Otteluennakko: Tauon jälkeen kohti kauden toiseksi viimeistä vieraspeliäKuntopuntari
 
HJK V V V V V
SJK H T V V H
Ottelut Veikkausliigassa
Voitot 8
Tasapelit 1
Tappiot 2
Yhteensä 11
Tehdyt maalit
HJK 25
SJK 10
Yhteensä 35
Edellinen ottelu
10.8.2017 SJK – HJK 0-6
ISTV
Ruutu

HJK lähtee kamppailuun väkevässä vireessä, vaikkakin maajoukkuetauon myötä edellisestä ottelusta on vierähtänyt 1,5 viikkoa. Tauko on tosin tehnyt varmasti hyvää, sillä joukkueella on nyt ollut hyvin aikaa parannella pieniä vaivojaan sekä levätä syyskuun tiukan rutistuksen jälkeen. Tosin Suomen maajoukkueissa on ollut vahva edustus HJK:sta. Juha Pirinen ja Rasmus Schüller pelasivat maanantaina MM-karsintaottelussa Turkkia vastaan, Sebastian Dahlström ja Markus Uusitalo tiistaina U21-maajoukkueessa Tanskaa vastaan. Valtteri Vesiaho on ollut U19-maajoukkueen matkassa Georgiassa ja palaa matkalta vasta torstaina.

HJK pelasi juuri ennen taukoa kolme ottelua viikon sisään. Klubi kuittasi voitot kaikista otteluista ja voittoputki Veikkausliigassa on nyt jo seitsemän ottelun mittainen. Väliin mahtuu myös SJK:n kaataminen Suomen Cupin loppuottelussa.

Mestaruuden varmistanut HJK on saalistanut 29 ottelustaan peräti 67 pistettä. Tappioita on tullut kauden aikana vain kaksi ja varsinkin puolustus on ollut rautaa, vaikka Klubi onkin 68 täysosuman myötä sarjan eniten maaleja tehnyt joukkue. HJK:n verkkoon on vastaavasti tehty ainoastaan 12 maalia. Kun Suomen Cupin loppuottelu lasketaan mukaan, niin HJK:n nollaputki on jo yli 200 minuutin mittainen.

HJK:sta Seinäjoella varmuudella sivussa ovat pitkäaikaistoipilaat Mosa ja Roni Peiponen sekä Ville Jalasto ja Hannu Patronen. Faith Obilor on poissa varoitustilin täyttymisen vuoksi.

SJK kamppailee värikkäästä kaudesta huolimatta mitaleista

SJK:n kausi on ollut värikäs eikä tapahtumia ole puuttunut. Ensimmäinen iso käänne tuli jo helmikuussa, kun mainiota työtä Seinäjoella tehnyt Simo Valakari sai potkut päävalmentajan tehtävistä. Haastavaan asemaan tilalle tullut Sixten Boström sai vastaavasti lähteä kesäkuun alussa. SJK kuittasi Boströmin alaisuudessa Veikkausliigassa 11 ottelusta 13 pistettä.

Seinäjokelaisten kauden kolmanneksi päävalmentajaksi saapui Manuel Roca. Alkuvaikeuksien jälkeen SJK piristyi euro-otteluiden jälkeen ja joukkue saalisti seitsemästä peräkkäisestä ottelusta yhteensä 16 pistettä. Peräkkäiset tappiot JJK:lle ja KuPS:lle olivat kuitenkin seurajohdolle viimeinen niitti seurajohdolle ja espanjalaisluotsi vapautettiin tehtävistään. Valmennusryhmään kuuluneet Brian Page ja Toni Lehtinen hoitavat kauden loppuun.

SJK:n kauteen on mahtunut paljon pettymyksiä, kuten lukuisista valmentajista voi päätellä. Lisäksi europeleistä tuli jälleen lähtö heti avauskierroksella ja Suomen Cupistakin jäi käteen hopeamitalit Klubin kuitatessa nimiinsä loppuottelun. Vastoinkäymisistä huolimatta SJK kamppailee edelleen mitaleista Veikkausliigassa. Joukkueella on 29 ottelun jälkeen kasassa 42 pistettä, mikä oikeuttaa sarjataulukon kuudenteen sijaan. Eroa kolmanteen sijaan on neljä pistettä, joten SJK:n kauden lopuissa otteluissa on valtavasti panosta.

Seinäjokelaiset nappasivat uuden valmennusjohdon alaisuudessa voitot kahdesta ensimmäisestä ottelustaan, mutta tämän jälkeen kone on yskähdellyt. Ensin SJK hävisi Klubille Suomen Cupin loppuottelussa, minkä jälkeen kahdesta Veikkausliigan ottelusta on irronnut vain yksi piste kotitasapelistä Ilvestä vastaan. Viimeisimmässä ottelussa IFK Mariehamn oli SJK:ta parempi lukemin 2-1.

