Otteluraportti: FK Ventspils-HJK 1-3 (0-0)

HJK otti tukevan kiinnityksen jatkopaikkaan Mestarien liigan toisen karsintakierroksen avausottelussa, kun se kaatoi latvialaisen FK Ventspilsin vieraissa 1-3. HJK:n maaleista vastasivat Erfan Zeneli, Ousman Jallow ja Atom.

Klubi tuli heti ottelun alussa kovalla höyryllä latvialaisten kimppuun ja HJK:lla olikin heti ottelun ensimmäisen 15 minuutin aikana muutama hyvä tekopaikka. Rasmus Schüller oli varsinkin ottelun alussa pelin hahmo hyvine riistoine ja syöttöineen. Ensimmäinen huippupaikka aukesi Klubin japanilaiskaksikolle. Atom ja Mike Havenaar pelasivat hyvin yhteen ja lopulta Havenaar antoi Atomille maukkaan passin. Atomin viimeistely-yritys oli ovela: Japanilainen yritti nostaa pallon löysällä nostolla yli Ventspilsin maalivahdin, joka sai kuitenkin viime hetkellä näppejään väliin ja onnistui tyrkkäämään pallon yläriman kautta maalin yli.

Hetkeä myöhemmin Schüllerille aukesi seuraava tilanne, kun Guy Moussi vapautti Zenelin vasemmasta laidasta hyvällä syötöllään. Zeneli jatkoi heti Schüllerille, jonka laukaus 15 metristä painui kuitenkin maalin yli.

Kotijoukkue oli hätää kärsimässä ja isäntien Jemelins ottikin hetkeä myöhemmin pelin ensimmäisen varoituksen, kun hän kaatoi maalia lähestyneen Schüllerin. Klubille hyvästä paikasta vapaapotku ja pallon taakse tuttuun tyyliin Zeneli. Erikoistilannespesialisti lähetti täydellisen keskityksen boksissa päivystäneen Havenaarin päähän. Japanilaiskärki nousi tilanteessa ylivoimaisesti korkeimmalle, mutta isäntien maalivahti venytti kuin ihmeen kaupalla puskun tielle ja pelasti kotijoukkueen takaiskumaalilta.

Ensimmäisen jakson vaarallisimmat tilanteet nähtiinkin jo ensimmäisen vartin aikana, jonka ajan Klubi vaikutti todella vaaralliselta ja maali suorastaan roikkui ilmassa. Kun maalia ei tullut, pääsivät isännätkin paremmin mukaan, vaikka ote pysyi edelleen HJK:n hallinnassa. Yhden hyvän paikan Klubi ehti vielä rakentamaan ensimmäisen jaksonkin aikana, mutta Zenelin erikoistilanteesta lähtenyt Tapio Heikkilän pusku pysähtyi maalinedustalla päivystäneeseen latvialaispuolustajaan.

HJK:n hyvä vire tuntui jääneen tauon aikana pukuhuoneen suojiin, sillä toisen jakson alussa Klubi ei saanut enää samanlaista hyökkäysmyllyä päälle kuin ensimmäisen nelivitosen aikana. Ventspils oli puolestaan rokottaa reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen, mutta Daniel Örlund torjui varmasti isäntien Zulevsin vaarallisen laukauksen.

Reilun tunnin pelin kohdalla helsinkiläisten niskaan satoi kylmää vettä. Sebastian Sorsan pallonriisto rangaistusalueen rajan tuntumassa tuomittiin rikkeeksi ja sinikeltapaitaiset isännät saivat hyvästä paikasta vapaapotkun. Kotijoukkueen erikoistilanteet järjestään antanut Zigajevs asettui laukomaan myös tätä vapaapotkua. Laukaus otti kimmokkeen pelaajamassasta matkalla maalia kohti, muutti suuntaa Antons Jemelinsistä ja painui takatolpan kautta onnekkaasti HJK:n maaliin, 1-0.

Ottelua oli takana reilut 70 minuuttia kun HJK:n pelaajat vaativat rangaistuspotkua. Demba Savage revittiin nurin rankkarialueen sisällä, mutta lopulta tilanteesta tuomittiin Ventspilsille vapaapotku. Seuraavasta tilanteesta rangaistuspotku sitten tuomittiin. Zeneli sai Atomilta hieman hiljaisen syötön ja lähti haastamaan puolustajaa. Laukaisuhetkellä pakki törkkäsi jalkansa väliin, kaatoi Zenelin ja erotuomari vihelsi pilliinsä rankkarin merkiksi.

Zeneli upotti rankkarin verkon perukoille tutun rauhalliseen tyyliinsä ja viimeisteli samalla HJK:lle elintärkeän tasoituksen ja vierasmaalin, 1-1.

Pelin käännekohdaksi muodostui lopulta HJK:n suorittama ensimmäinen ja ainoa pelaajavaihto. Ousman Jallow tuli kentälle korvaamaan hyökkäyksessä kovasti töitä tehneen Mike Havenaarin. Gambialainen onnistui vain parin minuutin kentälläolonsa jälkeen. Pallo hyvin haltuun, muutama terävä askel keskustaa kohti ja reilusta kahdestakympistä tulinen laukaus etualakulmaan, 1-2 ja Klubi otti tukevan kiinnityksen ottelun voitosta.

Varsinainen peliaika päättyi 1-2, mutta HJK ei ollut vielä antanut kaikkeaan. Kolmesta lisäaikaminuutista kaksi oli pelattu, kun Klubi iski kolmannen naulan Ventspilsin arkkuun. Kolmannessa maalissa oli jo onneakin mukana, kun pallo kimposi Atomin kautta tyhjänä ammottaneeseen Ventspilsin maaliin, 1-3.

Kolme vierasmaalia ja 1-3 voitto tarkoittaa sitä, että mikäli HJK onnistuu viikon päästä pelattavassa toisessa osaottelussa pitämään Ventspilsin enintään kahdessa maalissa, etenee helsinkiläisjoukkue Mestarien liigan karsinnoissa kolmannelle kierrokselle. Kolmannen kierroksen voittaja jatkaa Mestarien liigan playoff-kierrokselle (ja varmistaa joko UCL tai UEL lohkovaiheen paikan) ja häviäjä jatkaa puolestaan Eurooppa-liigan playoff-kierrokselle.

Ratkaiseva toinen osaottelu pelataan tiistaina 21.7. kello 19.00 Sonera Stadiumilla, tervetuloa kannustamaan HJK jatkoon!

HJK: Örlund; Sorsa, Heikkinen, Heikkilä, Baah; Moussi, Schüller; Savage, Atom, Zeneli; Havenaar (84. Jallow)

Vaihdossa: Sauramaa, Lehtinen, Peiponen, Malolo, Klinga

FK Ventspils-HJK 1-3 (0-0)

(63′ Jemelins – 74′ Zeneli rp. 86′ Jallow 90+2′ Atom)