Otteluraportti: HJK – SK Rapid Wien 2-1 (0-0)

Unelma paikasta lohkovaiheessa sai tuulta alleen HJK:n kaataessa torstaina kotikentällään SK Rapid Wienin 2-1 -lukemin Eurooppa liigan play-off -kierroksen ensimmäisessä osaottelussa. Itävaltalaiset siirtyivät johtoon Louis Schaubin osumalla ja näyttivät suunnistavan kohti arvokasta vierastulosta, mutta Robin Lodin ja Mika Väyrysen osumat käänsivät kamppailun ja antoivat otteluparin ohjakset Klubin käsiin. Asetelmat viikon päästä pelattavaan toiseen osaotteluun ovat kutkuttavat, sillä HJK:lle riittäisi jatkopaikkaan nyt tasapeli Wienissä.

Vieraat saapuivat Sonera Stadiumille nälkäisinä. Rapid piti palloa hallussaan suurimman osan ottelun ensi minuuteista, mutta muutamaa hyvää keskitystä lukuunottamatta vaarallisia tilanteita ei HJK:n maalin suulle syntynyt. Hiljalleen Klubi uskaltautui rauhoittamaan peliään vieraiden prässistä huolimatta ja rakentamaan hyökkäyksiään maltillisemmin. Vartin pelin jälkeen syntyivät jo ensimmäiset laukaisupaikat, mutta maalivahti Ján Novota ehti eteen Demba Savagen ja Nikolai Alhon yrityksiin. Puoliajan paras paikka siunaantui Robin Lodille. Keskikenttämies pelasi upean kombinaation Mac Kandjin kanssa ja pääsi nokikkain Novotan kanssa, mutta chippi yli maalivahdin pysähtyi maaliviivalla torjuntatöissä olleeseen laitapuolustaja Thomas Schrammeliin.

Myös toinen puoliaika alkoi vieraiden painostuksella. HJK:n puolustus pysyi kuitenkin tiiviinä, eikä Rapid kyennyt etenemään laukaisupaikoille. Tunnin pelin jälkeen vieraiden prässi puri ja heikko purku pomppi Louis Schaubille, joka ponnautti pallon tyylikkäällä ulkosyrjällä takakulmaan ohi maalivahtidebytantti Toni Doblasin. Kauaa wieniläisten onni ei kuitenkaan kestänyt. Joel Perovuo ja Mika Väyrynen pelasivat pallon Robin Lodille, joka löysi itselleen tilaa rangaistusalueen läheltä. Pallo lähti tärkeiden osumien viimeistelyyn erikoistuneen Lodin jalasta kuin tykinkuula ja löysi paikkansa Rapidin maalin yläkulmasta ennen kuin maalivahti Novotalla oli mahdollisuutta reagoida. Osuma antoi Klubille uutta virtaa ja Erfan Zenelin vahva sisääntulo vaihdosta sai vieraat takajaloilleen. Vain hetkeä myöhemmin Zeneli pääsikin pujottelemaan itsensä ohi laitapuolustajasta ja laukaisupaikkaan. Veto pysähtyi Mac Kandjin selkään, mutta paluupallo kimposi kohti HJK:n pelaajia. Upean ottelun pelannut Mika Väyrynen ehti pelivälineeseen ensimmäisenä ja kiskaisi sen maaliin ohi voimattoman Novotan. Tappiolle jääminen herätti vieraat taisteluun, mutta Klubilla ei ollut aikomustakaan päästää vastustajaansa takaisin tasatilanteeseen. Puolustustaistelu tuotti tulosta, eikä Rapid pystynyt kovasta yrityksestä huolimatta luomaan juurikaan paikkoja sinivalkoisten maalille.

Näin HJK lähtee ensi viikolla Wieniin herkullisista asetelmista, joissa jopa tasapeli toisi himoitun paikan Eurooppa liigan lohkovaiheessa. Sitä ennen keskittyminen siirtyy kuitenkin kotoiseen Veikkausliigaan, jossa vastaan sunnuntaina 24.8. asettuu Seinäjoella SJK.

 

HJK – SK Rapid Wien   2-1 (0-0)

(63. Lod, 74. Väyrynen – 59. Schaub)

HJK: Doblas, Sorsa (75. Baah), Moren, Heikkinen, Lampi, Perovuo, Lod, Alho (71. Zeneli), Väyrynen (90+. Heikkilä), Savage, Kandji.

Vaihdossa: Eriksson, Mannström, Forssell, Viitikko.