Kolme pointtia ottelusta

Keskinäiset ottelut Klubin hallintaa

SJK:n ja HJK:n kauden keskinäiset kohtaamiset ovat olleet vahvaa helsinkiläisten hallintaa. Joukkueet ovat mitelleet Veikkausliigassa paremmuudestaan kahdesti ja Klubi on kuitannut molemmista peleistä voitot peräti yhteismaalein 12-0. Kun vielä Suomen Cupin loppuottelu meni HJK:n nimiin lukemin 1-0, niin SJK ei ole onnistunut 270 minuutin aikana vielä kertaakaan maalinteossa helsinkiläisiä vastaan. Klubin paras maalintekijä näissä kamppailuissa on kolmesti osunut Akseli Pelvas. Yhteensä joukkueet ovat kohdanneet Veikkausliigassa 11 kertaa. HJK on voittanut näistä kahdeksan, kun taas SJK on päässyt juhlimaan täyttä pistepottia kahdesti.

Tilastojenkin valossa huima kausi

HJK on jo varmistanut mestaruuden ja kausi on muutenkin ollut joukkueelta häikäisevä tilastojen valossa. Klubilla on 29 ottelun jälkeen kasassa 67 pistettä, mikä on enemmän kuin kuin kahdella edelliskauden mestarilla oli. HJK:lla on nyt mahdollisuus saalista isoin pistesaalis moneen vuoteen, kun joukkueella on mahdollisuudet 79 pisteeseen. Veikkausliigassa on pelattu 33 ottelua kaudesta 2011 lähtien ja Klubi nappasi tuolloin 81 pistettä. Tämän jälkeen suurin pistesaalis on kaudela 2013, kun Klubille kertyi 73 pinnaa. HJK on tehnyt nyt 68 maalia, mikä on jo joukkueen kolmanneksi paras suoritus seitsemään edelliseen kauteen. Edellä ovat vielä kaudet 2011 (86 maalia) ja 2013 (78). Päästettyjen maalien suhteen Klubi on lähellä tehdä nykyisen sarjajärjestelmän ennätyksen. HJK on päästänyt tällä kaudella vain 12 maalia, kun taas toistaiseksi pienin päästettyjen maalien määrä 33 ottelun sarjassa on 22 (SJK 2015 ja HJK 2014).

Maalikuninkuudesta kova kamppailu

Veikkausliigan parhaan maalintekijän tittelistä tullaan käymään kova kilpailu viimeisten kierrosten aikana. Tällä hetkellä kärkipaikkaa pitävät hallussaan 15 täysosuman myötä Ilveksen Tuco ja IFK Mariehamnin Aleksei Kangaskolkka. Heti kolmannella sijalla on 14 maalia tykittänyt HJK:n Filip Valencic. Slovenialaisen osumista kahdeksan syntyi alkukaudella PS Kemin paidassa. Klubissa maaleja on kertynyt kuusi, joista kolme on tullut kolmessa edellisessä Veikkausliigan ottelussa. Valencicilla on kasassa peräti kymmenen maaliin johtanutta syöttöä, millä irtoaa kärkisija syöttötilastossa. Veikkausliigan maalipörssin viiden kärkeen mahtuu myös HJK:n Akseli Pelvas, jolla on kasassa 12 osumaa.

Seuraa heitä

Juha Pirinen, HJK

Juha Pirinen on ollut Klubin mestaruusjoukkueen tärkeimpiä palasia. Vasempana laitapakkina uurastava Pirinen on kellottanut HJK:n pelaajista toiseksi eniten peliminuutteja heti Rafinhan jälkeen. Erinomaiset otteet on huomattu myös Huuhkajien valmennusjohdossa ja Pirinen valittiin jälleen maajoukkueen mukaan. Laitapuolustaja pääsikin irti Turkkia vastaan, kun vastuuta tuli täyden 90 minuutin verran. 25-vuotias pakki tukee aktiivisesti hyökkäyksiä ja onkin antanut kolme maaliin johtanutta syöttöä, mutta kauden maalitili on vielä toistaiseksi avaamatta. Ehkä sekin tapahtuu vielä neljän jäljellä olevan ottelun aikana.

Vahid Hambo, SJK

Vahid Hambo ponkaisi vauhdikkaasti suomalaisen jalkapallokansan tietoisuuteen kaudella 2015, kun nuori hyökkääjä takoi FC Interille maaleja liukuhihnalta. Nuorten maajoukkueiden vakiokasvo siirtyikin heinäkuussa englantilaiseen Brightoniin. Sitkeät loukkaantumiset olivat kuitenkin Hambon vaivana sumujen saarilla ja peliminuutit jäivät vähiin. Hyökkääjä palasikin Suomeen kuluvan vuoden heinäkuussa, kun SJK julkaisi loppukauden mittaisen sopimuksen. Vanhat vaivat ovat vielä hieman jarruttaneet menoa ja Hambolle on toistaiseksi kertynyt viidessä ottelussa 179 minuuttia peliaikaa. Hambo onnistui kuitenkin avaamaan maalitilinsä edellisessä ottelussa, kun hän viimeisteli kavennusosuman IFK Mariehamnin verkkoon aivan ottelun loppuhetkillä. Mitaleista kamppaileva SJK tarvitseekin hyökkääjänsä onnistumisia tärkeissä loppukauden otteluissa.

SJK – HJK

To 12.10.2017 klo 20.00
OmaSP Stadion, Seinäjoki

Katso ottelu suorana lähetyksenä: ISTV ja Ruutu+

 

HJK:n seuraava kotiottelu: HJK vs FC Lahti ma 16.10. klo 18.30