Kaipaatko jotain Pietarsaaresta, Anthony Olusanya?

”Anttu” varttui kielikylvyssä: isä puhui englantia, kaverit suomea ja opettajat ruotsia.

Anthony Olusanya - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

HJK haluaa tällä kaudella tehdä pelaajiaan tutummiksi katsojille. Julkaisemme kauden aikana jokaisesta pelaajasta sekä pidemmän katsauksen näiden aiempaan uraan että syvemmälle pelaajan henkilökohtaiseen elämään pureutuvan haastattelun.

Anthony Olusanya - HJK Helsinki

Viestinnän traineemme Vertti Karjalainen ja Toni Vikgren kävivät kysymässä Klubi-hyökkääjä Anthony Olusanyan kuulumisia.

Millainen persoona olet, Anthony? 

Olen melko rauhallinen ihminen, en ole esimerkiksi pukukopissa se äänekkäin pelaaja. Tykkään mieluummin seurailla keskusteluja sivummalta, ja kommentoin sitten aina väliin itse jotain.  

Kuka on kopin äänekkäin kaveri? 

Conor (Hazard). Ei kysymystäkään siitä. 

Ketkä ovat vierustoverisi pukukopissa? 

Conor juuri istuu toisella puolellani. Toisella puolella on sitten Miska (Ylitolva) – siinä on hauska kontrasti, kun Miska on rauhallisempi persoona, kuten minäkin, ja Conor taas on jatkuvasti äänessä. 

Minkälainen olet pelaajana? 

Tykkään tietysti tehdä maaleja ja lisäksi tehdä juoksuja linjan taakse. Haluan olla jatkuvasti uhkana vastustajan puolustukselle. Niistä nautin eniten. Laukominen ja oikein ajoitetut juoksut ovat mielestäni vahvuuksiani. 

Klubissa on tällä hetkellä paljon hyökkääjiä. Millainen kilpailutilanne teillä on? 

Kilpailu on kovaa, totta kai. Porukka on kuitenkin todella hyvä, tulemme hyvin toimeen keskenämme. Bojanin (Radulovic) kanssa en ole vielä kerennyt niin paljoa juttelemaan [haastattelu tehty pian Radulovicin Klubiin tulon jälkeen], mutta Roope (Riski) ja Fabian (Serrarens) ovat hauskoja tyyppejä. 

Millaisia tavoitteita sinulla on tulevalle kaudelle? 

Tavoitteenani on pysyä ehjänä ja parantaa omaa suoriutumistani viime kaudesta. 

Anthony Olusanya - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Mikä on ollut ikimuistoisin ottelu, jossa olet pelannut? 

Viime kauden molemmat Malmö-ottelut olivat hienoja kokemuksia – etenkin kotipeli, koska siinä kävin myös kentällä. Silloin näin ensimmäistä kertaa Bolt Arenan käytännössä loppuunmyytynä, se oli todella siisti juttu. Myös Fenerbahce-vierasmatsi oli upea. 

Kerro vähän omasta taustastasi. 

Olen syntynyt Pietarsaaressa. Aloitin jalkapallon Pietarsaaren Innossa, mutta sitä seuraa ei ole enää nykyään olemassa. Meillä oli siellä tosi hyvä joukkue, kävimme pelaamassa usein erilaisissa turnauksissa ja voitimme lähes aina! Joukkue kuitenkin hajosi, kun olin 11-vuotias. Silloin siirryin FF Jaroon, jossa nousin lopulta aina edustusjoukkueeseen saakka. Pelasin Jaron edustuksessa kolme kautta ennen tänne siirtymistäni.  

Pietarsaaressa on todella kovatasoiset joukkueet kaupungin kokoon nähden. FF Jaro pelaa Ykköstä ja JBK Kakkosta. 

Se on aivan totta! Pietarsaari on ihan täysin jalkapallokaupunki, siitä se johtuu. Harmi, että Jaro tippui Veikkausliigasta juuri samoihin aikoihin, kun aloin itse nousta edustusjoukkueeseen. Mutta onhan tilanne siellä silti todella hyvä niin pieneksi paikkakunnaksi. Jaro ja JBK tekevät myös laadukasta yhteistyötä. Pelasin itsekin ensimmäisellä aikuisten kaudellani pari peliä lainalla JBK:ssa. 

Pietarsaari on vahvasti ruotsinkielinen kaupunki. Puhutko itse ruotsia? 

