riskin loukkaantuminen karsintapelissä on osoittautunut myös lieväksi, ja Riku on tarvittaessa valmennuksen käytettävissä.

Sen sijaan Daniel O’Shaughnessy loukkaantui BATE-ottelussa vakavasti. Danielin polvivamma näyttää vaativan leikkauksen, ja hän on todennäköisesti sivussa koko loppukauden.

HJK vs Honka

HJK ja Honka ovat kohdanneet tällä kaudella kertaalleen, kun paremmuudesta miteltiin toukokuun lopussa Töölössä. Kamppailusta muodostui todellinen jännitysnäytelmä, kun espoolaiset karkasivat ottelussa kahden maalin johtoon. Klubi nousi kuitenkin lopulta voittoon, kun João Klauss, Daniel O’Shaughnessy sekä Mosa onnistuivat maalinteossa muutaman minuutin sisään toisen puoliajan loppupuolella.

Historian saatossa pääkaupunkiseudun herruudesta on kamppailtu 23 kertaa ja väännöt ovat olleet poikkeuksellisen tasaisia. HJK on voittanut kohtaamisista kahdeksan ja Honka on napannut täyden pistepotin seitsemästi. Honka oli niskan päällä edellisen vuosikymmenen lopulla, kun Klubi ei onnistunut kaatamaan espoolaisia yhdeksään peräkkäiseen kohtaamiseen. 13 edellisestä kamppailusta Klubi on vastaavasti seitsemän, kun taas pistejakoon on päädytty neljästi.

FC Honka

FC Honka on palannut ryminällä pääsarjaan kolmen kauden tauon jälkeen. Espoolaiset ovat nousseet kesän erinomaisten otteiden myötä jo sarjataulukon kolmannelle sijalle, kun 20 ottelun saldona on 33 pistettä. Eroa Klubiin on siis 12 pistettä.

Honka on ollut koko kauden erittäin vaikeasti voitettavissa, sillä tappioita on kertynyt vain kolme. Alkukaudella joukkueella oli tosin haasteita kääntää kamppailuja voitoiksi, sillä kauden yhdeksästä ensimmäisestä ottelusta peräti kuusi päättyi pistejakoihin. Viime aikoina pisteitä on kertynyt kuitenkin kovalla tahdilla: edellisestä kymmenestä ottelustaan Honka on voittanut kuusi ja saalistanut yhteensä 21 pistettä.

Yksi iso tekijä on ollut toukokuussa joukkueeseen liittynyt Macoumba Kandji, joka on ollut hurjassa vireessä. Klubia kausilla 2014 ja 2015 edustanut hyökkääjä on viimeistellyt edellisessä seitsemässä ottelussaan yhtä monta osumaa. Kandji on osunut espoolaisille yhteensä yhdeksän kertaa 14 pelissä.

Honka vahvisti hiljattain rivejään toisilla HJK-kannattajille hyvin tutulla pelaajalla, kun Demba Savage siirtyi espoolaisten vahvuuteen. Useita kausia Klubia edustanut laituri liittyi Hongan riveihin maanantaina.

Lauantain kamppailu tulee olemaan erityisen mielenkiintoinen taisto joukkueiden hyökkäyspelaamisten kannalta. Kuten jo kauden avauskohtaaminen antoi viitteitä, niin molemmat joukkueet taitavat maalinteon erinomaisesti. HJK on viimeistellyt yhteensä 38 osumaa, mikä on sarjan isoin lukema. Honka on 31 maalillaan kyseisen tilaston kolmannella sijalla. Molemmat joukkueet myös pohjaavat pelinsä vahvaan pallonhallintaan. HJK ja Honka ovat sarjan eniten palloa hallinneita joukkueita Veikkausliigassa, minkä lisäksi kaksikko on kärjessä myös syöttöjen määrässä. Klubi saa lauantaina olla tarkkana myös kotijoukkueen erikoistilanteiden kanssa. Honka on viimeistellyt kuluvalla kaudella 13 osumaa erikoistilanteista, mikä on eniten Veikkausliigassa. HJK on kymmenellä erikoistilanneosumallaan tilaston toisella sijalla.

Liput Klubin päätyyn Tiketistä »