Haikailetko vielä takaisin keskikentän keskustaan, Matti Peltola?

”Äitini sanoi, että älä lopeta futista, joten lopetin sitten lätkän.” 

Matti Peltola - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

HJK haluaa tällä kaudella tehdä pelaajiaan tutummiksi katsojille. Julkaisemme kauden aikana jokaisesta pelaajasta sekä pidemmän katsauksen näiden aiempaan uraan että syvemmälle pelaajan henkilökohtaiseen elämään pureutuvan haastattelun.  

Card 14 Peltola

Viestinnän traineemme Vertti Karjalainen ja Toni Vikgren haastattelivat Matti Peltolaa Tallink Megastarin loungessa, kun joukkue oli palaamassa Virossa pelatusta harjoitusottelusta.   

Millainen persoona olet?   

Persoonani kuvastaa aika paljon sitä, millainen olen myös jalkapalloilijana. Olen ollut aina esimerkiksi koulujutuissakin tavoitteellinen, ja koitan tehdä kaikki asiat niin hyvin kuin kykenen. Tavoittelen aina parasta mahdollista lopputulosta. Tunnollinen on hyvä adjektiivi. Jalkapallominä on sen verran iso osa omakuvaani, että on todella vaikeaa erotella toisistaan futariminä ja tavallinen minä. Ne ovat lähes identtiset persoonat.    

Olet viime aikoina pelannut montaa eri pelipaikkaa, kai sekin on osoitus tunnollisuudestasi. Mikä pelipaikoista on mieluisin?   

Tällä hetkellä tykkään nykyisestä systeemistämme, jossa pelaan laitatopparina. Se sopii itselleni hyvin, koska vahvuuteni ovat pallollisessa pelissä ja topparina pääsen avaamaan peliä. Lisäksi peli on usein etupuolellani ja näen kentän hyvin. Pidän siitä tällä hetkellä todella paljon!  

Koet sen siis sopivan sinulle paremmin kuin esimerkiksi laitapuolustajan paikan neljän linjassa?   

Kyllä, paljon paremmin.    

Haikailetko vielä takaisin keskikentän keskustaan? Sehän on kuitenkin alkuperäinen pelipaikkasi.   

No joo, siinä taisin pelata yhdeksänvuotiaasta viime kauden alkuun saakka. Sanotaan niin, että nyt kun olen päässyt pelaamaan topparina, niin en juurikaan haikaile enää keskikentälle. Topparina on mukavaa pelata.   

Matti Peltola - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Olit kaudella 2020 pitkään sivussa. Millainen tilanne sinulla oli silloin, ja oletko toipunut siitä hyvin?   

Joo, se oli se ensimmäinen koronakesä. Sarjakausi alkoi tosi myöhään, ja sain kuulla lääkäriltä samoihin aikoihin kauden alkamisen kanssa, että minulla on selässä rasitusvamma. Oli ollut vähän kipuilua sen kanssa jo aiemmin. Kausi menikin sitten melkein kokonaan kuntoutuessa. Pari viikkoa kauden viimeisen matsin jälkeen palasin kenttätreeneihin.   

Olet pelannut pitkään Klubissa, mutta olet aloittanut urasi Keimolan Kaiussa. Minkä ikäisenä siirryit Klubiin?   

Itse asiassa asuin pienenä Belgiassa, jossa pelasin jonkinlaisessa futiskoulussa. Se taitaa oikeastaan olla se paikka, jossa ihan virallisesti aloitin urani. 

Miksi asuit Belgiassa?   

Isälläni oli työ siellä, joten perheemme asui silloin Belgiassa. Muistaakseni muutimme sinne, kun olin kaksivuotias ja takaisin Suomeen, kun olin viisi. 

Kai sitten puhut sujuvaa ranskaa?   

Itse asiassa kyllä, olen käynyt ranskalaisen leikkikoulun ja ala-asteenkin aina ysiluokkaan saakka. Lukiossa olen jatkanut ranskan opintoja.    

Siistiä! Oletko pelannut Suomessa missään muualla kuin KeiKassa ja Klubissa?   

En ole. Kun olin pieni, asuimme Koivupäässä Vantaalla, ja siksi pelasin aluksi KeiKassa. Sitten muutimme ranskalaisen kouluni takia Helsinkiin – kouluun oli Vantaalta liian pitkä matka. Monet luokkakaverini pelasivat silloin HJK:ssa, joten vaihto Klubiin sujui melko luontevasti. Liityin silloin HJK:n Munkkiniemen kaupunginosajoukkueeseen.    

Oletko asunut koko elämäsi Helsingissä samassa paikassa?   

En itse asiassa. Nuorempana asuimme Töölössä, lähellä Temppeliaukion kirkkoa. Asuimme siellä kahdeksan vuotta, ja se on edelleen se alue, jota pidän tietyllä tavalla kotina. Jos minulta kysytään, missä päin Helsinkiä haluaisin asua, niin kyllä se on ehdottomasti Töölö. Sieltä muutimme mukavalle omakotitaloalueelle Itä-Helsingin Kaitalahteen – lähelle Laajasaloa. Asun vielä perheeni kanssa kotona. 

Matti Peltola - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Siinä onkin Santahaminan varuskunta lähellä. Oletko jo käynyt armeijan?   

En vielä. Armeijan pitäisi olla minulla edessä vuoden päästä. Onneksi ”Santis” on melkein kotini vieressä, joten kulkeminen sinne on todella vaivatonta.   

