Otteluennakko: Paluu tositoimiin VaasassaKuntopuntari
 
HJK V V H V T
VPS H T H H T
Ottelut Veikkausliigassa
Voitot 33
Tasapelit 8
Tappiot 10
Yhteensä 51
Tehdyt maalit
HJK 99
VPS 37
Yhteensä 136
Edellinen ottelu
6.5.2017 VPS – HJK 2-1
ISTV
Ruutu

Klubi lähtee kauden loppusuoralle erinomaisista lähtökohdista. HJK:lla on jäljellä yhdeksän ottelua Veikkausliigassa ja sarjajohto on 14 pistettä. FC Lahti ja Ilves ovat tasapisteissä helsinkiläisten takana.

HJK lähti maajoukkuetauolle kahden peräkkäisen voiton myötä, kun joukkue kaatoi ensin vieraissa JJK:n ja sitten kotikentällään KuPS:n. Kuopiolaisten kaadosta on vajaat kaksi viikkoa aikaa ja lepo onkin varmasti tehnyt joukkueelle hyvää heinäkuun otteluruuhkan jäljiltä.

HJK on ollut erityisen kovassa iskussa kotikentällään, mutta viime aikoina myös matkapeleissä on luistanut. Helsinkiläisillä on allaan yhdeksän ottelun tappioton putki vieraspeleissä, kun tuloksena on viisi voittoa ja neljä tasapeliä. Klubi on onnistunut myös pitämään vieraissa maalinsa puhtaana nyt 269 minuuttia putkeen.

Mika Lehkosuo saa perjantaina käyttöönsä kaksi kovaa vahvistusta, kun Atom ja Rasmus Schuller nähdään pitkän tauon jälkeen Klubi-paidassa.Filip Valencic kärsii pelikiellosta eikä lähde mukaan.

VPS:n syöksylasku alkoi europeleistä

VPS ihastutti suomalaista futiskansaa europeleissään. Vaasalaiset pudottivat ensimmäisellä kierroksella slovenialaisen suurseuran Olimpia Ljubljanan yhteismaalein 2-0. Toisella karsintakierroksella vastaan asettui muun muassa Teemu Pukin edustama Brøndby. Tanskalaiset veivät avauskohtaamisen nimiinsä lukemin 2-0, mutta VPS päätti karsinnat komeaan voittoon maalein 2-1. Voitosta huolimatta vaasalaisten taival Euroopassa tuli päätökseen.

Europelien jälkeen VPS:llä on ollut haasteita Veikkausliigassa. Vaasalaiset ovat pelanneet seitsemän ottelua, joista yksikään ei ole päättynyt Vepsun voittoon. Tuloksena on ollut neljä tasapeliä ja kolme tappiota, vaikka VPS on kohdannut sarjataulukon kolme viimeistä joukkuetta.

Tason lasku on ollut iso, sillä VPS:n alkukausi meni Veikkausliigan puolellakin erinomaisesti. Joukkue oli pitkään aivan sarjataulukon kärkikahinoissa, mutta nyt sijoitus on pudonnut kuudenneksi. Eroa kolmanteen sijaan on kuitenkin vain neljä pistettä.

VPS:llä on ollut erityisen hankalaa viimeisissä otteluissaan. Edellisestä neljästä pelistä joukkue on kerännyt vain yhden pisteen, kun VPS ja Ilves päätyivät pistejakoon. Sen sijaan HIFK, FC Lahti ja IFK Mariehamn kuittasivat täydet pistepotit vaasalaisten kustannuksella. Varsinkin maalinteko on tuottanut tuskaa: VPS teki näissä otteluissa yhteensä vain yhden maalin. Vaasalaiset ovat hävinneet edellisen neljän ottelun aikana yhtä monta peliä kuin kauden 17 ensimmäisessä ottelussa yhteensä.

