Käytkö paljon salilla, Miska Ylitolva?

Klubin edustusjoukkueen nuorin pelaaja on harrastanut jalkapalloa vasta seitsemän vuotta ja esittää kopissa ymmärtävänsä vieruskaveri Conor Hazardin puhetta. 

Miska Ylitolva - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

HJK haluaa tällä kaudella tehdä pelaajiaan tutummiksi katsojille. Julkaisemme kauden aikana jokaisesta pelaajasta sekä pidemmän katsauksen näiden aiempaan uraan että syvemmälle pelaajan henkilökohtaiseen elämään pureutuvan haastattelun.

Card 28 Ylitolva

Viestinnän traineemme Vertti Karjalainen ja Toni Vikgren haastattelivat tällä viikolla Klubin talvikauden yllättäjää, vasta 17-vuotiasta Miska Ylitolvaa.

Olit äsken ensimmäistä kertaa valtakunnallisen median (Tulosruudun) haastattelussa, jännittikö?

Jotain haastatteluja on kyllä tullut tehtyä, mutta nyt oli aika ison näköinen kamera. Ei se silti jännittänyt. 

Jännittikö sitten tulla meidän prässiin?

Ei edelleenkään kummempia jännityksiä.

Entä pelejä?

En jännitä paljoa. Ennen peliä tulee aina semmonen pieni jännitys, mutta kun peli lähtee käyntiin, se kaikki unohtuu. Eikä ole edes väliä, onko harkkapeli vai joku panoksellinen ottelu, aina jännittää, mutta vain vähän.

Minkälainen tyyppi olet?

Semmoinen aika rauhallinen. En kummemmin ole äänessä, vaan olen kopissakin aika hiljainen ja tyydyn enemmän seurailemaan.

Muuttuuko persoonasi pukukopissa, kun olet oman ikäistesi kanssa esimerkiksi nuorten maajoukkueessa?

Se voi hyvin olla mahdollista. Tietenkin riippuu siitä, kuinka hyvin tunnen niitä äijiä kopissa. Täällä HJK:ssa en tunne vielä joukkuekavereitani niin hyvin, ehkä se sitten tulevaisuudessa vähän muuttuu. Pari maajoukkueesta tuttua kaveria pelaa Klubi 04:ssa, mutta edustuksesta en tuntenut ketään entuudestaan. 

Kenen vieressä istut pukukopissa?

Conor Hazard ja Jukka Raitala ovat vieressäni. Conor on kova kaveri selittämään, äänessä koko ajan. Saan vain harvoin selvää, mitä se puhuu. Englannin taitoni ei ole niin hyvä, ja Pohjois-Irlannin aksentti on vielä aika erikoisen kuuloista. Jos en saa selvää nyökyttelen vain ja sanon ”Yes, yes”.

Olet kotoisin Rovaniemeltä. Minkälainen on taustasi?

Olen itse asiassa syntynyt Espoossa, mutta muutettiin takaisin Rovaniemelle, kun menin 3. luokalle. Aloitin futiksen vasta Rovaniemellä FC Santa Clausissa, josta siirryin B-ikäisenä RoPS:iin. Harrastelin paljon muitakin lajeja: yleisurheilua, uintia ja telinevoimistelua. Aloitin futiksen vasta 4. luokalla, jolloin lopetin kaikki muut lajit. 

Olet siis pelannut kahdessa parhaiten ulkomailla tunnetussa jalkapalloseurassa: FC Santa Clausissa ja HJK:ssa. Minkälainen seura oli Santa Claus?

Nuoriin junioreihin keskittyvä. Meillä oli itse asiassa tosi hyvä ikäluokka siellä, oltiin Suomen TOP 10 -joukkue yhtenä vuonna. Siellä on hyvä valmennus, joka auttaa nuoria pelaajia pääsemään eteenpäin. Kehityin Santa Clausissa tosi paljon! RoPS:ssa pelaa monia hyviä pelaajia, joilla on tausta Santa Clausissa, myös minun ikäluokastani. 

Unelmoitko koskaan tulevasi huipuksi jossain muussa lajissa kuin jalkapallossa?

Eihän futis kiinnostanut minua ollenkaan pienenä. Yleisurheilussa tykkäsin juoksusta ja pituushypystä, ne olivat paljon lähempänä sydäntä. Aloitin vasta 4. luokalla (10-vuotiaana), koska pari luokkakaveriani pyysi mukaan  kokeilemaan futistreeneihin. No, se tuntui ihan mukavalta, kun oli paljon tuttuja joukkueessa, ja siitä asti on sitten tullut panostettua jalkapalloon.

Miten monen lajin harrastaminen pienenä on auttanut sinua jalkapallossa?

Uskon kyllä, että niistä on ollut vain hyötyä. Varsinkin yleisurheilusta, josta oppi oikeanlaista juoksutekniikkaa jo nuorena, ja hypyistä sain kimmoisuutta. Eiköhän uinnista ja telinevoimistelustakin ole ollut jalkapallossa hyötyä.

Mitkä ovat vahvuutesi?

Kyllä se on juuri juoksuvoimaisuus. Olen myös hyvä 1 vs 1 -tilanteissa niin puolustus- kuin hyökkäyssuuntaan. Osaan olla vaarallinen ylöspäin mentäessä, mutta olen silti luotettava alaspäin. 

Fysiikkasi vaikuttaa olevan todella hyvä ikäiseksesi. Oletko kova käymään salilla?

