Palautuminen paremmaksi unenhuollon avulla

HJK:n pelaajat tutustuivat alkuviikosta uuteen osa-alueeseen, kun unilääkäri Henri Tuomilehto teki selvityksen pelaajien nukkumisesta ja kävi pitämässä pelaajille luennon unenhuollosta. Unenhuolto on HJK:n kokonaisvaltaisessa valmennuksessa uusin aluevaltaus, jonka avulla pelaajien palautuminen pyritään maksimoimaan.

– Kun treenataan paljon ja urheillaan ammatikseen, on palautuminen todella isossa roolissa. Palautuminen tulee nukkumisen kautta ja sille pyritään unenhuollon myötä luomaan hyvä perusta. Unen laatu ja määrä ovat tärkeitä jokaiselle ihmiselle, mutta varsinkin urheilijan ammatissa se korostuu entisestään, kertoo Oivauni Oy:n Henri Tuomilehto.

– Joukkueurheilussa jokaisen panos on tärkeä ja siksi minun tehtäväni on luoda HJK:lle tietty toimintamalli nukkumiseen. Jos jollain on nukkumisen kanssa ongelmia, selvitämme ensin syyn unitutkimuksella ja sen jälkeen luodaan henkilökohtainen suunnitelma, jolla ongelmat korjataan, Tuomilehto jatkaa.

Dosentti Henri Tuomilehto on mukana luomassa palautumiselle hyvää perustaa ja antamassa tärkeästä aiheesta lisää tietoa. Hän on yksi harvoja suomalaisia unihäiriöpotilaita päätyönään hoitavia lääkäreitä, ja ainoa erityisesti urheilijoiden uneen perehtynyt unilääketieteeseen pätevöitynyt lääkäri. Hänellä on pitkäaikainen kokemus niin uniongelmaisten potilaiden hoitamisesta kuin tutkimustyöstä liittyen uneen ja terveellisten elämäntapojen vaikutuksesta uniongelmiin. Tuomilehto on johtanut muun muassa ensimmäistä tutkimusta maailmassa, jossa osoitettiin terveellisten elämäntapojen hyödyllinen vaikutus uniapnean hoidossa.

– Uneen liittyy aina myös vääriä luuloja, joita minä selvitän täällä. Tarjoan pelaajille työkaluja nukkumisen petraamiseen ja tavoitteena on se, että jokainen näkisi näin tärkeän asian eteen pikkuisen vaivaa ja laittaisi rutiinit kuntoon. Kunnolliselle nukkumiselle luodaan oikeanlaiset elementit, se tässä on takana, Tuomilehto paljastaa.

HJK:ssa on talven harjoituskauden aikana opeteltu jo laittamaan terveellistä ravintoa kokkikoulussa ja keskitytty paljon ravintoasioihin maan johtavan asiantuntijan Patrick Borgin johdolla.

– Unenhuollossa linkkaamme myös ravitsemusta uneen ja keskustelemme esim. päiväunien oikeasta määrästä ja siitä milloin niitä kannattaa nukkua, vai kannattaako niitä nukkua lainkaan. Uni ja ravitsemus ovat palautumisen kannalta kaksi tärkeintä ja huippu-urheilussa niillä tulee olla hyvä perusta, Tuomilehto päättää.

– Tämä liittyy meidän kokonaisvaltaiseen valmennukseen. Meidän valmennustiimillä ei ole tarpeeksi tietoa näistä asioista ja siksi Henri on ammattilaisena kertomassa tärkeästä asiasta joukkueelle, kertoo Klubin päävalmentaja Mika Lehkosuo.