Otteluennakko: Toisen voiton metsästykseen Maarianhaminaan

HJK avasi kauden voitokkaasti, kun Ilves kaatui sunnuntaina Telia 5G Areenalla maalein 3-1. Klubi joutui heti avausottelussaan isoon testiin, kun viime kaudella pronssimitalit pokannut Ilves siirtyi johtoon jo kymmenen minuutin pelin jälkeen. Kamppailu eteni kauttaaltaan helsinkiläisten hallinnassa, mutta vierailijat puolustivat äärimmäisen kurinalaisesti. Kuparinen rikkoutui lopulta vajaa vartti ennen päätöstä, kun João Klauss iski Klubin kauden avausosuman pilkulta.

Voiton avaintekijäksi nousi kuitenkin vaihdosta puoleksi tunniksi kentälle tullut Filip Valenčič. Valenčič jatkoi siitä mihin viime kaudella jäi ja oli jatkuvasti vaarallinen pallon kanssa. Lopputuloksena oli kaksi täysosumaa viime kauden parhaaksi valitulle pelaajalle.

Klubin trendi on ollut nousujohteinen. Pitkän harjoituskauden aikana otteissa on ollut ajoittain parannettavaa, mutta kehityskäyrä on ollut rajussa nousussa kesän lähestyessä. Varsinkin hyökkäyspelaaminen on parantunut merkittävästi viime aikoina. Suomen Cupin ottelut mukaan luettuna HJK:lla on nyt neljän ottelun voittoputki maalierolla 11-3.

Viimeiset ottelut ovat noudattaneet lähestulkoon samaa kaavaa. Klubi on jauhannut maltillisesti omaa peliään luottaen siihen, että vastustajan puolustuksesta avautuu painostuksen myötä paikat maalintekoon. HJK on tehnyt edellisestä 11:sta maalistaan peräti kahdeksan otteluiden viimeisen 36 minuutin aikana. Näistä puolet on syntynyt pelien viiden viimeisen minuutin aikana.

Aina vaarallinen IFK Mariehamn

Klubin ja IFK Mariehamnin viime kauden ottelut olivat tasaisia vääntöjä. Joukkueet kohtasivat kolmesti, joista Klubi voitti kaksi ja kertaalleen päädyttiin pistejakoon. Kolmen ottelun maaliero oli helsinkiläisten hyväksi yhteensä 4-1. Saarella vierailu ei tosin ole ollut HJK:lle helpoin rasti. Klubin edellinen vierasvoitto IFK:ta vastaan Veikkausliigassa on lokakuulta 2015.

IFK Mariehamn lähti puolustamaan viime kaudella vuoden 2016 mestaruuttaan. Joukkueen kausi alkoi kuitenkin vaisusti, sillä ensimmäisestä yhdeksästä ottelusta irtosi vain kaksi voittoa ja varsinkin puolustuksen kanssa oli ongelmia. IFK onnistui parantamaan otteitaan keskikesän notkahduksesta huolimatta ja syksy oli joukkueelta pirteä. Maarianhaminalaiset sijoittuivat lopulta katkerasti viidenneksi. Joukkue sai saman verran pisteitä kuin neljänneksi yltänyt FC Lahti, mutta päätöskierroksen tappio Ilvekselle koitui saarelaisille kalliiksi. Lahtelaiset voittivat samalla kierroksella HIFK:n ja nappasivat paikan europeleihin.

IFK on kokenut pahoja menetyksiä talven aikana, sillä viime kaudella kymmenestä eniten peliaikaa kellottaneesta pelaajasta peräti viisi on vaihtanut maisemaa. Erityisesti puolustusosasto koki pahoja kolauksia, kun Jani Lyyski ja Bobbie Friberg da Cruz lopettivat sekä Albin Granlund ja päävastuun torjuntatöistä kantanut Andreas Vaikla siirtyivät muualle. Vastaavasti viime kaudella yhteensä kymmenen osumaa ja 11 maaliin johtanutta syöttöä saalistaneet Robbie Sellin ja Brian Span ovat pahoja menetyksiä hyökkäyspään suhteen.

IFK:n pajatso ei kuitenkaan tyhjentynyt täysin. Viime kaudella 16 maalia laukoneen ja Veikkausliigan maalikuninkuuden voittaneen Aleksei Kangaskolkan jatkaminen saarella on äärimmäisen tärkeä asia. Kuudesti viime kaudella osunut Robin Sidin jatkaminen tuo lisää ulottuvuuksia joukkueen hyökkäyskalustoon, kun taas Gabriel Petrovic ja Amos Ekhalie helpottavat valmennuksen työtä keskikentän suhteen.

Maarianhaminalaiset ovat vahvistaneet hyökkäyskalustoaan talven aikana. Brasiliasta saapunut Julio Cesar Fernandes on aloittanut Maarianhaminassa räväkästi, sillä 21-vuotias hyökkääjä oli kolmen täysosuman myötä joukkueensa paras maalintekijä Suomen Cupissa. Ruotsista saapuneet Pontus Åsbrink sekä Simon Silverholt tuovat vastaavasti osaamista erityisesti maarianhaminalaisten laatupelaamiseen. HJK-kannattajille tuttu Ivan Tatomirovic sekä Dylan Murnane tuovat osaamista vastaavasti joukkueen takalinjoille.

Saarelaisten kauteen valmistautuminen on sujunut ailahtelevasti. IFK aloitti Suomen Cupin voittamalla Honka Akatemian ja Klubi 04:n sekä pelaamalla tasan TPS:n kanssa. Mainion alun jälkeen maarianhaminalaisten Cup jatkui synkästi, kun FC Inter sekä Ekenäs IF nappasivat voitot IFK:n kustannuksella. Tappioiden myötä joukkue jäi E-lohkon kolmanneksi ja Cup-taival tuli päätökseen.

Veikkausliiga alkoi ahvenanmaalaisten osalta niin ikään vaisusti. Joukkue matkasi sarja-avauksessa Rovaniemelle, mutta Toni Koskelan valmentama RoPS kuittasi paremmuuden lukemin 2-0.

Klubin asetelmat

HJK lähtee Maarianhaminaan vahvalla joukkueella. Terveystilanne on erinomainen: kaikki 25 harjoitusringissä olevaa pelaajaa ovat terveinä. Ainoastaan Nikolai Alho ei ole lauantain ottelussa käytettävissä pelikieltonsa vuoksi.

– Maarianhaminassa pelataan pienellä keskenkuntoisella nurmikentällä, joten pyrimme suoraviivaiseen peliin. Myös erikoistilanteiden merkitys korostuu. Ilves-ottelun avausmaali toimi joukkueelle hyvänä muistutuksena keskittymisen merkityksestä sekä erikoistilanteiden puolustamisessa että omissa tilanteissamme, kertoo päävalmentaja Mika Lehkosuo.

– Treenit on vedetty erinomaisella intensiteetillä, joten joukkue on erittäin hyvässä iskussa ja valmis huomiseen otteluun, lisää Lehkosuo.

IFK M vs HJK
La 14.4. klo 16.00
Wiklöf Holding Arena, Maarianhamina

Katso ottelu suorana Ruutu+ -palvelusta »