Otteluennakko: Tulikuumat joukkueet iskevät yhteen Töölössä


 

Kuntopuntari
 
HJK V V T T V
FC Lahti V T T V V
Ottelut Veikkausliigassa
Voitot 21
Tasapelit 13
Tappiot 9
Yhteensä 43
Tehdyt maalit
HJK 55
FC Lahti 36
Yhteensä 91
Edellinen ottelu
27.5.2017 FC Lahti – HJK 0-0
ISTV
Ruutu

Ottelua voi kuvailla käytännössä kärkikamppailuksi. HJK lähtee otteluun sarjataulukon piikkipaikalta, kun taas FC Lahti pitää majaa kolmannella sijalla. Joukkueilla on eroa 11 pistettä.

HJK viikon toiseen otteluunsa erinomaisista asetelmista. Maanantaina joukkue kuittasi himoitun voiton Stadin derbystä, kun HIFK kaatui vahvan esityksen jälkeen maalein 2-0. Kyseessä oli Klubille jo 13. peräkkäinen ottelu ilman tappiota. Joukkueen kauden ainoa häviö tuli toukokuun alussa Vaasassa.

Klubilla on ollut viime vuosina haasteita eurotaipaleen jälkeisissä otteluissa Veikkausliigassa. Tällä kertaa paluu arkeen tapahtui paremmissa merkeissä, kun Klubi kuittasi kahdesta edellisestä ottelusta täydet pistepotit.

Yksi iso tekijä on ollut laaja kokoonpano. Mika Lehkosuo on pystynyt kierrättämään pelaajiaan paljon, mikä on vähentänyt rasitusta. Vain kolme Klubin pelaajaa on pelannut täydet minuutit kolmessa edellisessä ottelussa: Markus Uusitalo, Anthony Annan sekä Ville Jalasto.

HJK on ollut kuluvalla kaudella erityisen tyly kotikentällään: sinivalkoiset ovat raapineet yhdeksästä kotiottelusa peräti 25 pistettä maalieron ollessa yhteensä 27-2. Ainoa voitoton ottelu oli huhtikuun lopussa lumisateessa pelattu kamppailu FC Interiä vastaan, kun turkulaiset onnistuivat lisäajalla tasoituksessa.

HJK pääsee lähes parhaalla miehistöllä sunnuntain kovaan kamppailuun. Sivussa ovat edelleen pitkäaikaispotilaat Atom ja Roni Peiponen.

FC Lahti vahvassa vireessä

Jos on HJK:n kausi sujunut hyvin, niin samaa voi sanoa FC Lahdesta. Joukkue on nostanut osakkeitaan erityisesti viime aikoina.

Kuhnureiden kausi alkoi tahmeasti. Toni Korkeakunnaksen suojatit saalistivat seitsemästä ensimmäisestä ottelustaan vain yhdeksän pistettä. Varsinkin maalinteko tuotti ajoittain suunnatonta tuskaa.

Tahti ei parantunut kesän lähestyessä. Lahti onnistui pitämään oman maalinsa puhtaana, mutta myös oma ruuti oli läpimärkää. Seuraavat neljä ottelua päättyivätkin maalittomiin tasapeleihin.

Kesällä hyökkäyspelaaminen on kuitenkin alkanut sujua. Lahti on kuitannut edellisestä kuudesta ottelustaan peräti 14 pistettä, mitkä ovat nostaneet joukkueen sarjataulukon kärkikahinoihin. Kuhnurit eivät jääneet näissä otteluissa kertaakaan maaleitta, kun taas vastustajan maaliverkko heilui peräti 17 kertaa.

Joukkueen puolustuspelaaminen on ollut mainiossa iskussa käytännössä koko kauden, mistä kuuluu erityisen iso kiitos erinomaisesti torjuneelle Aleksandr Vasiutinille sekä takalinjoja johtaneelle Igor Jovanovicille. Lahti on päästänyt 19 ottelussa vain 15 maalia, mikä on sarjan toiseksi vähiten Klubin yhdeksän takaiskun jälkeen.

Nyt kun hyökkäyspelaaminenkin toimii, on jälki ollut ajoittain tuhoisaa. Edellisessä ottelussaan FC Lahti rökitti hallitsevan mestarin IFK Mariehamnin maalein 6-2. Lahti on saanut hyökkäyspäässä onnistumisia tasaisella, kun esimerkiksi brassihyökkääjä Stenio sekä makedonialainen Marko Simonovski ovat olleet viime aikoina mainiossa vireessä. Kaksikko on viimeistellyt seitsemässä edellisessä FC Lahden pelissä yhteensä kahdeksan osumaa.

