Paulus Arajuuren HJK-sopimus on loppuvuoden mittainen

Arajuurella oli sopimustarjouksia myös ulkomailta, mutta lopulta ”HJK oli helppo valinta”.

Paulus Arajuuren pelipaidassa on Huuhkajista tuttu pelinumero 2.

34-vuotias Paulus Arajuuri on allekirjoittanut loppuvuoden mittaisen sopimuksen HJK:n kanssa. Keskuspuolustaja siirtyy HJK:hon vapaana agenttina ja on jo aloittanut harjoittelun joukkueen kanssa viime viikolla. 

Arajuuri pelasi edellisessä seurassaan kyproslaisessa Anorthosis Famagustassa viimeksi toukokuun lopulla. Hän on HJK-valmennuksen käytettävissä saman tien niin tulevissa europelikarsinnoissa kuin Veikkausliigassakin, mutta Arajuuri pitää yhteisesti sovitun lyhyen ”preseasonin” eli tiiviin harjoitusrupeaman ollakseen täydessä iskussa ennen hyppäämistään tosipeleihin.

– ”Paukku” on loistava vahvistus erityisesti nyt, kun ottelutahti tiivistyy ja pelit kovenevat. Hän on fyysisesti erittäin vahva, hyvä boksipelaaja ja erinomainen puolustusominaisuuksiltaan – etenkin kaksinkamppailuissa ja laukausten blokkaajana. Pauluksella on rutiinia kovista peleistä, urheilujohtaja Miika Takkula perustelee hankintaa. 

Hymyilevä jättiläinen pelasi viime kaudella Konferenssiliigan lohkovaiheen kuudessa ottelussa yhtä puoliaikaa vaille täydet minuutit Anorthosiksen paidassa. Viime talvena pättyneellä A-maajoukkueurallaan Arajuuri luuti kaikkiaan 58 kertaa ollen yksi Huuhkajien viime vuosikymmenen lopun nousun avainpelaajia.

– Itselleni merkitsee paljon myös se, että Pauluksella oli pöydällään tarjouksia ulkomailta, mutta hän halusi tulla juuri HJK:hon koska koki projektimme, tavoitteemme ja meillä pelaamisen merkityksellisenä.

193-senttinen Arajuuri saa HJK:ssa selkäänsä maajoukkueestakin tutun pelinumeron 2. Toppari viesti HJK:lle jo keväällä kiinnostustaan liittyä joukkueeseen, ja siirtoikkunan avauduttua siirrosta tuli totta.

Siispä klassinen kysymys: Miltä nyt tuntuu?

Paulus Arajuuri, Toni Koskela ja Malik Abubakari maanantaina lehdistötilaisuudessa.

– Tosi siistiä olla täällä! Asiat ovat edenneet nopeasti. Olen seurannut tarkasti HJK:n eurotaivalta. Saatiin viime kierrokselta iso voitto, ja nyt on tosi hienoja pelejä edessä. Olen tosi kiitollinen, että saan olla projektissa mukana, ja toivottavasti pystyn omalla tekemiselläni auttamaan joukkuetta. Kaikkeni tulen ainakin antamaan, Arajuuri lupaa.  

– HJK tuntui haasteelta, joka tässä vaiheessa sytytti eniten. Tämä on ikään kuin kotiinpaluu. Kokonaispaketti tuntui niin hyvältä, että tämä oli helppo valinta.

Huuhkajien kapteenistoon noussut Arajuuri ei ollut lapsitähti. Hän aloitti jalkapallon Pornaisilla Halkian Alussa, ja 12-vuotiaana seuraksi tuli Nummelan Palloseura. Toppari ei ollut koskaan joukkueensa lahjakkain mutta taatusti yksi motivoituneimmista.

16-vuotiaana Arajuuri alkoi soitella pääkaupunkiseudun joukkueita läpi halutessaan siirtyä kovempiin ympyröihin vuonna 2003.  

Arajuuri sattui soittamaan myös HJK:n huoltajana nykyään toimivalle Boris Wistuba-Marinolle, joka toimi tuolloin Jokereiden B-junioreiden valmentajana. Arajuuri kertoi itsevarmasti olevansa iso ja taitava pelaaja. “Bobi” otti nuorukaisen Jokereiden mukaan turnaukseen, jossa ilmeni, että nuorukainen oli puheidensa veroinen. Hän siirtyi Jokereihin kaudeksi 2004.  

