Otteluennakko: Sanooko kolmas kerta toden FC Lahtea vastaan?

HJK palasi maajoukkuetauolta terävästi, kun joukkue kaatoi IFK Mariehamnin lukemin 2-0. HJK:n maaleista vastasivat avauspuoliajalla osunut Nikolai Alho sekä hieman ennen päätösvihellystä osunut João Klauss. Jo 17 osumaa tällä kaudella viimeistellyt Klauss johtaa Veikkausliigan maalipörssiä ennen 15 maalia iskenyttä KuPS:n Rasmus Karjalaista.

HJK

Voitto oli Klubille kolmas peräkkäinen. HJK on kaatanut putken aikana IFK:n, FC Interin ja KuPS:n yhteismaalein 6-0. Klauss on päässyt jälleen mainioon iskuun sesongin loppusuoran lähestyessä, sillä hän on maalannut jokaisessa kolmessa ottelussa.

Varsinkin puolustus on ollut rautaa viime aikoina, sillä HJK on pitänyt maalinsa puhtaana jo reilut 360 minuuttia putkeen. Tappiottomien otteluiden putkikin on venähtänyt Veikkausliigassa jo kahdeksan pelin mittaiseksi, kun alla on kuusi voittoa ja kaksi tasapeliä. Edellinen tappio tuli juuri FC Lahtea vastaan heinäkuun lopussa.

Veikkausliigan maalisuora häämöttää jo, sillä HJK:lla on jäljellä enää seitsemän ottelua. Klubi pitää hallussaan sarjataulukon piikkipaikkaa, kun kasassa on 59 pistettä. Toisena oleva RoPS on ottelun enemmän pelanneena seitsemän pisteen päässä helsinkiläisistä.

HJK ja FC Lahti

HJK ja FC Lahti ovat kohdanneet historian saatossa Veikkausliigassa 47 kertaa. Näistä kamppailuista 22 on päättynyt helsinkiläisten juhliin, kun taas Lahti on kuitannut täyden pistepotin 11 kertaa. Maaliero on Klubin eduksi 60-40. Varsinkin viime aikoina Kuhnurit on ollut haastava vastustaja, sillä edellisestä seitsemästä kohtaamisesta Klubi on voittanut vain yhden. Kuluvalla kaudella joukkueet ovat mitelleet paremmuudestaan kahdesti, joista molemmista Lahti kaivoi voitot lukemin 2-1.

Klubi on jäänyt pisteittä kuluvalla kaudella vain kolmesti. FC Lahden lisäksi helsinkiläiset ovat hävinneet ainoastaan huhtikuussa KuPS:lle.

FC Lahti

FC Lahti avasi kautensa erinomaisesti, sillä 16 ensimmäisen ottelun jälkeen joukkue oli jäänyt pisteittä vain kertaalleen. Pelkkää voittokulkua taival ei kuitenkaan ollut, sillä kamppailuista puolet päättyi tasapeleihin.

Kesällä kurssi kääntyi kuitenkin rajuun laskuun. Lyhyellä lainalla Lahdessa ollut ja jo viime kaudella lahtelaisten sydämet erinomaisilla otteillaan valloittanut Aleksandr Vasjutin jätti joukkueen sopimuksen mukaisesti kesäkuun lopussa. FC Lahti hävisi heti kaksi seuraavaa kamppailuaan Veikkausliigassa eikä meno piristynyt eurokentillä, kun islantilainen Hafnarfjordur pudotti Kuhnurit heti avauskierroksella yhteismaalein 0-3.

Vasjutinin poistuminen jätti ison loven lahtelaisten nippuun, mutta joukkuetta on myös vahvistettu kesän aikana. Kuhnurit haalivat kesän aikana riveihinsä Ville Salmikiven, Oskari Forsmanin sekä Josimar Liman.

Seuraavat neljä kamppailua Veikkausliigassa sujuivat hieman paremmin, kun Kuhnurit kaatoi heti IFK Mariehamnin, mitä seurasi kolme tasapeliä. Viimeisestä neljästä kamppailustaan joukkue on vastaavasti saalistanut vain yhden pisteen.

Kokonaisuudessaan Lahden taival on ollut erittäin kivikkoinen heinäkuusta lähtien, sillä joukkue on voittanut edellisestä kymmenestä ottelustaan vain yhden ja yhteensä pisteitä on kertynyt seitsemän. Kymmenen pelin kuntopuntarissa Lahti onkin toiseksi viimeisenä heti PS Kemin jälkeen. HJK on samaisen puntarin piikkipaikalla 23 pisteen myötä.

Toni Korkeakunnaksen suojatit ovat sinnitelleet pitkään mitalitaistossa mukana, mutta viimeaikaiset vaisut otteet ovat laskeneet joukkueen osakkeita. Lahdella on takana 26 ottelua ja kasassa on 36 pistettä, mikä oikeuttaa sarjataulukon seitsemänteen sijaan. Eroa kolmanteen sijaan on tällä hetkellä kahdeksan pistettä, kun lahtelaisilla on seitsemän ottelua jäljellä.

Lahti on osoittanut olevansa erittäin vaikeasti voitettavissa: Kuhnurit on hävinnyt tällä kaudella vain kuusi kamppailua, mikä on sarjan neljänneksi pienin lukema. LIsäksi joukkue on päästänyt vain 24 maalia eli kolmanneksi vähiten HJK:n ja RoPS:n jälkeen. Puolustamisen suhteen suurimpia haasteita lahtelaisilla on ollut erikoistilanteiden suhteen.

Lahdella on ollut myös suuria haasteita kääntää kamppailuja voitoiksi, kun tasapelejä on kertynyt peräti 12. Lahtelaiset ovatkin tehneet sarjan kolmanneksi vähiten maaleja. Kuhnurit on laukonut viidenneksi eniten tällä kaudella, mutta laukaisutehokkuus on ollut toiseksi matalin Veikkausliigassa. Lahtelaisten peleissä onkin nähty vähiten maaleja kuluvalla kaudella, sillä vain kahdessa pelissä on tullut yhteensä yli kolme maalia.

HJK lähtee Lahteen vahvalla kokoonpanolla. Loukkaantumistilanne on ennallaan. Mosa on pois kokoonpanosta pelikiellon vuoksi.

FC Lahti vs HJK
Ma 17.9. klo 18.30
Lahden kisapuisto

ISTV näyttää ottelun suorana lähetyksenä: Ruutu+ »

Vedot Veikkaukselta »