Kolme pointtia ottelusta

Klubi lievästi niskan päällä keskinäisissä

Perjantain ottelu on joukkueiden kolmas kohtaaminen tällä kaudella. HJK nappasi kauden avausottelussaan voiton Vepsusta peräti maalein 5-0. VPS kuitenkin tasasi tilit toukokuun alussa, kun joukkue kaatoi Klubin lukemin 2-1. Tämä oli pitkään HJK:n kauden ainoa tappio, kunnes RoPS vei täyden pistepotin Helsingistä elokuun puolivälissä. Helsinkiläiset ovat olleet viime vuosina niskan päällä keskinäisissä kohtaamisissa, sillä kymmenestä edellisestä Veikkausliigan pelistä viisi on päättynyt Klubin juhliin, kun taas VPS on napannut täyden pistepotin kahdesti. Vaasan kamppailuissa on sen sijaan ollut tasaisempaa: kymmenestä edellisestä kotipelistään Klubia vastaan VPS on voittanut kolme, kun taas pistejakoon on päädytty neljästi.

Kumpi on käyttänyt tauon paremmin hyödykseen?

Molemmat joukkueet palaavat perjantaina tositoimiin lähes kahden viikon tauon jälkeen. Ottelun lopputuloksen kannalta on merkittävää, että kumpi on pystynyt hyödyntämään taukonsa paremmin? HJK:lle tauko teki varmasti hyvää, sillä pelaajat ovat pystyneet parantelemaan rauhassa mustelmiaan ja kesän kiireiden jälkeen lepo on eittämättä maistunut. VPS:lle tauko tuli niin ikään varmastikin hyvään saumaan. Päävalmentaja Petri Vuorinen apujoukkoineen on saanut rauhassa keksiä keinoja kurssin kääntämiseen ja syöksykierteen katkaisemiseen.

Erilaiset pelitavat vastakkain

Perjantaina viheriöllä iskevät yhteen kaksi erilaista joukkuetta. VPS nojaa pelissään erittäin vahvaan pallonhallintaan ja joukkue hakee maltillisesti maalipaikkoja. Vaasalaiset ovatkin laukoneet kuluvalla kaudella vähiten Veikkausliigan joukkueista, vaikka VPS on viimeistellyt kuudenneksi eniten maaleja. Vepsu on laukonut 24 ottelussa vain 130 kertaa, kun taas HJK:lle laukauksia on kertynyt peräti 344. VPS:n laukaisutehokkuus on sarjan paras, mutta Klubi on vastaavasti tehnyt eniten maaleja, kun vastustajan maaliverkko on heilunut peräti 54 kertaa.

Seuraa heitä

Akseli Pelvas, HJK

Veikkausliigan maalipörssin voitosta tullaan käymään todella tiukka taistelu. IFK Mariehamnin Aleksei Kangaskolkka pitää tällä hetkellä kärkisijaa 12 osuman myötä, mutta tämän jälkeen tulee paljon sinivalkoista väriä. Alfredo Moreloksella, Filip Valencicilla sekä Akseli Pelvaksella on kullakin kasassa 11 maalia. Pelvas on ollut erityisen kovassa iskussa viime aikoina, sillä 28-vuotias hyökkääjä on viimeistellyt neljässä edellisessä ottelussa yhtä monta täysosumaa. Pelvas on viiden maalin päässä kuusi vuotta sitten syntyneestä ennätyksestään.

Marko Meerits, VPS

Marko Meerits on yksi niistä kuudesta Veikkausliigan pelaajasta, joka on pelannut kuluvalla kaudella jokaisen ottelun jokaisen minuutin. Viron pääsarjasta tammikuussa Vepsuun siirtynyt maalivahti on ollut vaasalaisten selkäranka kuluvalla kaudella ja mahdollistanut mainion kauden.VPS ilmoittikin hiljattain käyttäneensä virolaisen sopimuksessa olleen option ensi kaudesta. Meerits on isossa roolissa perjantaina, kun Klubi pistänee jälleen vastustajan maalivahdin koetukselle.

VPS – HJK

Pe 8.9.2017 klo 18.30
Elisa Stadion, Vaasa

Katso ottelu suorana lähetyksenä: ISTV ja Ruutu+

 

HJK:n seuraava kotiottelu: HJK vs HIFK ti 12.9. klo 18.30

 

Viime hetki lyö.
HJK vs HIFK
Ti 12.9. klo 18.30 Telia 5G Areena
Liput Tiketistä: https://t.co/fvuycWySKC#HJK #Helsinki #Veikkausliiga pic.twitter.com/wmPSV4u8W7

— HJK Helsinki (@hjkhelsinki) September 7, 2017