Otteluennakko: Suomen Cupin finaalin esinäytös SeinäjoellaKuntopuntari
 
HJK T V V T T
SJK T V V V V
Ottelut Veikkausliigassa
Voitot 7
Tasapelit 1
Tappiot 2
Yhteensä 10
Tehdyt maalit
HJK 19
SJK 10
Yhteensä 29
Edellinen ottelu
31.5.2017 HJK – SJK 6-0
ISTV
Ruutu

Klubin orastava voittoputki tuli päätökseen sunnuntaina, kun kamppailu FC Lahtea vastaan päättyi maalittomaan tasapeliin. HJK haki toisella puoliajalla aktiivisesti johto-osumaa, mutta kuuma kamppailu päättyi pistejakoon.

Voimasuhteet kärkijoukkueiden suhteen eivät kuitenkaan muuttuneet, sillä myös VPS jäi samaisella kierroksella tasapeliin. Sarjataulukon piikkipaikalla olevan Klubin ero vaasalaisiin on edelleen kymmenen pistettä, kun kautta on 13 ottelua jäljellä.

HJK on ollut niskan päällä SJK:ta vastaan keskinäisissä kohtaamisissa Veikkausliigassa. Klubi on kohdannut SJK:n kymmenen kertaa ja näistä peräti seitsemän on päättynyt helsinkiläisten juhliin. Pisteet ovat tasattu ainoastaan kertaalleen. Seinäjoella on tosin ollut haastavampaa. SJK on isännöinyt HJK:ta neljästi ja molemmat joukkueet ovat kuitanneet täyden pistepotin kahdesti.

Klubi pääsee lähes parhaalla miehistöllä Seinäjoella. Sivussa ovat ainoastaan pitkäaikaistoipilaat Atom ja Roni Peiponen sekä pelikiellossa oleva Anthony Annan.

SJK:n värikäs kausi

SJK:n kautta ei voi luonnehtia ainakaan tylsäksi. Seinäjoella on riittänyt turbulenssia läpi kesän, kun kautta ovat värittäneet esimerkiksi päävalmentajan potkut, useat pelaajahankinnat sekä eurokamppailut.

Kesäkuun alussa SJK:n päävalmentaja aloittanut Manuel Roca on kuitenkin onnistunut kääntämään joukkueen kurssin syöksylaskusta varsin kovaan nousukiitoon. Seinäjokiset nappasivat toukokuun lopun jälkeisistä seitsemästä ottelusta vain viisi pistettä, mutta tämän jälkeen pistetahti on ollut toinen: SJK on voittanut edellisestä viidestä ottelustaan peräti neljä. Ainoa pistemenetys tuli viime sunnuntaina Maarianhaminassa, kun IFK ja SJK päätyivät maalittomaan tasapeliin.

Seinäjokisten puolustus onkin toiminut viime aikoina erinomaisesti: SJK:n verkkoon on tehty viiteen edelliseen otteluun vain yksi maali. Parannus on ollut huima, sillä joukkue piti ensimmäisen 15 ottelun aikana maalinsa puhtaana ainoastaan kolmesti. Iso kiitos kohennuksesta kuuluu tiivistyneelle puolustuslinjalle sekä alkukauden hapuilun jälkeen tasolleen palanneelle Mihkel Aksalulle.

Hyökkäyspään suhteen SJK:n pelaaminen ei ole ollut varsinaisesti ilotulitusta, mutta viimeisissä otteluissa joukkue on onnistunut usein vääntämään tarvittavat osumat. Vaikka Rocan suojatit ovat voittaneet neljä edellisestä viidestä ottelustaan, niin joukkue on tehnyt näissä vain kuusi maalia. Leveyttä hyökkäyspäästä on tosin löytynyt: kuudesta edellisestä osumasta on vastannut peräti viisi eri pelaajaa. SJK:n paras maalintekijä on kuusi täysosumaa viimeistellyt Billy Ions.

SJK on vahvistunut kesän aikana paljon. Heinäkuun alussa seura julkaisi Joel Meron, Cristian Echavarrian sekä Sergi Arimanyn sopimukset. Pelaajajulkistukset saivat jatkoa pari viikkoa myöhemmin, kun seinäjokiset tiedottivat Vahid Hambon, Joonas Sundmanin sekä Kaine Sheppardin liittyvän joukkueeseen.

Hyvien otteiden myötä SJK on onnistunut kohentamaan asemiaan sarjataulukossa. Joukkue majailee tällä hetkellä kuudentena, kun seinäjokisilla on 20 ottelun jälkeen kasassa 29 pistettä. Matkaa toiseen sijaan on vain neljä pistettä.

Kolme pointtia ottelusta

Kuin eri joukkue vastassa

HJK ja SJK ovat kohdanneet kuluvalla kaudella kertaalleen. Toukokuun viimeisenä päivänä HJK murskasi kotikentällään seinäjokiset peräti maalein 6-0. Tämän jälkeen Sixten Boström sai väistyä SJK:n peräsimestä ja joukkueessa on muutenkin tapahtunut valtavasti. Voikin käytännössä sanoa, että HJK saa torstaina vastaansa käytännössä täysin eri joukkueen kuin toukokuussa. Tuolloin Töölön viheriöllä esiintyi sekava joukkue, jonka puolustaminen oli ajoittain todella erittäin heikkoa. Nyt vastassa on varsinkin puolustuksen suhteen huomattavasti organisoidumpi joukkue.

Kuka avaa HJK:n maalihanat?

Klubin ruuti on ollut tällä kaudella kuivaa, sillä joukkue on viimeistellyt 20 ottelussa peräti 43 täysosumaa. HJK jäi edellisessä ottelussaan ensimmäistä kertaa kuluvalla kaudella maaleitta kotikentällään. Kyseessä oli myös ensimmäinen peli yli kahteen kuukauteen, kun Klubi ei onnistunut maalinteossa Veikkausliigassa. Torstaina haaste on jälleen äärimmäisen kova, kun vastassa on mainiossa vireessä oleva joukkue. Kyseessä onkin erinomainen testi Klubin hyökkäyskalustolle, joka on selvittänyt valtaosan kauden koitoksista mainioin tuloksin.

Tuttuja nimiä vastassa

SJK:n kokoonpano on elänyt paljon kauden mittaan. Joukkueesta löytyy iso liuta pelaajia, jotka ovat varmasti erittäin tuttuja HJK:n kannattajille. Huhtikuussa SJK:hon siirtynyt, yli 200 ottelua HJK:n paidassa pelannut Erfan Zeneli on onnistunut tällä kaudella kahdesti maalinteossa. Samalla ovenavauksella joukkueeseen liittynyt Obed Malolo viimeisteli vastaavasti hiljattain uransa ensimmäisen osuman Veikkausliigassa, kun 20-vuotias keskikenttämies osui RoPS:ia vastaan vapaapotkusta. Jo reilu vuosi sitten Seinäjoelle siirtynyt Matti Klinga on noussut viimeistään kuluvalla kaudella joukkueen runkopelaajien joukkoon. Reilun vuoden Klubissa viettänyt Klinga on pelannut SJK:n pelaajista eniten heti maalivahti Aksalun jälkeen. Myös Mehmet Hetemaj’lta löytyy vahva HJK-tausta juniorivuosilta sekä parilta kaudelta Veikkausliigassa kymmenisen vuotta sitten.

Seuraa heitä

Evans Mensah, HJK

Evans Mensahin kausi on ollut mainio, vaikkakin tiivis pelitahti on hieman vaatinut veroja. Klubin laituri oli erityisen kovassa iskussa kesäkuussa, kun hän viimeisteli kolmessa peräkkäisessä ottelussa peräti neljä täysosumaa. Yksi osumista tuli juuri murskavoitossa SJK:ta vastaan. Tämän jälkeen maaleja ei kuitenkaan ole tullut, sillä Mensahin edellisestä maalista on vierähtänyt kohta pari kuukautta. Nuori pelaaja on kuitenkin kuuden täysosuman myötä HJK:n maalipörssissä kolmantena Alfredo Moreloksen ja Akseli Pelvaksen jälkeen. Energinen ja taitava Mensah haastaa puolustajia aktiivisesti sekä hakee rohkeasti ratkaisuja: Mensah on aktiivisin laukoja HJK:n nykyisestä kokoonpanosta. Pitkään kauteen mahtuu ylä- ja alamäkiä, joten nuoren lupauksen kauden kaikkia osumia ei varmastikaan ole vielä nähty.

Mehmet Hetemaj, SJK

Kenties SJK:n tärkein kenttäpelaaja. Ei loista highlight-koosteissa, mutta tekee valtavan määrän töitä joukkueelleen illasta toiseen. Repii ja raastaa röyhkeästi, minkä lisäksi katkoo hyökkäyksiä erinomaisesti. Hetemaj kärsi alkukaudella loukkaantumisista, mutta on osoittanut arvonsa jälleen kesän mittaan. Hyvät otteet noteerattiin myös Huuhkajissa, sillä 29-vuotias keskikenttämies oli mukana kesän maaotteluissa ja onnistui viimeistelemään Suomen ainoan osuman Liechtensteinin verkkoon. Hetemaj on myös erinomainen rytmittämään peliä sekä antamaan helppoja, mutta hyökkäyksiä edistäviä syöttöjä.

SJK – HJK

To 10.8.2017 klo 20.00
OmaSP Stadion, Seinäjoki

Katso ottelu suorana lähetyksenä: ISTV ja Ruutu+