Jokerien tarinan tultua päätökseen Wistuba-Marinon ja Arajuuren yhteinen matka jatkui Honkaan, josta toppari lähti lainalle FC Espooseen. Kaksikko ystävystyi, ja kauden jälkeisenä jouluna 2005 Arajuuri lähti Wistuba-Marinon perheen mukana kuudeksi viikoksi Argentiinaan.

Bobi saattaakin olla yksi parhaista kertomaan, minkälaisen pelaajan HJK Pauluksessa saa – nimenomaan tämän luonteen osalta. 

– Paulus tuo Klubiin johtajuutta ja loppuun asti pelaamista. Hän pelaa aina isolla tunteella ja hänellä on tosi vahva voittamisen vietti. Paulus on huono häviämään, vaikka hymyileekin koko ajan. Hän on sellainen pelaaja, jota tarvitsemme, kun ottaa huomioon mistä me pelaamme, eli mestaruudesta ja lohkopaikasta Euroopassa, Wistuba-Marino tietää. 

– Hän on jo treenannut kanssamme valmistautuessaan vapaana agenttina seuraavaan kauteen. Yksien treenien jälkeen, ennen kuin sopimus tänne oli varmistunut, Paulus tuli kiroamaan sitä, ettei osaa ottaa iisisti: ”Mulla on vain yksi vaihde, ja se on, että annan kaikkeni.” Oli sitten treenit tai peli, niin Paukku vetää täysillä – sillä asenteella hän on päässyt myös urallaan eteenpäin, kertoo Wistuba-Marino.  

Arajuuren ura eteni Hongasta HJK:hon ja Ykkösessä pelanneen Klubi 04:n riveihin vuonna 2007. Hongassa edellisellä kaudella 38 minuutin mittaisen Veikkausliigadebyyttinsä tehnyt Arajuuri jakoi nollanelossa pukuhuoneen muun muassa Jukka RaitalanMikko SumusalonSakari Mattilan ja Akseli Pelvaksen kanssa.  

Paulus Arajuuri 20.5.2007. Photo: @ Jussi Eskola
Paukku jälleen kerran korkeimmalla. Kuva ottelusta Klubi 04 – TPV toukokuussa 2007.

Klubi 04:n putoamiseen päättyneen vaikean Ykkösen kauden jälkeen Arajuuri kysyi myös Wistuba-Marinolta vinkkiä siitä, mitä hänen kannattaisi tehdä. Bobi neuvoi 18-vuotiasta siirtymään HJK:ta pienempään Veikkausliigan organisaatioon, jossa on paremmat mahdollisuudet päästä kentälle. 

Arajuuren seuraava siirto noudatti vinkkiä: Vuonna 2008 seuraksi tuli IFK Mariehamn, jossa mies kasvoi kahden kauden aikana liigapelaajaksi. Seuraavat 12 vuotta ”Paukku” vietti ulkomaisissa pääsarjoissa Ruotsissa (Kalmar 56 liigaottelua), Puolassa (Lech Poznan 70 ja Puolan mestaruus), Tanskassa (Bröndby 67 ja Cup-mestaruus) sekä Kyproksella (Pafos ja Anorthosis 69).

Paulus Arajuuri – Suomi-Norja U21 2.6.2010. Photo: © Jussi Eskola
Paulus Arajuuri alle 21-vuotiaiden maaottelussa Norjaa vastaan Espoossa kesäkuussa 2010.

Arajuuri oli viemässä Suomea ensimmäistä kertaa arvokisoihin – Bolt Arenalla hän on viimeksi pelannut ratkaisevassa EM-karsintaottelussa Liechtensteinia vastaan 15.11.2019. Tuolloin hän jatkoi täysillä myös loppuvihellyksen jälkeen, sillä useimmissa kentällä otetuissa juhlakuvissa miehen nenää koristaa jykevä paperitollo: Arajuuri on kertonut karjaisseensa Töölön kylmässä illassa niin lujaa riemusta loppuvihellyksen jälkeen, että veri alkoi roiskua nenästä.

Nyt koko kansan tuntemasta hymystä ja periksiantamattomuudesta saavat nauttia loppuvuoden ajan paikan päällä HJK ja suomalaisen jalkapallon ystävät.

Paulus Arajuuri, Joona Toivio 15.11.2019. Photo: © Jussi Eskola
Tutkapari Paulus Arajuuri–Joona Toivio juhli EM-kisapaikkaa Bolt Arenalla 15.11.2019.