Otteluraportti: FC Astana-HJK 4-3 (1-2) agg. 4-3

Kazakstanin pääkaupunki Astanassa nähtiin aivan uskomaton jalkapalloilta. Isäntäjoukkue FC Astana iski Klubin unelmat murskaksi vain sekunteja ennen päätösvihellystä 4-3 maalillaan.

Ottelu alkoi HJK:n kannalta täydellisesti. Atom sai pallon vasemmassa laidassa ja keskitti boksin reunalla päivystäneelle Ousman Jallow’lle. Jallow latasi pallon takuuvarmasti verkkoon ja Klubi oli onnistunut tärkeän vierasmaalin teossa vain reilun kolmen minuutin pelin jälkeen, 0-1.

Astana painoi Klubin johtomaalin jälkeen päälle uskomattoman kovalla höyryllä ja tasoitus tuntui olevan vain ajan kysymys. Läpsyttimillä varustettu noin 25 000 päinen yleisö kannusti omiaan hurjasti ja Astana vyörytti vaarallisia hyökkäyksiä solkenaan Klubin maalia kohti.

Kazakstanilaiset olivat ensimmäisen 20 minuutin aikana kahdesti todella lähellä tulla pelissä tasoihin. Ensin Daniel Örlund venytti upeaan torjuntaan ja hetkeä myöhemmin Patrick Twumasi latasi pallon hiukan yli maalin avoimesta tekopaikasta.

HJK sai oman pelinsä jälleen rullaamaan rajun alun jälkeen noin 25 minuutin kohdalla. Astanan yltiöpäinen hyökkääminen katkesi hetkeksi ja myös sinivalkoiset pääsivät hyökkäämään. Jallow oli reilun puolen tunnin kohdalla tehdä jo illan toisensa röyhkeän nousun päätteeksi. Ensin gambialainen meni rangaistusalueella nurin, ei rankkaria. Jallow nousi salamana ylös ja ehti pallolle ensimmäisenä. Laukaus ohitti maalivahti Ericin, mutta lipui puolisen metriä ohi takatolpasta ja Astana säästyi toiselta takaiskulta.

Seuraavaa Klubin hyvää tilannetta isäntäjoukkue ei enää kyennyt selvittämään. Jallow oli jälleen ratkaisevassa roolissa, sillä gambialainen puski keskityksen aivan päätyrajan tuntumasta Ericin yli maalin takatolpalle, josta Gideon Baah’lla oli helppo työ nikata peliväline verkkoon, 0-2 ja kaikki näytti todella hyvältä.

Baah’n maalista ehti kulua vain kolmisen minuuttia, kun Twumasi toi Astanan jälleen mukaan peliin. Kova laukaus lähti yli 20 metristä, mutta yllätti täysin Örlundin. Ruotsalaisveskari sai näppejään väliin, mutta ei tarpeeksi ja pallo pomppi ruotsalaisen torjunnasta maaliin, 1-2 aivan ensimmäisen jakson loppuun.

Toista jaksoa ei oltu pelattu edes täyttä minuuttia, kun Klubin painajainen jo jatkui. Pallo kimpoili Astanan pelaajien kanssa kamppailleen Markus Heikkisen käteen rangaistusalueella ja tuomio oli armoton, pallo pilkulle.

Edellisestä pelistä pelikiellon vuoksi sivussa ollut Roger Canas latasi pilkun voimalla sisään, harmittavasti Daniel Örlundin alitse. Isännät saivat toiselle jaksolle unelma-alun ja HJK:n kahden maalin johtoasema olikin vaihtunut hetkessä tasapeliin. Tämäkin tulos olisi Klubille riittänyt, mutta lisää oli tulossa.

Astana painoi yhä kovaa päälle, mutta oli HJK:llakin hetkensä. Erfan Zeneli järjesteli itselleen hyvän tilanteen, kun toista jaksoa oli pelattu kymmenisen minuuttia. Zeneli peippaili boksissa kahta Astana-pelaajaa vastaan ja pääsi laukomaan hyvästä paikasta. Tulinen kuti meni tolppaa nuollen väärälle puolelle ja heilutteli ainoastaan sivuverkkoja.

Ja Astana rankaisi jälleen seuraavasta tilanteesta. Laitapuolustaja Dmitri Shomko lähti nousuun vasemmalta laidaltaan ja lähetti maalille keskityksen. Keskitys karkasi pitkäksi, mutta se olikin kazakstanilaisten onni. Pallo painui täydellisesti aivan takakulmaan ohi hölmistyneen Örlundin ja peli oli yht’äkkiä 3-2. Astana oli ensimmäistä kertaa kiinni jatkopaikassa.