Puhun. Kaupunki on tosiaan lähes kokonaan ruotsinkielinen: esimerkiksi ruotsinkielisiä ala-asteita taitaa olla viisi, ja suomenkielisiä ainoastaan kaksi. Mielestäni se kuvaa hyvin kielten suhdetta siellä. Itse kävin siellä kielikylvyn, sillä opiskelimme ruotsiksi, vaikka kaikki luokkakaverini olivatkin suomenkielisiä. Yläasteella vaihdoin sitten suomenkieliseen kouluun ja jatkoin myös suomenkieliseen lukioon. Kun menin pelaamaan Jaroon, kukaan joukkueessa ei puhunut suomea – eivät edes valmentajat! Siinä sitä oppi väkisinkin puhumaan ruotsia. 

Montaako kieltä puhut? 

Kolmea: suomea, ruotsia ja englantia. Opiskelin koulussa pari vuotta myös saksaa, mutta siitä ei tullut yhtään mitään. 

Kaipaatko jotain Pietarsaaresta? 

Perhettäni tietysti, he asuvat siellä edelleen. Pidän sitä edelleen kotipaikkanani, ja siellä asuu myös paljon kavereitani. Toisaalta on mukavaa, että myös monet kaverini ovat muuttaneet Helsinkiin. Tykkään käydä kotona Pietarsaaressa: jos meillä on esimerkiksi muutama päivä vapaata treeneistä, lähden usein käymään siellä. 

Missä päin Helsinkiä asut? 

Asun Töölössä, minulla on pienehkö yksiö suhteellisen lähellä stadionia. Asun yksin, joten vaikka kämppä on pieni, sillä pärjää hyvin. Siitä on helppo kävellä aamuisin stadionille treeneihin. 

Anthony Olusanya - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Sinulla on Transfermarkt-sivuston mukaan myös Nigerian kansalaisuus. Pitääkö se paikkansa? 

Ei, se ei pidä paikkaansa. Isäni on kyllä kotoisin Nigeriasta, mutta kansalaisuutta minulla ei ole. Olemme kyllä moneen kertaan pohtineet sen hankkimista, mutta toistaiseksi ei ole vielä tullut hankittua. 

Sinulla on siis kuitenkin sukujuuria siellä, haluatko kertoa niistä? 

Kyllä, minulla on sukujuuria siellä. Isäni on nigerialainen, ja tuli Suomeen parikymppisenä. Hän puhui minulle kotona englantia, ja vastasin suomeksi tai englanniksi – useimmiten suomeksi. Nykyään hänkin osaa jonkin verran suomea, jopa kiitettävästi. 

Oletko käynyt ikinä Nigeriassa? 

En ole käynyt. Sitäkin on suunniteltu pitkään, mutta se on vielä työn alla. Valtaosa sukulaisistani asuu siellä edelleen. 

Seuraatko jotain tiettyä joukkuetta maailmalta? 

Manchester United on ollut suosikkijoukkueeni. Kun olin pieni, Ronaldo oli suuri esikuvani, joten siksi aloin kannustamaan ManU:a. Jos rehellisiä ollaan, niin viime vuosina on ollut vähän harmillista kannustaa heitä, kun menestystä ei ole tullut. 

Mitä teet vapaa-ajallasi? 

Minulla ei ole oikeastaan muita harrastuksia jalkapallon lisäksi. Tykkään hengailla kavereiden kanssa, pelailla pelejä ja katsoa sarjoja. Junnuna tuli pelattua enemmänkin videopelejä, silloin pelasin pleikkarilla ja tietokoneella. Sittemmin pelaaminen on vähän jäänyt, en ole hankkinut uutta pleikkaria (PS5) ja nelosellakin pelaaminen on vähentynyt paljon. Jos pelaan jotain, teen sen yleensä puhelimella. 

Minkälaisia sarjoja katsot? 

Sain juuri äskettäin katsottua loppuun Game of Thronesin. Katsoin sen nyt toista kertaa, se on ehdottomasti lempisarjani. Myös How I Met Your Mother on yksi suosikeistani. 

Frendit vai HIMYM? 

No nyt on kyllä paha, tuohon on vaikea vastata! Tällä hetkellä tekisi mieli sanoa HIMYM, koska Frendien katsomisesta on niin pitkä aika… en kuitenkaan osaa sanoa, joten en vastaa kumpaakaan.

Anthony Olusanya - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola