Otteluennakko: Odotus on ohi, kausi alkaa!

Pitkä 163 päivän odotus on pian ohi, kun Veikkausliiga potkaistaan HJK:n osalta käyntiin. Klubi aloittaa mestaruuden puolustamisen kotiottelulla pronssille sijoittunutta Ilvestä vastaan.

Piinaavan pitkä talvi alkaa olla takana ja kotimainen futiskausi on vihdoin valmis alkamaan. HJK:n valmistautuminen kauteen on sujunut mainiosti ja nousujohteisesti. Klubi selvitti jälleen tiensä Suomen Cupin loppuotteluun, kun joukkue kaatoi viimeisimmässä ottelussaan välierissä FC Hongan maalein 2-1.

Klubi pelasi ensimmäisen harjoitusottelunsa jo tammikuussa, kun joukkue isännöi ruotsalaista Hammarbytä. Tästä on kuljettu pitkä matka kohti tulevaa kesää, kun HJK on valmistautunut kauteen määrätietoisesti ja tehden valtavasti töitä.

Vajaan kolmen kuukauden aikana Klubi on pelannut 13 ottelua, joista kahdeksan on ollut Suomen Cupin kamppailua. HJK jäi Cupin alkulohkossaan toiselle sijalle, mutta raivasi tiensä finaaliin kaadettuaan VPS:n, KuPSin ja FC Hongan. Harjoitusotteluissa vastaan ovat asettuneet virolaiset FC Flora ja FCI Levadia, ruotsalaiset Hammarby ja Djurgården sekä norjalainen Sandnes Ulf. Näistä peleistä saldoksi jäi kaksi tasapeliä .

HJK:n joukkue on myös vahvistunut reilusti alkuvuoden aikana. Helmikuussa joukkueeseen liittyivät Riku Riski ja Nikolai Alho, jotka vastasivat Klubin maaleista Cupin välierävoitossa Honkaa vastaan. Hyökkäyskalusto sai lisää ruutia maaliskuussa, kun João Klauss sekä Amr Gamal saapuivat vahvistamaan sinivalkoisia. Klauss on avannut kauden vahvasti, sillä brasilialainen on pelannut Cupissa kahdessa ottelussa yhteensä 105 minuuttia, mutta onnistunut kahdesti maalinteossa. Gamal liittyi joukkueeseen hieman myöhemmin ja on totutellut ensimmäiseen joukkueeseensa Afrikan ulkopuolella pelaamalla kahdessa Cupin ottelussa vajaat 40 minuuttia.

Ennen kaikkea HJK:n peli on kehittynyt valtavasti pitkän harjoituskauden aikana. Varsinkin viimeiset kolme Cupin ottelua ovat olleet joukkueelta vakuuttavia, kun Klubi kaatoi VPS:n, KuPSin ja FC Hongan yhteismaalein 8-2. Klubi jäi alkuvuoden otteluissa vain kerran maaleitta, kun kamppailu FCI Levadiaa vastaan päättyi maalittomaan tasapeliin. Hyökkäyspelaaminen on kuitenkin ottanut suuria askeleita eteenpäin erityisesti viimeisissä Cupin otteluissa. Onnistumisia on tullut laajalla rintamalla, sillä kahdeksasta maalista vastasi kuusi eri pelaajaa. Vain Klauss sekä Riski osuivat kahdesti.

Menestyksekäs Cup on kokonaisuudessaan tarjonnut onnistumisia useille pelaajille. Peräti 15 HJK:n pelaajaa on onnistunut maalinteossa alkuvuoden kahdeksassa Cup-ottelussa. Eniten täysosumia on kasassa Mosalla, joka on tehnyt viisi maalia. Mosa on yhteensä kuudella osumallaan joukkueen paras maalintekijä kaikki alkuvuoden pelit mukaan lukien. Akseli Pelvas onnistui maalinteossa viidesti ja kolmanneksi eniten osumia iski neljästi osunut Filip Valenčič.

HJK ja Ilves kohtasivat viime kaudella kolme kertaa Veikkausliigassa. Klubi oli kohtaamisissa niskan päällä napattuaan kaksi voittoa yhteensä maalierolla 6-1, minkä lisäksi joukkueet tasasivat kertaalleen pisteet lukemin 1-1. Klubi kuittasi viime vuonna Ilveksen kustannuksella myös Suomen Cupin finaalipaikan, kun välieräottelu päättyi HJK:n voittoon Alfredo Moreloksen maalilla.

