Salama-alku riitti Interille voittoon

HJK matkasi lauantaina Turkuun Suomen Cupin otteluun, jossa helsinkiläisiä isännöi Cup-taipaleensa voitolla avannut Inter.

9.2.2019

FC Inter vs HJK 1-0

HJK:n avauskokoonpanossa oli vaihtunut kaksi miestä viikon takaisesta IFK Mariehamn-ottelusta, kun Rafinha ja Samu Laitinen nähtiin avauksessa Valtteri Vesiahon ja Akseli Pelvaksen tilalla. Hammarbytä vastaan itseään hieman loukannut Eetu Vertainen teki paluun kokoonpanoon, kun nuorukainen aloitti ottelun Turussa vaihtopenkin puolella.

Ottelun päättyessä HJK:lla oli kentällä erittäin nuori kokoonpano. Keskikentän keskellä pelasivat 2000-luvulla syntyneet omat nuoret pelaajat Otto Ollikainen ja Santeri Väänänen.

Ottelu lähti Klubin osalta haparoiden käyntiin. Peli oli vanhentunut vain reilut kaksi minuuttia, kun Interin Mikko Kuningas karkasi Klubi-puolustukselta pitkän pallon perään. Kuningas sijoitti pallon haltuunoton jälkeen varmasti alakulmaan ohi Maksim Rudakovin siirtäen isännät välittömästi johtoasemaan.

Nopean takaiskun jälkeen HJK sai paremmin juonesta kiinni, ja Klubi sai rakennettua nopeasti ensimmäisen tekopaikkansa. Joonas Vahtera vapautti Riku Riskin hyvään vetopaikkaan, mutta Inter-vahti Henrik Moisander venyi Riskin yrityksen tielle.

Vartin kohdalla Inter sai luotua erinomaisen tekopaikan kesken Klubin vahvan vaiheen. Maalinedustalla päivystäneen Timo Furuholmin ohjaus suuntautui kuitenkin niukasti HJK:n maalin ohi.

Ensimmäinen jakso eteni loppuun saakka melko tasaisena, vaikka HJK pitikin palloa selvästi enemmän hallussa. Varsinaisille tekopaikoille Klubi ei kuitenkaan päässyt murtautumaan Interin väkevän puolustuksen läpi. HJK onnistui luomaan useita keskityspaikkoja erityisesti oikeasta laidasta Laitisen kautta, mutta valtaosa palloista päätyi suoraan Moisanderin hyppysiin. Kuninkaan osuma jäikin lopulta jakson ainoaksi.

HJK suoritti tauolla yhden vaihdon, kun pirteästi pelannut Laitinen otettiin sivuun ja kentälle tuli IFK Mariehamnia vastaan kauden ensimmäiset minuuttinsa pelannut Roni Peiponen.

Toinen jakso käynnistui Klubin täydellisellä hallinnalla. Vajaan kymmenen minuutin pelin jälkeen Vahtera vapautti Riskin puolittaiseen läpiajoon, mutta oikea-aikaisesti vastaantullut Moisander onnistui jälleen torjumaan Klubin yrityksen.

57. minuutilla nähtiin HJK:n toinen vaihto, kun Santeri Väänänen, 17, pääsi kentälle ensimmäistä kertaa tällä kaudella Cupissa. Nuorukaisen tilalta vaihtoon tuli Kaan Kairinen.

Heti perään Inter oli enemmän kuin lähellä tuplata johtonsa toisen jakson ensimmäisestä paikastaan. HJK:n piikkinä lihassa ollut Kuningas onnistui harhauttamaan jo Rudakovin pois tilanteesta, mutta Inter-pelurin laukaus painui maalin sivuverkkoon.

Noin 20 minuuttia ennen täyttä aikaa HJK suoritti tuplavaihdon, kun Eetu Vertainen ja Akseli Pelvas korvasivat kentällä Kevin Kouassivi-Benissanin ja Vahteran. Vajaa kymmenen minuuttia tästä, ja Valtteri Vesiaho tuli Henri Toivomäen tilalle kentälle.

HJK:n kirivaihe ei tuottanut uhkaa isäntien maalille liukuhihnalta, mutta helsinkiläisillä oli hetkensä. 85. minuutilla Vertaisen keskitys tavoitti Pelvaksen, mutta konkarin pusku painui yli Interin maalin.

Väkevästi läpi ottelun puolustanut Inter onnistui pitämään HJK:n loppuun asti nollilla, ja näin Klubi kärsi ensimmäisen tappionsa Suomen Cupissa sen hallitsevalle mestarille.

Vielä on matkaa tavoitteisiin

– Kokonaisuutena meillä on vielä matkaa siihen 90 minuutin pelaamiseen, mitä halutaan, että pääsisimme kohti tavoitteita. Pelissämme hyökkäyksen ensimmäiset kaksi vaihetta toimivat kohtuullisen hyvin, mutta viimeinen vaihe eli murtautuminen ja maalinteko, siellä tarvitaan lisää tarkkuutta ja tehokasta yhteistoimintaa, kommentoi päävalmentaja Mika Lehkosuo.

– Puolustussuuntaan pallon menetyksen jälkeen olemme kyllä agressiivisia ja ilme on hyvä, mutta kun emme ole tehneet maaleja, on pienetkin yksityiskohdat puolustuksessa erittäin tärkeitä, ja pienet virheet voivat ratkaista ottelun niin kuin tänään. Vaikka pelillisesti olimme vastustajaa edellä, se ei paljon lämmitä, jatkaa Lehkosuo.

HJK pelaa seuraavan kerran tiistaina 19.2 Talissa, kun Cupin otteluun vieraaksi saapuu Espoon Honka. Ottelu alkaa kello 17:00. Liput Tiketistä »

HJK:n kokoonpano: Rudakov – Toivomäki (77. Vesiaho), Rafinha, Obilor – Laitinen (46. Peiponen), Ollikainen, Kairinen (57. Väänänen), Kouassivi-Benissan (69. Pelvas) – Riski, Lappalainen, Vahtera (69. Vertainen).