Joukkue vahvisti hiljattain hyökkäyskalustoaan entisestään, kun virolainen Henri Anier teki loppukauden kestävän sopimuksen seuran kanssa. 26-vuotias virolainen on sopeutunut Suomen Chicagoon mainiosti: Anier on osunut kolmessa ottelussa yhtä monta kertaa. Varsinkin osumat IFK Mariehamnin verkkoon olivat mainio osoitus Viron maajoukkuehyökkääjän taidoista.

Kolme pointtia ottelusta

Tasaisia vääntöjä

HJK:n ja FC Lahden viimeaikaiset kohtaamiset Veikkausliigassa ovat olleet erittäin tasaisia. Edellisestä kymmenestä keskinäisestä ottelusta peräti viisi on päättynyt tasapeliin, kun taas HJK on päässyt juhlimaan täyttä pistepottia kolmesti. Myös Helsingin väännöt ovat olleet tasaisia: Klubi on voittanut edellisestä viidestä kotiottelustaan Lahtea vastaan vain yhden, kun taas pisteet on tasattu kolmesti.

Kuntopuntarin kärjet vastakkain

Sunnuntaina kohtaa Veikkausliigan kymmenen ottelun kuntopuntarin kaksi kärkijoukkuetta: Klubi on piikkipaikalla kerättyään 24 pistettä ja Lahti hopeasijalla 18 pinnalla. Myös jomman kumman joukkueen tappiottomien otteluiden putki on vaarassa katketa: HJK ei ole jäänyt pisteittä 13 otteluun, kun taas Lahden putki on 12 ottelua. Vielä kun otetaan huomioon joukkueiden keskinäisten otteluiden historia, niin sunnuntain kamppailusta on helppo povata äärimmäisen tiukkaa vääntöä.

Lahden tulikuuma hyökkäys

Lahden hyökkäyskalusto on ollut viimeaikoina mainiossa vireessä. Terävöitynyt hyökkäyspelaaminen on ollut Lahdelle tärkeää, sillä viimeaikoina joukkueen puolustuksesta on löytynyt aukkoja. Kuhnurit on onnistunut pitämään maalinsa puhtaana vain kertaalleen edellisessä seitsemässä ottelussaan. Klubin puolustus on vastaavasti ollut rautaa erityisesti kotikentällä: yhdeksässä pelissä joukkueen verkkoon on tehty ainoastaan kaksi osumaa. Vieraiden kuuma hyökkäyskalusto vastaan kotijoukkueen tiivis puolustus tuleekin olemaan mielenkiintoista seurattavaa sunnuntaina.

Seuraa heitä

Ville Jalasto, HJK

Ville Jalasto on ottanut kauden edetessä Klubin puolustuksesta ison viitan harteilleen. 31-vuotias puolustaja on esiintynyt tasaisen varmasti illasta toiseen ja kellottanut täydet minuutit viidessä edellisessä HJK:n ottelussa. Veikkausliigassa Jalasto on pelannut HJK:n pelureista kolmanneksi eniten heti Anthony Annanin ja Rafinhan jälkeen. Puolustaja viimeisteli vajaat pari viikkoa sitten myös kauden toisen osumansa, kun Jalasto avasi Klubin maalihanat PS Kemiä vastaan.

Henri Anier, FC Lahti

FC Lahdella on ollut kuluvalla kaudella ongelmia maalinteon kanssa, mutta viimeaikoina kellossa on ollut toinen ääni. Aiemmin urallaan muun muassa Kalmarissa sekä useassa seurassa Skotlannissa pelannut Henri Anier on ollut kuin kirsikka Kuhnureiden kakun päälle. 38 maaottelua pelannut virolainen omaa erinomaisen tekniikan, minkä lisäksi hän viimeistelee erittäin kovalla prosentilla. FC Lahdella on viimeistään 26-vuotiaan Anierin saapumisen jälkeen kasassa erittäin laadukas hyökkäyskalusto Veikkausliigaan.

HJK – FC Lahti

Su 6.8. klo 15.00
Telia 5G Areena, Helsinki

 

Katso ottelu suorana lähetyksenä: ISTV ja Ruutu+