Otteluennakko: KuPS-HJK 8.5.

Joukkueiden kamppailut ovat olleet viime vuosina äärimmäisen tiukkoja, viime vuonnakin kolmesta kohtaamisesta kaksi päättyi tasapeliin. Vaikka Klubi vei kuopiolaisilta pisteet viime kaudella 5-2, oli jokainen keskinäinen peli tasainen.

Perjantaisen kamppailun tapaan viime heinäkuun alussa Kuopiossa pelattu Veikkausliigakamppailu päättyi lopulta 2-2, vaikka Nikolai Alho ja Demba Savage ehtivät viedä Klubin jo 0-2 vierasjohtoon. KuPSin nouseminen osoittaa myös sen, että Savon Sanomat Areena ei ole missään nimessä helppo paikka tulla vierailulle.

KuPS lähti uuteen kauteen kovin satsauksin ja tavottein ja alku onkin ollut lupauksia herättävä. Vasta kolme ottelua pelaamaan ehtinyt KuPS on toistaiseksi vielä tappioton tämän kauden Veikkausliigassa, kun KTP ja VPS ovat kaatuneet ja IFK Mariehamnin kanssa kuopiolaiset tasasivat pisteet viime sunnuntaina.

– KuPSilla on tulostenkin valossa hyvä joukkue. He ovat vahvistuneet viime kaudesta ja ovat eittämättä yksi liigan kovin jengi tällä hetkellä. Se, että ottelu pelataan Kuopiossa tuo vielä vähän lisää haastetta meille, miettii keskuspuolustaja Tapio Heikkilä kamppailun aattona.

Paljon puhetta ja median huomiota varsinkin kauden alla herätti, kun kuopiolaisseura hankki riveihinsä yhdysvaltalaisen Freddy Adun. Adu, jota aikoinaan tituleerattiin uudeksi Peléksi, muistetaan mm. Suomessa 2003 pelatusta alle 17-vuotiaiden MM-turnauksesta, jossa tuolloin 14-vuotias Adu paukutti neljä maalia. Kovalla kohulla MLS-liigaan siirtyneen Adun ura on ollut viimeisten vuosien ajan pahassa syöksykiidossa ja mies yrittääkin saada uralleen uutta nostetta kuopiolaisten riveissä.

– Mielenkiintoista on kyllä nähdä, minkälainen kaveri on oikein kyseessä ja mikä on hänen nykyvireensä. Hän on varmasti uhka meidän maalille, mukavaa päästä vääntämään pelimiestä vastaan, Heikkilä toteaa.

Jos KuPSin otteet ovat olleet pirteitä, voi samat sanat sanoa myös Klubin osalta, varsinkin parin viime ottelun perusteella. KTP:stä napattu 1-0 voitto toimi selkeänä itseluottamuksen lisääjänä, HJK:n onnistuttua myös pitämään oma maali puhtaana ensimmäisen kerran tällä kaudella. Viime sunnuntaisessa Jaro-ottelussa Klubi oli murhaavan ylivoimainen ja nappasi täydet pisteet 3-0 lukemin. Varsinkin toinen jakso oli HJK:lta kerrassaan loistava.

– Saman pelin pitää jatkua myös Kuopiossa, mikäli meinataan ottaa voitto kotiin. KuPS on vaarallinen vastustaja ja heitä vastaan pitää olla koko ajan tarkkana. Olemme parantaneet omaa puolustuspelaamistamme parissa viime pelissä paljon ja se on tärkeää. Koko joukkueen puolustaminen oli kivijalkamme jo viime kaudella, Heikkilä analysoi.

Jaroa vastaan Klubi vyörytti hyökkäyksiä, etenkin toisella jaksolla, hurjalla temmolla ja maalipaikkoja syntyi kuin liukuhihnalta. Heikkilä pitää jalat maassa ja muistuttaa, että yltiöpäisessä hyökkäämisessä piilee aina myös vaaransa.

– Jaroa vastaan pelasimme todella rohkeasti ja se tuotti hyvin tulosta. Pääsimme hyvin Jaron ensimmäisen prässilinjaston ohi, jolloin pääsimme käyttämään Mikea (Havenaar) paremmin hyödyksi. Liikaa ei kuitenkaan saa KuPSia vastaan innostua, sillä niin taitava joukkue heillä on että omissa soi varmasti jos lähtee liikaa hyökkäämään, Heikkilä painottaa.

Joukkueiden viimeisessä kohtaamisessa syyskuussa Heikkilä iski pallon kahteen otteeseen kuopiolaisten verkkoihin 2-2 tasapeliin päättyneessä ottelussa. Maalinälkää löytyy myös perjantain kamppailuun.

– Totta kai jos paikka tulee, niin pallo isketään sisään. Ensisijaisesti hoidan oman roolini puolustajana, mutta kyllähän maalintekokin on aina kivaa puuhaa, Heikkilä naureskelee.

HJK:n sairasosastolla on kolme reisivammaista potilasta. Ousman Jallow ja Gideon Baah parantelevat reisiään kotona. Polvensa jo kuntouttanut, mutta harjoituksissa etureitensä reväyttänyt Nikolai Alho on uuden vammansa myötä 3-4 viikkoa poissa pelikentiltä. Nuorten maajoukkuetehtävissä itseään loukannut Roni Peiponen on kuntoutunut jälleen pelikuntoon ja tekee paluun kokoonpanoon.

HJK:n uusin vahvistus, siirtotakarajan viime hetkillä joukkueeseen liittynyt Toni Kolehmainen ei ole vielä mukana perjantain ottelussa. Kolehmainen liittyy joukkueen mukaan viikonloppuna ja on näillä näkymin käytettävissä maanantaisessa kotiottelussa VPS:ää vastaan.

-”Kole” on tosi kova pelimies. Hän tuo meidän palloliseen pelaamiseen paljon, hän on hyvä peliä edistävä pelinrakentaja. Todella innolla odotan Kolea tänne, huikea jätkä ja huikea pelimies, Heikkilä kehaisee.
KuPS-HJK perjantaina 8.5. kello 18.30 Kuopion Savon Sanomat Areenalla. Ottelun voi katsoa suorana lähetyksenä IS Extran palveluista kello 18.20 alkaen.