Armeijassa on tapana hiihtää – tai ainakin oli – ja Iivo Niskanen voitti aiemmin tänään olympiakultaa. Oletko itse kova hiihtämään vai kenen uskot olevan joukkueen kovin hiihtäjä?   

En ole. En ole itseasiassa ihan varma, mutta aina jos on tällainen vähän oudompi kysymys, niin Roope (Riski) on hyvä vastaus. Aika monta vuotta on vierähtänyt siitä, kun olen itse laittanut sukset jalkaan viimeksi.   

Jos et kerran hiihdä, onko sinulla muita harrastuksia?   

Ei oikeastaan enää. Pienempänä pelasin myös lätkää. Jääkiekon pelaamisen taisin aloittaa ykkösluokalla, ja olin ollut kiekkokoulussa jo ennen sitä. Lopetin lätkän joskus ala-asteen viimeisinä vuosina, en muista itsekään ihan tarkkaa vuotta. Tykkäsin siitä silloin jopa enemmän kuin futiksesta ja mietin moneen otteeseen jalkapallon lopettamista. Äitini sanoi kuitenkin aina, että älä lopeta futista, joten lopetin sitten lätkän.   

Oletko ikinä miettinyt, että mitä jos…?   

Rehellisesti sanottuna kyllä sitä välillä tulee mietittyä. Seuraan lätkää aika paljonkin, ja tykkään vapaa-ajalla kuunnella esimerkiksi jääkiekkoaiheisia podcasteja ja katsoa NHL:ää. Siitä näkökulmasta on hyvä, ettei enää itse pelaa. Saa hyvin ajatuksia muualle omasta lajista, mutta samaan aikaan pystyy katsomaan mieluista urheilua. Mutta kyllä sitä silti välillä miettii, että missä sitä olisi, jos olisikin valinnut jalkapallon sijaan jääkiekon.   

Mitä pelipaikkaa pelasit jääkiekossa?   

Lätkässä olin aina hyökkääjä.    

Matti Peltola - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Osallistuit Playstation Fifa 22 Showdown -tapahtumaan vähän aikaa sitten. Pelaatko vapaa-ajalla paljon pleikkaria?   

Pelasin aikaisemmin, mutta en oikeastaan enää. Hommahan meni itse asiassa niin, että alun perin Luke (Lingman) haluttiin pelaamaan. Luke ei kuitenkaan päässyt, ja häneltä kysyttiin, kuka muu olisi hyvä pelaamaan. Lukella oli vanhentunutta tietoa, joten hän sanoi minut. Olin joskus aiemmin ihan hyvä, mutta pelaaminen on vähentynyt paljon.   

Onko sinulla jotain suosikkijoukkuetta maailmalta? Laji voi olla mikä hyvänsä.   

Olen aina tykännyt FC Barcelonasta, mutta vain ja ainoastaan Messin takia. Voitte kutsua minua gloryhunteriksi. Nyt kun Barçalla on mennyt heikommin, olen katsonut vain yhden puoliajan verran niiden peliä tällä kaudella. Olen iso Messi-fani – jos joku aloittaa Messi vs Ronaldo -kiistelyn, olen valmis väittelemään pitkään. NHL:ssäkin seuraan enimmäkseen yksittäisiä pelaajia. En myöskään seuraa ollenkaan omantyyppisiä pelaajia, isot hyökkääjänimet ovat kiinnostavimpia.   

Matti Peltola - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Matti Peltola ja Tim Sparv voitetun Neftçi-matsin jälkeen 12.8.2022

Isoista näyttämöistä puheen ollen. Mikä on ikimuistoisin matsi, jossa olet pelannut?   

En ole urallani ihan hirveästi vielä kerennyt pelaamaan isoja matseja, mutta muistot ovat vahvasti viime kaudelta. Sanoisin vastaukseksi Fenerbahce-vierasmatsin, vaikka stadion siellä ei ollut lähellekään täynnä. Sen lisäksi Malmö-vieraspeli oli ikimuistoinen – ne olivat molemmat sellaisia otteluita, että kun mentiin lämmittelemään, niin alkoi sellainen buuaus katsomosta, ettei kuullut edes vieressä seisovan kaverin puhetta. Se oli todella siisti kokemus!   

Entä mikä on paras stadion Suomessa, jos Bolt Arenaa ei saa sanoa?  

Tästäkin aiheesta minulla on toistaiseksi aika vähän kokemusta, mutta sanoisin että… Kupittaa, omalla tavallaan tykkään siitä. On kiva, että varsinkin katsomon toinen laita siellä on lähellä kenttää. Vastaukseni on siis Veritas Stadion.   

Kuultiin ohimennen tämän päivän matsin jälkeen teidän koppimusiikkia. Aika yllättävä kattaus varsinkin suomalaisia artisteja – muun muassa Juicea, Antti Tuiskua ja Pete Parkkosta. Kuka on vastuussa koppimusiikista?   

Se vähän vaihtelee. Jos minulta kysytään, niin kaikki on hyvin, kunhan Pyry (Hannola) ei laita musiikkia. Tykkään Bobin (HJK:n huoltaja Boris Wistuba-Marino) musiikista, varsinkin pelipäivänä hän osaa laittaa sellaisia biisejä, jotka saavat ainakin minut syttymään otteluun. Pyry laittoi ennen kauden ensimmäistä matsia soimaan tyyliin jotain Williamia… 

Matti Peltola - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Matti Peltola ja Pysti, Suomen mestari 2021