Tampereella muistellaan viime vuotta varmasti lämmöllä, kun kolmannen kautensa pääsarjassa pelannut Ilves sijoittui sarjassa pronssille. Tamperelaiset saalistivat yhtä paljon pisteitä kuin hopealle yltänyt KuPS, mutta maalieron myötä Jarkko Wissin suojattien oli tyytyminen kolmanteen sijaan. Ilves aloitti kauden heikosti, sillä joukkue jäi kymmenestä ensimmäisestä pelistään pisteittä peräti viidesti. Palaset loksahtivat kuitenkin kesällä kohdilleen eikä Ilves hävinnyt kesäkuun jälkeen kuin yhden ottelun. Näin ollen europelit tekevät paluun Tampereelle.

Loistava viime kausi on vaatinut veronsa talven aikana, sillä Ilves on menettänyt monia avainpelaajiaan. Erityisesti HJK:n kautta Qatariin siirtynyt Tuco oli paha menetys, sillä Tuco iski tamperelaisille 15 osumaa viime kaudella. Kamerunilaisen arvoa joukkueelleen kuvaa se, että Ilveksen toiseksi parhaalle maalintekijälle kertyi vain kolme osumaa. Myös Seinäjoelle siirtynyt Reuben Ayarna jättää valtavan aukon tamperelaisten keskikentälle, sillä ghanalainen rytmitti esimerkillisesti joukkueensa hyökkäyspeliä. Lisäksi muun muassa Emile Paul Tendeng, Youness Rahimi ja Teemu Penninkangas jatkavat uriaan muualla. Yhteensä tamperelaisten riveistä poistui 59 prosenttia joukkueen viime kauden maaleista.

Ilves menetti talven aikana nimekkäitä pelaajia, mutta joukkueen runko säilyi silti varsin hyvin kasassa: yhdeksästä viime kaudella eniten peliaikaa saaneesta pelaajasta peräti seitsemän jatkaa Tampereella. Esimerkiksi Mika Hilanderin, Tatu Miettusen, Jani Tanskan, Lauri Ala-Myllymäen ja Tuure Siiran jatkaminen Tampereella on helpottanut Wissin työtä huomattavasti.

Vaikka eurokentät odottavat Ilvestä kesällä, niin tamperelaiset ovat rakentaneet uutta joukkuetta tuttuun maltilliseen tyyliinsä. Joukkueeseen on haalittu niin nuoria lupauksia kuin uusia ulkomaalaisia pelaajia, joiden suhteen Ilves on onnistunut yleensä erittäin hyvin. Tamperelaisten tuoreita hankintoja ovat muun muassa TPS:lle kuusi maalia Ykkösessä iskenyt Ilari Mettälä, PS Kemin avainpelaajiin kuulunut Matias Ojala sekä edelliset viisi kautta KuPSissa pelannut Tuomas Rannankari.

Ilves on aloittanut vuoden tulosten valossa varsin mainiosti. Joukkue voitti Suomen Cupissa alkulohkonsa, kun viiden ottelun saldona oli 11 pistettä. Tamperelaisten taakse jäivät FC Lahti, FC Haka, JJK, GrIFK sekä Viikingit. Turnaus tuli päätökseen kuitenkin jo puolivälierissä, kun FC Inter kuittasi jatkopaikan maalein 2-0. Tamperelaisten parhaita maalintekijöitä olivat kaksi osumaa mieheen iskeneet Marius Noubissi ja Abdoulaye Ba, joiden harteilla lepää todella paljon tulevalla kaudella.

Ilves ei ole viime kausina maaleilla juhlinut, vaan tamperelaisten menestys on perustunut Wissin erinomaisesti organisoimaan joukkuepeliin, jossa tiivis puolustuspelaaminen on avainasemassa. Tamperelaiset tekivät viime kaudella 39 maalia, mikä oli sarjan viidenneksi pienin lukema. Vastaavasti joukkueen tehtiin vain 35 osumaa, mikä oli kolmanneksi paras saldo.

HJK vs ILVES
Su 8.4.2018 klo 17.00
Telia 5G Areena, Urheilukatu 5
Liput ennakkoon Tiketistä »

Ottelun tarjoaa: Loiste Energia »