Paluu kotiyleisön eteen siivitti Klubin voittoon

HJK varmisti paikkansa Liigacupin jatkopeleissä.

Johannes Yli-Kokko - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Johannes Yli-Kokko ratkaisi ottelun viime minuuttien maalilla.

HJK vs Inter 2–1

FC Inter tarjosi hyvän vastuksen, mutta HJK onnistui kaatamaan turkulaisjoukkueen Liigacupin A-lohkon päätöskierroksella ja varmisti näin paikkansa puolivälierissä. Klubi johtaa tällä hetkellä lohkoaan, mutta IFK Mariehamn saattaa vielä nousta sinivalkoisten ohi, mikäli saarelaiset voittavat omassa ottelussaan HIFK:n.

Liigacupin jatkoparit arvotaan ensi torstaina.

Katso Toni Koskelan haastattelu!

– Olisimme voineet olla pelillisesti paljon parempia. Pallo pomppi kentällä älyttömästi, ja teimme valtavan määrän pakottamattomia virheitä. Lisäksi aiheutimme vastustajalle pilkun aivan tyhjästä, mutta muuten onnistuimme pitämään Interin pois maalipaikoilta. Saimme itsekin luotua maaliemme lisäksi muutaman hyvän tontin, joten suurinumeroisempikin voitto olisi ollut mahdollinen, analysoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

– Halusimme kokeilla muutamaa uutta asiaa erityisesti puolustukseen liittyen. Teimme jo aikaisessa vaiheessa päätöksen, että haluamme pelata ainakin osan toisesta puoliajasta kahdella hyökkääjällä. Mielestäni parhaat hetkemme pelillisesti olivatkin heti toisen jakson alussa, mutta toisaalta mitä pidemmälle se (kahdella hyökkääjällä pelaaminen) eteni, pelimme heikkeni. Täytyy vielä tutkia, mistä se johtui, mutta mahdollisena syynä tähän on hyökkääjien erilainen sijoittuminen prässäämisessä.

Katso Miro Tenhon haastattelu!

Vahvan ottelun pelannut HJK-kapteeni Miro Tenho edusti FC Interiä kaudella 2019. Tenho jakoi päävalmentaja Koskelan näkemyksen ottelun kulusta.

– Oli kiva pelata vanhaa seuraa vastaan, vaikka heillä ei olekaan enää montaa pelaajaa, joiden kanssa pelasin siellä. On hyvä asia, että olemme nyt saaneet kaksi voittoa putkeen, mutta pelissä on vielä roimasti parannettavaa. Ensimmäinen jakso oli meiltä parempaa, mutta toisen jakson edetessä Inter sai otetta. Peli oli melkoista Havaiji-palloa, se aaltoili päädystä päätyyn ilman kontrollia. Pelaamisessamme on kuitenkin paljon hyviä aihioita, kommentoi kapteeninnauhaa kantanut Tenho.

Fabian Serrarens - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Fabian Serrarens laukoi ensimmäisen maalinsa HJK-paidassa.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelun alku oli selkeästi vauhdikkaampi kuin aiemmissa peleissä. Interin vahva prässi ja Klubin huolimattomuus keskialueella aiheuttivat ongelmia kotijoukkueen pelinrakentelulle. Peli pyöri keskialueella eikä kumpikaan joukkue saanut luotua edes puolikkaita tilanteita.

Reilun kymmenen minuutin jälkeen Klubi sai paremman otteen pelistä, ja pelin painopiste kääntyikin enemmän Interin puolustusalueelle. Kotijoukkue pääsi ensimmäistä kertaa hätyyttelemään Interin rangaistusaluetta, mutta David Browne ei onnistunut ohittamaan Interin puolustusta.

Klubin prässipeli alkoi toimia paremmin ottelun edetessä, ja Interin pelinrakentelu sakkasi. HJK:n maalivahti Conor Hazard löysi pitkillä ja tarkoilla avauksillaan Brownen pariinkin otteeseen Interin linjan takaa – ensimmäisen murtautumisen linjatuomari liputti paitsioksi, mutta hetkeä myöhemmin Browne aiheutti harmaita hiuksia Inter-puolustukselle hankkimalla kulmapotkun.

Inter sai Klubin harhasyötön jälkeen ensimmäisen pidemmän pallonhallintajaksonsa reilun 20 minuutin kohdalla ja hätyytteli Klubin puolustusta myös nopeammilla hyökkäyksillä. Vierasjoukkueen hyökkäykset pysähtyivät kuitenkin aina viimeistään Joona Toivioon tai Tenhoon.

Puolen tunnin jälkeen pelissä alkoi tapahtua: Ensin Inter sai luotua ensimmäisen puolittaisen paikkansa, mutta Hazard nappasi matalan keskityksen syliinsä. Vain hetkeä myöhemmin Interin vasta 15-vuotias maalivahti Tino Kangasaho joutui pahaan paikkaan, kun Toivion purkupallo löysi tiensä Interin linjan selustaan. Kangasaho onnistui selvittämään tilanteen hetkellisesti vastaantulollaan, mutta Klubin hollantilaiskärki Fabian Serrarens nosti paluupallon noin 25 metristä tyylikkäästi maaliverkon perukoille.

Fabian Serrarens - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Inter sisuuntui HJK:n maalin jälkeen ja onnistui hankkimaan ensimmäisen kulmapotkunsa. Klubille oli avautua lupaava vastahyökkäys kulman jälkitilanteesta, mutta Interin David Haro repi Roope Riskin nurin keltaisen kortin arvoisesti.

