Otteluennakko: Suomen Cup KuPS – HJK

Suomen Cupissa on jäljellä vielä kahdeksan joukkuetta. Veikkausliigasta keskiviikkona kerrasta poikki -peliin lähtevät Klubin lisäksi FC Lahti, KuPS, PK-35 ja SJK. Myös FC Jazz, Haka ja FC Honka ovat vielä tavoittelemassa jatkopaikkaa, cupin voittoa ja sitä kautta paikka europeleissä.

HJK:lla ja Hakalla on molemmilla palkintokaapissaan 12 Suomen Cupin voittoa. Klubin ensimmäinen Suomen Cupin pysti on tasan 50 vuoden takaa, vuodelta 1966, jolloin Olympiastadionin loppuottelussa KTP kukistui numeroin 6-1.

Kaikissa HJK:n voittamissa Suomen Cup -pysteissä on yksi yhteinen tekijä – entinen pelaaja ja nykyinen joukkueenjohtaja Markku Peltoniemi. Mitä sanoo cupin merkityksestä mies, joka on ainoana Suomessa ollut voittamassa kaikkia 12 palkintoa.

– Suomen Cup on raaka pelimuoto. Sarjapeleissä, jos pelaat huonosti, voit aina parantaa seuraavaan peliin. Cupissa se on kerrasta poikki. Siinä mitataan joukkueen tahtotila ja päivän kunto.

– Cupin hienous piilee myös siinä, että alemman tason joukkueet pääsevät pelaamaan maan parhaita vastaan vieden huippufutista ja liigatähtiä paikkakunnille, joissa niitä ei normaalisti näe. Esimerkiksi meidän viime pelissä Kajaanissa tehtiin katsojaennätys ja AC Kajaani pakotti meidät jatkoajalle, josta sitten selvitimme tiemme jatkoon. Kotijoukkueen pelaajat saivat ottelun lopussa vaihdettua hienoja pelipaitoja muistoksi.

Myös päävalmentaja Mika Lehkosuo on Suomen Cupin konkareita. Banan johdolla FC Honka ylsi historiansa ainoaan cup-voittoon vuonna 2012. Pelaajana Lehkosuolla on tilastojen mukaan 3 Suomen Cupin voittoa. Kilpailun arvoa korostanee se, ettei Lehkosuo niele tilastoja sellaisenaan.

– Itse asiassa niitä voittoja kyllä kuuluisi olla 4 kappaletta. Vuonna 1993 kulutin vaihtopenkkiä, mutta tilastomerkintä Klubi-paidassa Suomen Cupista olisi kuitenkin kuulunut minulle. Luulen että siitä löytyy jotakin faktaa Klubin arkistoista.

Ja sitähän löytyy. Markku Peltoniemi kaivelee hetken maankuuluja arkistojaan ja toden totta, seuran sisäisissä merkinnöissä ja valokuvissa Lehkosuo on mukana vuoden 1993 voittajajoukkueessa. Nostalgiahöyryistä takaisin todellisuuteen. Lehkosuo odottaa pelistä juuri niin raakaa kuin kerrasta poikki –tilanteessa on syytäkin.

– KuPS:n taakse on tehty kuudessa pelissä yksi maali. Helppoa peliä tästä ei tule. Kun ollaan kahdeksan joukossa Cupissa, niin todellakin halutaan voittaa ja mennä finaaliin.

Myös Euroopan suuressa jalkapallomaassa varttunut Klubin maalivahti, saksalainen Thomas Dähne arvostaa cup-kilpailun luonteen korkealle.

– Cupin hienous on siinä, että arpa voi heittää vastaan kenet tahansa, pienet seurat voi pelata isoja seuroja vastaan ja ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa – joko voitat tai häviät. Meillä on hyvä joukkue, uskon että Kuopiosta mennään jatkoon.

Suomen Cup puolivälierä KuPS – HJK keskiviikkona 15.6. kello 18.30 Väinölänniemillä. VeikkausTV näyttää ottelun suorana.

 

Lehkosuo vs tilastomies. Todisteet löytyivät. https://t.co/FSjiOlLBQc #HJK #SuomenCup #oikeusvoittaa pic.twitter.com/7TOwBu1xd5

— Sari Mikkonen-M (@mikkonen_m) June 14, 2016