Otteluennakko: VPS-HJK 17.5.

HJK ja VPS kohtaavat toisen kerran viikon sisällä, kun viime maanantaisen kohtaamisen jälkeen joukkueet ovat sunnuntaina jälleen vastakkain, tällä kertaa Vaasassa. Klubi vei joukkueiden kauden ensimmäisen kohtaamisen nimiinsä Sonera Stadiumilla 1-0, kun reilun viikon päästä kreikkalaiseen suurseuraan Panathinaikosiin siirtyvä Robin Lod puski kotijoukkueen voittoon kulmapotkusta.

VPS:n kauden alku on ollut sysimusta. Mustavalkoiset ovat kärsineet tappion kauden jokaisessa kuudessa ottelussaan. Maalierokin näyttää murheellisesti 4-11, mistä jokainen voi päätellä ettei VPS:n pelissä ole ollut kunnossa yksikään osa-alue.

Viikon takaisessa kohtaamisessa vaasalaiset eivät päässeet hätyyttelemään Klubin maalia kertaakaan, lukuun ottamatta kotijoukkueen kahdesta karkeasta virheestä auennutta tilannetta. Klubin peli toimi ensimmäisen tunnin ajan samalla tyylillä kuten kauden aiemmissakin otteluissa: Tilanteita syntyi, mutta palloa ei maaliin saatu. Lodin puskumaalin jälkeen Klubi passivoitui päävalmentaja Mika Lehkosuonkin mielestä liikaa ja vaasalaiset pääsivät peliin mukaan sinivalkoisten nihkeän viimeisen puolen tunnin aikana.

Samanlaiseen lepsuiluun Klubilla ei ole sunnuntaina varaa. Vaikka VPS on hävinnyt kauden kaikki ottelunsa, ei se kerro koko totuutta joukkueesta. Tappioista huolimatta vaasalaisilla on kasassa yksi liigan vaarallisimmista joukkueista ja etenkin ärsytettyä kotijoukkuetta vastaan on HJK:lla odotettavissa vaikea Vaasan vierailu.

VPS on ehtinyt pelaamaan kaudella vasta kaksi kotiottelua, joissa Hietalahdesta ovat käyneet hakemassa pisteet IFK Mariehamn ja Ilves. Tiukkojen esitysten jälkeen kärsityt maalin tappiot ovat tulleet tutuiksi vaasalaisille ja sunnuntaina on odotettavissa alusta asti aggressiivisella asenteella vastaan tuleva VPS.

Klubin kauden suurimmat ongelmat ovat olleet maalinteossa. Kovan otteluruuhkan keskellä seilaavat helsinkiläiset ovat iskeneet kahdeksassa ottelussa vasta 11 maalia, vaikka ovatkin napsineet tiukkoja voittoja useimmista otteluistaan. Etenkin kovin odotuksin Helsinkiin saapunut Mike Havenaar on ollut hiljainen tehojen suhteen. Yhden maalin Veikkausliigassa viimeistellyt japanilainen on ollut odotettua enemmän peliä rakentavassa roolissa, syötellessään varsinkin toisen japanilaisen, Atomin kanssa. Havenaarilta odotetaan kuitenkin tehoja myös maalien muodossa ja nähtäväksi jää, auekeaako ketsuppipullo sunnuntaina Vaasassa.

HJK:n puolustus on toiminut viime aikoina erinomaisesti. Koko joukkueena puolustaminen on sujunut pelistä toiseen mallikkaasti ja myös ruotsalaismaalivahti Daniel Örlund on päässyt vakuuttavaan vireeseen. Kotiotteluissa Klubin verkkoon on tehty toistaiseksi viidessa ottelussa vain yksi maali, kun FC Lahti onnistui rokottamaan sinivalkoisia HJK:n kauden kotiavauksessa. Mikäli Klubi onnistuu puolustamaan Vaasassa yhtä hyvin kuin kotonaan, on vaasalaisilla tiedossa todella hikinen iltapuuhde.

Klubin sairasosastolle liittyi helatorstaina käydyssä IFK Mariehamn -ottelussa uusi nimi, kun voittomaalin iskenyt Formose Mendy loukkasi ottelun lopussa takareitensä. Mendyn lisäksi sunnuntain ottelusta ovat sivussa myöskin reisivammoja potevat Ousman Jallow, Nikolai Alho ja Gideon Baah. IFK-ottelusta sivussa olleet Rasmus Schüller ja Robin Lod palaavat joukkueen vahvuuteen VPS:ää vastaan.

Seuraa heitä

Mikko Viitikko, VPS

Vielä viime kaudella Klubia edustanut nuori keskuspuolustaja on ollut yksi VPS:n synkän alkukauden valopilkkuja. Joukkueiden edellisessä kamppailussaan vanhalla kotiareenallaan ennakkoluulottomasti esiintynyt Viitikko on osoittanut olevansa luottamuksen arvoinen. Valittiinhan hänet nimittäin heti ensimmäisellä VPS-kaudellaan joukkueen kapteenistoon.

Atom, HJK

Japanilainen keskikenttäväkkärä Atom on alkukaudella näyttänyt olevansa Veikkausliigan ehdotonta eliittiä. Käsittämättömän kovan työmoraalin omaavaa Atomia on ihailtavaa katsoa kentällä. HJK:n hyökätessä laitojen kautta tulee Atom laiturin viereen tarjoamaan itseään pelattavaksi ja luomaan laitaan ylivoimatilanteen. Pallon menettäessään hän lähtee poikkeuksetta itse prässäämään sitä takaisin oman joukkueensa haltuun, paikatakseen virheensä. Lyhyesti sanottuna Atom on lähes aina oikeassa paikassa ja siellä, missä tapahtuu.

VPS-HJK sunnuntaina 17.5. kello 17.00 Vaasan Hietalahdessa. IS Extra näyttää ottelun suorana lähetyksenä tilaajilleen, alkaen kello 16.50.