Ottelussa oli hieman sekavampi vaihe ennen taukovihellystä. Browne sai varoituksen ottelun 41. minuutilla ensimmäisenä HJK-pelaajana, kun hän rikkoi pääpallossa Benjamin Källmania. Hetkeä myöhemmin Casper Terho katkaisi Inter-maalivahdin syötön ja onnistui hankkimaan Klubille vapaapotkun maukkaasta paikasta, hieman rangaistusalueen rajan takaa. Terho laukoi itse hankkimansa vaparin, mutta pallo päätyi Inter-muurista kulmapotkuksi.

Terhon hyvä kulmapotku löysi boksista Serrarensin, mutta hollantilaisen jalalla jatkama pallo painui hieman yli maalista.

Murilo - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Pelikuntoon toipunut Murilo tuli kentälle 70. minuutilla.

Toinen puoliaika

HJK teki tauolla kolme vaihtoa, kun kentän jättivät Serrarens, Terho ja Santeri Väänänen. Heidän tilalleen astelivat Bojan RadulovicManuel Martić ja Johannes Yli-Kokko. Toisen jakson ensimmäiset minuutit olivat Interiltä vahvoja, ja Källman pääsikin kertaalleen yrittämään maalintekoa, mutta Klubin puolustus blokkasi laukauksen.

Klubin siirtyminen kahden kärkipelaajan taktiikkaan vaikutti toimivalta, ja Klubin hyökkäys onnistui pelaamaan tontin kentälle tulleelle Radulovicille. Tällä kertaa oli kuitenkin Inter-puolustuksen vuoro peittää laukaus.

HJK:n ärhäkkä prässi tuotti Interille suuria hankaluuksia, ja kotijoukkueen toinen maali roikkui ilmassa. Klubi pääsi etenemään Interin boksiin useampaan otteeseen, mutta niin Martićin, Brownen kuin Riskinkin yritykset ohittivat maalikehikon väärältä puolelta.

Tunnin kohdalla Klubi teki yhden vaihdon lisää, kun Pyry Hannola korvasi Jair Silvan. Muutamaa minuuttia myöhemmin Inter sai rangaistuspotkun, kun Miska Ylitolva ja Matias Ojala kamppailivat pallosta Klubin maalin lähettyvillä. Rike oli kevyen näköinen, mutta erotuomari Antti Munukka oli varma päätöksestään: pallo vietiin yhteentoista metriin.

Hazard aavisti väärään suuntaan, ja Källman toi Interin tasoihin ottelun 63. minuutilla. Rangaistuspotku oli samalla Interin ensimmäinen maalia kohti suuntautunut laukaus.

Interin maalin jälkeiset minuutit olivat jälleen hieman sekavia, ja peli aaltoili päästä päähän. 70. minuutilla Klubi onnistui rakentelemaan kenties ottelun parhaan paikkansa: Riski ja Browne juonivat pallon boksiin, mutta Yli-Kokon viimeistely-yritys pilkun tuntumasta painui taivaan tuuliin. Samalla Klubi suoritti ottelun viimeiset vaihtonsa: AtomMurilo ja Kevin Kouassivi-Benissan korvasivat kentällä Riskin, Brownen sekä Ylitolvan.

Peli aaltoili jälleen voimakkaasti, ja Klubin huolimattoman pelaamisen päätteeksi Interin Rodrigo Arciero pääsi yrittämään maalintekoa. Hazardilla ei ollut kuitenkaan vaikeuksia argentiinalaisen laukauksen torjumisessa.

Molemmat joukkueet kokeilivat maalintekoa vuorotellen kulmapotkuista, mutta todellisia vaaran paikkoja ei nähty kummallakaan maalilla. Interin hyökkäykset kulkivat usein Källmanin kautta, mutta Tenho piti Inter-hyökkääjän tyylikkäästi kurissa koko ottelun ajan.

HJK jahtasi nälkäisesti voittoa ja painoi viimeisen kymmenen minuutin aikana paineen Interin päätyyn. Inter puolusti tunnollisesti ja tiiviisti, mutta lopulta Klubi löysi tarvittavan aukon turkulaisten puolustuslinjasta 87. peliminuutilla.

HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Johannes Yli-Kokon ratkaisumaali villitsi niin kannattajat kuin joukkueenkin.

Kouassivi-Benissan ja Martić petasivat maalipaikan Yli-Kokolle, eikä nuori keskikenttäpelaaja erehtynyt toista kertaa: pallo painui vastustamattomasti etuyläkulmaan ohi Inter-vahti Kangasahon.

Interiltä löytyi vielä virtaa hakea tasoitusta, mutta pitkät pallot päätyivät yksi toisensa jälkeen Hazardin ulottuville. Vierasjoukkue pääsi yrittämään maalintekoa vielä aivan lisäajan viimeisillä sekunneilla, mutta Hazard nappasi Inter-hyökkääjän puskun varmasti näppeihinsä.

Yleisö ja kannattajat ovat palanneet katsomoon! Katso kannattajien haastattelu.

HJK vs Inter 2–1 (1–0) 

33′ Serrarens 1-0 
63′ Källman 1-1 rp
87′ Yli-Kokko 2-1 

HJK:n kokoonpano: Hazard – Toivio, Tenho, Raitala – Ylitolva (70′ Benissan), Jair Silva (60′ Hannola), Väänänen (46′ Martić), Browne (70′ Murilo) – Terho (46′ Radulović), Riski Ro (70′ Atom), Serrarens (46′ Yli-Kokko).