Otteluennakko: Saako mestaruus sineettinsä Tampereella?

HJK otti ison askeleen kohti mestaruutta, kun joukkue kaatoi perjantain kärkikamppailussa RoPS:n lukemin 3-0. Klubin poikkeuksellisen komeista maaleista vastasivat João Klauss sekä kahdesti osunut Eetu Vertainen. 19-vuotias Vertainen tuplasi kauden maalisaldonsa ja on nyt Klubin sisäisessä maalipörssissä neljännellä sijalla.

HJK

Klauss on ollut väkevässä iskussa läpi kauden. Kookas hyökkääjä on takonut peräti 19 osumaa, mikä oikeuttaa kärkisijaan Veikkausliigan maalipörssissä. Ruuti on ollut erityisen kuivaa loppusuoran lähestyessä, sillä Klauss on osunut viidessä ottelussa putkeen. HJK on viimeistellyt tällä kaudella 53 maalia Veikkausliigassa, joten Klauss on vastannut reilusta kolmasosasta sinivalkoisten osumista.

Myös Klubin puolustus on ollut iskussa, sillä helsinkiläiset ovat pitäneet maalinsa puhtaana jo reilut 540 minuuttia putkeen Veikkausliigassa. Nollaputken aikana eniten Klubin takalinjoilla ovat raataneet Faith Friday Obilor sekä erinomaisesti torjunut Maksim Rudakov, jotka ovat tahkonneet täydet minuutit kaikissa peleissä. Kolmanneksi eniten minuutteja on kertynyt Rafinhalle, joka on uurastanut kuuden edellisen pelin aikana hieman vajaat 500 minuuttia.

Voitto RoPS:sta oli todella kriittinen. HJK venytti piste-eron rovaniemeläisiin 12 pisteeseen, kun RoPS:lla on jäljellä neljä ottelua. Niinpä yksikin piste riittää sinetöimään HJK:n mestaruuden. Mikäli joukkueet päätyisivät tasapisteisiin, niin seuraavaksi tarkasteltaisiin maalieroa. Tämä on HJK:lla 20 pykälää parempi kuin rovaniemeläisillä. Klubi on voittanut historiansa aikana 28 mestaruutta.

Erinomaisessa vireessä olevalla Klaussilla on mahdollisuus ottaa haltuunsa jopa Veikkausliigan maaliennätys. HJK:lla on jäljellä viisi ottelua ja Klauss on iskenyt 19 täysosumaa. Veikkausliigan maaliennätys on Kimmo Tarkkion ja Valeri Popovitšin nimissä, jotka osuivat 90-luvulla 23 kertaa kauden aikana.

Yksi merkkipaalu saanee ainakin sinettinsä kuluvan kauden aikana. Veikkausliigaa on pelattu kaudesta 1990 alkaen, jonka jälkeen helsinkiläiset ovat pelanneet 846 ottelua. Klubilla on tällä hetkellä kasassa 1499 maalia, joten seuraava täysosuma on seurahistorian maali numero 1500 Veikkausliigassa.

HJK ja Ilves

HJK ja Ilves ovat kohdanneet tällä kaudella kaksi kertaa. Huhtikuussa Klubi piti täyden pistepotin Helsingissä, kun taas kesäkuun puolivälissä joukkueet päätyivät maalittomaan pistejakoon Tampereella. HJK on ollut niskan päällä viimeaikaisissa kohtaamisissa, sillä kuudesta edellisestä keskinäisestä helsinkiläisten saldona on neljä voittoa ja kaksi tasapeliä.

Yhteensä joukkueet ovat mitelleet paremmuudestaan Veikkausliigassa 28 kertaa. Klubi on voittanut näistä 13, kun taas tasapeliin on päädytty peräti 11 kertaa. ilves on napannut täyden pistepotin neljästi. Maaliero on HJK:n eduksi 49-21.

Ilves

Ilveksen kausi on ollut pääosin mainio. Joukkue kamppailee jälleen sitkeästi mitaleista ja kauden maalisuorasta on tulossa todellinen jännitysnäytelmä.

Tamperelaisten sesonki alkoi tahmeasti, kun joukkueella oli viiden ottelun jälkeen kasassa vain yksi voitto. Alkukausi oli Ilveksen osalta kokonaisuudessaan varsin haastava ja ongelmia oli ajoittain niin puolustuksen kuin hyökkäyksenkin kanssa. Myös europeleistä tuli nopea lähtö, vaikka Ilves laittoikin Slavia Sofialle tiukasti kampoihin. Bulgarialaiset etenivät kuitenkin jatkoon yhteismaalein 4-2.

Ilves on kuitenkin ollut kovassa iskussa loppusuoran lähestyessä. Joukkue on raapinut edellisestä kymmenestä ottelustaan seitsemän voittoa ja yhteensä 28 pistettä. Kamppailu varsinkin pronssisijasta tulee olemaan äärimmäisen tiukka. Tällä hetkellä kolmas sija on FC Hongan hallussa, kun espoolaiset ovat keränneet 48 pistettä. KuPS ja Ilves hengittävät Hongan niskaan 46 pisteen pottien myötä. Ilves on tosin pelannut ottelun kilpakumppaneitaan vähemmän.

Tamperelaisten kokoonpano on elänyt hieman sitten edellisen Klubi-kohtaamisen. Tamperelaiset vahvistivat rivejään potentiaalisella Fofana Tiemokolla, joka onnistui maalinteossa heti avauspelissään. Hyökkääjän kausi tuli kuitenkin päätökseen toisessa ottelussa tulleeseen polvivammaan heinäkuun lopussa. Tamperelaisten hyökkäyskalusto koki kovan kolauksen myös elokuun puolella, kun erinomaisen kauden pelannut Marius Noubissi siirtyi Belgiaan. 21-vuotias hyökkääjä viimeisteli yhdeksän maalia 19 ottelussa ja hän johtaa edelleen Ilveksen sisäistä maalipörssiä.

Maalinteko ei kuitenkaan ole tökkinyt viime aikoina, sillä Ilves on viimeistellyt viimeisessä kymmenessä ottelussaan seitsemästi vähintäään kaksi maalia ottelussa. Varsinkin leveyttä on löytynyt, sillä peräti 11 eri pelaajaa on onnistunut maalinteossa viimeisessä kymmenessä kamppailussa. Näiden otteluiden tehokkain peluri on ollut neljästi osunut Issa Thiaw.

HJK:n kokoonpano

Klubin loukkaantumistilanteessa ei ole suuria muutoksia. Rafinha on lievän loukkaantumisen vuoksi pois ainakin tästä ottelusta. Toipilaiden lisäksi kokoopanosta puuttuu Mosa, joka on saanut yhden ottelun pelikiellon lisää IFK Mariehamn -ottelun seurauksena.

 

Ilves vs HJK
Ke 26.9. klo 18.30
Tammelan stadion, Tampere

ISTV näyttää ottelun suorana lähetyksenä Ruutu+-palvelussa »

Obilor, Klauss ja Jordan