Karmivan trillerin seuraava suuri käännekohta nähtiin reilu kymmenen minuuttia myöhemmin. Twumasi ja Zeneli kamppailivat HJK:n alueella laidan läheisyydessä ja Twumasi löi tilanteessa Zeneliä. Erotuomari näytti Astana-pelurille suoraa punaista ja HJK pääsi pelaamaan viimeiset 20 minuuttia yhden miehen ylivoimalla.

Paine ei ulosajon seurauksena kääntynyt itsestään Astanan alueelle, mutta helsinkiläiset saivat entistä enemmän pitempiä hyökkäyksiä isäntien rangaistusalueen tuntumaan. Erikoistilanteita ei saatu hyödynnettyä, vaan Astanan isokokoinen joukkue selvitti kulmapotkut ja vaparit kunnialla.

Reilu kymmenen minuuttia ennen päätösvihellystä Klubi haki hyökkäyspäähän tuoreita jalkoja, kun loistavasti pelannut Jallow tuli vaihtopenkin puolelle ja Formose Mendy kirmasi kentälle.

Pelikello näytti jo 85 minuuttia, kun Klubi vyörytti seuraavaa hyökkäystään Astanan alueelle. Pallo pomppi vaarallisesti kazakstanilaisten boksissa ja lopulta selvän käsivirheen jälkeen pallo vietiin toista kertaa ottelun aikana pilkulle, tällä kertaa HJK:n hyväksi! Erfan Zeneli asteli ampumaan rankkaria. Rauhallisen keskittymisen jälkeen Zeneli latasi pallon takuuvarmasti tolpan kautta sisään ohi hyvin mukana olleen Ericin, 3-3 ja HJK oli jälleen kiinni jatkopaikassa kun ottelua oli enää viisi minuuttia jäljellä.

Jotta kaikki draaman kaaret täyttyisivät, oli Klubilla vielä uskomaton tilanne ratkaista ottelu lopullisesti neljän minuutin pituisella  lisäajalla. Mike Havenaar pääsi puolittaiseen läpiajoon ja onnistui viemään puolustuksen kahville. Laukaus kohti maalia ja pallo näytti painuvan vastustamattomasti maaliin, mutta ei. Bäng! Ylärima tuli tielle, pallo pomppasi rimasta maalinedustalle ja Astanan toiveet olivat yhä elossa.

Seuraavassa hyökkäyksessä pallo olikin sitten jo päätyä Klubin maaliin. Puolustuksesta kimmonnut laukaus lipui vain muutamia senttejä ohi Örlundin vartioiman maalin ja Astanalle oli luvassa kentien ottelun viimeinen erikoistilanne kulmapotkun muodossa, kun lisäaikaa oli jäljellä noin minuutti.

Kulmapotku tuli täydellisesti etutolpalle, jossa Astana-pelaajat pääsivät palloon ensimmäisenä. Jatkopusku tuli takatolpalle, jossa päivysti Astanan Postnikov. Postnikov ei tyhjästä maalista erehtynyt, pallo verkkoon ja yleisö sekosi totaalisesti. Peli 4-3 isännille ja uskomaton trilleri sai katkeraakin katkeramman päätöksen.

Huimat panokset omannut ottelu oli täysin erilainen, kuin viikko sitten Sonera Stadiumilla pelattu ensimmäinen osaottelu. Ottelun viihdyttävyys ei ketään lohduta, vaan tästä ottelusta jää elinikäinen, ei niin positiivinen, muisto jokaiseen Klubisydämeen.

Vaikka HJK kärsiikin katkeran tappion, ei se tarkoita helsinkiläisille europelien loppumista tämän kauden osalta. Pelit jatkuvat Eurooppa-liigan playoff-kierroksella, josta Klubi eteni viime kaudellakin lohkovaiheeseen saakka. Playoff-vaiheen vastustaja arvotaan perjantaina 7.8.

HJK: Örlund; Sorsa, Moren, Heikkinen, Baah; Moussi, Schüller; Jallow (78. Mendy), Atom (90. Heikkilä), Zeneli; Havenaar

Vaihdossa: Sahlgren, Peiponen, Kolehmainen, Malolo, Klinga

FC Astana-HJK 4-3 (1-2) agg. 4-3

(44′ Twumasi 46′ Canas rp. 56′ Shomko 90+3′ Postnikov –  4′ Jallow 41′ Baah 86′ Zeneli rp.)

FC Astana Mestarien liigan playoff-kierrokselle yhteismaalein 4-3. HJK:n europelit jatkuvat Eurooppa-liigan playoff-vaiheessa.