Otteluennakko: Mestarit palaavat Töölöön

Klubi tekee sunnuntaina kahden vieraspelin jälkeen paluun kotikentälle mestarina. Joukkue onnistui varmistamaan seurahistorian 29. mestaruuden viime viikolla Ilvestä vastaan neljä kierrosta ennen kauden päätöstä.

Viimeisimmässä ottelussaan helsinkiläiset kohtasivat FC Hongan. Kauden kolmas pääkaupunkiseudun derby päättyi tasaisen väännön jälkeen maalittomaan pistejakoon. Klubi saalisti nappasi pääkaupunkiseudun herruuden kuittaamalla tämän kauden kohtaamisista kaksi voittoa ja yhden tasapelin maalierolla 5-3.

HJK on päässyt erittäin vakuuttavaan vireeseen kauden loppusuoralla. Viime viikon tasapeli katkaisi joukkueen kuuden ottelun voittoputken, mutta Klubin edellinen tappio kotimaan kentiltä on peräti kesäkuulta. Tämän jälkeen HJK on pelannut Veikkausliigassa 12 ottelua, joiden saldona on yhdeksän voittoa ja kolme tasapeliä. Varsinkin puolustus on ollut iskussa: HJK on päästänyt edellisessä kahdeksassa ottelussa vain yhden maalin.

Klubin osalta riittää vielä jännitettävää João Klaussin suhteen. Brasilialaishyökkääjä on takonut 30 ottelussa peräti 19 osumaa, millä irtoaa Veikkausliigan maalipörssin kärkipaikka. Tilaston hopeasijalla on 16 kertaa osunut KuPS:n Rasmus Karjalainen. Klaussilla on jopa saumat takoa Veikkausliigan maaliennätys uusiksi, mikäli ruuti säilyy kuivana kauden loppuun asti. Veikkausliigan maaliennätys on 23 osumaa, jonka rikkomiseen Klaussilla on vielä kolme ottelua aikaa.

Klubi ja VPS ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti. Huhtikuussa helsinkiläiset hakivat täyden pistepotin Vaasasta lukemin 2-1, kun taas kesäkuussa VPS jäi Töölössä jalkoihin numeroin 5-0. Veikkausliigan historian aikana nämä joukkueet ovat mitelleet paremmuudestaan 54 kertaa, joista HJK on vienyt nimiinsä 36. Tasapeliin on päädytty 12 kertaa, kun taas VPS on juhlinut voittoa kuudesti. Maaliero on helsinkiläisten hyväksi 109-38. Varsinkin kotikentällä HJK on ollut suorastaan murskaava: 27 kotiottelusta joukkue on hävinnyt VPS:lle vain yhden. Viimeisen kuuden VPS:aa vastaan käydyn Veikkausliigan kotiottelun maaliero on HJK:n eduksi 20-1.

VPS:n kausi on ollut ailahteleva. Joukkue sinnitteli pitkään mitalitaistossa, mutta jälleen heikko syksy on vesittänyt haaveet kärkisijoista.

Vepsun sesonki alkoi haastavasti: 13 ottelun jälkeen kasassa oli vain kolme voittoa, mutta vastaavasti tappioitakin ainoastaan neljä. Tiukkojen kamppailujen kääntäminen edukseen tuotti ajoittain suuria ongelmia.

Kesällä palaset loksahtivat paikoilleen. VPS nousi sarjan kuumimpien joukkueiden joukkoon nappaamalla seitsemästä ottelusta peräti kuusi voittoa. Joukkue hävisi putken välissä ainoastaan Klubille.

Loppukesästä alkoi kuitenkin jälleen suuret haasteet. VPS on voittanut kymmenestä viimeisestä ottelustaan vain yhden, kun se kaatoi PS Kemin maalein 2-0. Viimeisimmässä ottelussaan Vepsu kaatui kotikentällään KuPS:lle lukemin 0-3.

HJK:n tapaan VPS:n identiteettiin kuuluu vahva pallonhallinta: molemmat joukkueet ovatkin sarjan eniten palloa hallineiden nippujen kolmen kärjessä. Isoin ero joukkueiden pelitavoissa tulee laukauksissa. Klubi on laukonut tällä kaudella yhteensä 400 kertaa eli keskimäärin reilut 13 kertaa ottelussa. Vepsun vastaava lukema on hieman yli seitsemän kutia peliä kohden. VPS:n laukaisutehokkuus onkin ollut hieman HJK:ta isompi, vaikka Klubi on viimeistellyt yhteensä 55 osumaa, mikä on 20 enemmän kuin VPS:lla.

Vaasalaisten avainpelaajat ovat olleet tuttuja nimiä, sillä Sebastian Strandvall ja Juha Hakola ovat olleet erinomaisella pelipäällä ja kaksikko miehittääkin joukkueen sisäisen maalipörssin kärkisijat. 32-vuotias Strandvall on viimeistellyt yhteensä kymmenen maalia, mikä on kokeneen pelurin uran paras suoritus. Hakola on tuplannut kuudella osumallaan uransa aiemman maaliennätyksen, minkä lisäksi hän on antanut kahdeksan maaliin johtanutta syöttöä. Hakola onkin Veikkausliigan syöttötilaston toisena. Lisäksi puolustuksesta David Aubrey on esiintynyt edukseen.

VPS on ollut kuluvalla kaudella poikkeuksellinen joukkue, sillä se on ollut vierasotteluissa selkeästi kovemmassa iskussa kuin kotikentällään. Vaasalaiset ovat saalistaneet matkapeleistään keskimäärin 1,6 pistettä peliä kohden, kun taas kotiotteluiden vastaava lukema on ollut 1,1. VPS on pelannut 15 vierasottelua, joissa se on jäänyt pisteittä vain kertaalleen.

Klubin kokoonpano

HJK:n kokoonpanosta puuttuvat Eetu Vertainen, Valtteri Vesiaho ja Enoch Banza, jotka pelasivat lauantaina Klubi 04:n mukana Kokkolassa. Faith Obilor on jälleen käytettävissä pelikiellon jälkeen.

HJK vs VPS
Su 7.10. klo 17.00
Telia 5G Arena, Urheilukatu 5

Liput ennakkoon Tiketistä »