Joo! Tai en tiedä olenko juuri nyt kovin kova käymään, kun futista tulee pelattua niin paljon. Olen käynyt 15-vuotiaasta asti salilla, kun alettiin laittamaan Rovaniemellä fysiikkapuoltani kuntoon. Se on kyllä mukavaa hommaa, kun meillä oli pieni loma futiksesta, niin pääsin pitkästä aikaa kunnolla käymään salilla. 

Olet vielä nuori ja kehitettävää löytyy varmasti. Mitä haluaisit kehittää?

Pyrin totta kai olemaan kaikessa parempi. Koen, että viimeistelytaitoni voisi olla parempi. Haluan olla pallollisesti vielä vaarallisempi ja viimeisiä ratkaisuja – maalintekoa ja viimeisiä syöttöjä – pitäisi kehittää. 

Mikä on lempiharjoitteesi?

Tykkään pienpeleistä, sellaisista missä saa sähistä. Täällä HJK:ssa ollaan viime aikoina pelattu sellaista, missä on pieni pelikenttä ja joukkueet seisovat oman maalin tolpilla. Sitten Koskela (Toni) huutaa, kuinka monta pelaajaa kentälle menee ja heittää pallon kentälle, pelaajien pitää reagoida siihen, jonka jälkeen sähistään ja yritetään tehdä maali. 

Pidän kyllä eniten vain pelaamisesta, siitä kun pelataan 11 vs 11 koko kentällä. Taktiset jutut eivät ole niin mukavia, mutta ymmärrän kyllä, että niitä pitää välillä tehdä.

Miska Ylitolva - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Asuuko perheesi muuten edelleen Rovaniemellä?

Äiti sekä veljeni asuvat Rovaniemellä ja itse asun iskän luona Tuusulassa. Hän on asunut jo aika pitkään etelässä, sillä vanhempani ovat eronneet. Iskän luo oli helppo muuttaa. Sai tavallaan pehmeän laskeutumisen, kun siirryin HJK:hon. Sieltä pääsee kätevästi autolla treeneihin, sain ajokortin poikkeusluvalla jo 17-vuotiaana. Loppuvuodesta muutan varmaan Helsinkiin yksin asumaan. 

Pyry (Hannola) on myös Rovaniemeltä, onko teillä jotain yhteistä?

Kun Pyry oli Rovaniemellä, en edes tiennyt, kuka se on. Ei olla silleen oltu yhteyksissä, mutta kyllä meillä varmaan on joku Rovaniemi “connection”. 

Miksi siirryit HJK:hon?

RoPS tippui talousvaikeuksien takia Kakkoseen, ja valmentajat ja itsekin olin sitä mieltä, että olen sen jo tavallaan pelannut läpi. Piti siis vaihtaa seuraa. Perässäni oli tosi paljon varsinkin Ykkösen seuroja. HJK liittyi kisaan tosi myöhäisessä vaiheessa ja teki sopimustarjouksen. Katseltiin vaihtoehdot läpi ja päädyttiin Klubiin. 

Ovatko taktiset jutut lisääntynyt HJK:hon tullessa? Olet kuitenkin vastikään siirtynyt junnumaailmasta aikuisten peleihin.

Ei taktiset jutut uusia ole, kyllä me viime kaudellakin RoPS:ssa Ykkösessä ja RoPS Akatemian kanssa Kakkosessa katsottiin esimerkiksi videoita. B-junioreista saakka on jo panostettu myös taktiseen puoleen. Huomaa, että taktisten juttujen määrä on täällä lisääntynyt.

Menit Mäkelänrinteen lukioon Helsinkiin muuton yhteydessä. Miten koulu on lähtenyt kulkemaan?

Niin… En ole kyllä siellä ehtinyt käymään, kun harjoituksissa kestää aina iltapäivään asti. En ole oikeasti kertaakaan ehtinyt käymään koulussa. Opettajat ainakin jotakuinkin ymmärtävät tilanteeni, ja olen tehnyt iltaisin paljon kouluhommia itsenäisesti.

Miska Ylitolva - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Miten harjoituskausi on mennyt? Hyvät esityksesi ovat päässeet yllättämään monet.

Tähän asti on kyllä mennyt hyvin, paljon on tullut peliaikaa ainakin. Hyvä on ollut päästä pelaamaan kovia pelejä. 

Millaisia tavoitteita sinulla on?

Tavoitteena on aluksi breikata Veikkausliigassa, kuulua Veikkausliigan parhaimmistoon, ja jos joskus niin tapahtuu, siirtyä ulkomaille. 

Minkälainen opiskelija olet?

En ole koskaan ollut erityisen hyvä koulussa. Parhaani teen kyllä, mutta en ole erityisen lahjakas opiskelija. Mutta ihan ok olen pärjännyt, kun lukioon olen päässyt. Lukio on kyllä ollut tosi vaikeaa. Pitää ihan kunnolla opiskella, että pääsen läpi kursseista. Suunnitelma on käydä se neljässä vuodessa, katsotaan, jos siinä pysytään.

Mitä teet vapaa-ajalla?

En oikein mitään. Nykyään kotiin mennessä teen koulutehtäviä, pelaan pleikkaa tai hengailen kavereiden kanssa, jos kerkiän.  

Käytkö usein Rovaniemellä? 

Ei tule usein käytyä, mutta aina lomalla pyrin käymään siellä. Tykkään Rovaniemestä paikkana tosi paljon – en edes tiedä miksi. Kaipaan kyllä Rolloa paikkana ja tietysti kavereitani siellä.

Matkailusta puheen ollen… Onko kiva lähteä harjoitusleirille Turkkiin, milloin olet käynyt viimeksi ulkomailla?

Siitä on kyllä aikaa… Tai no, käytiin U18-maajoukkueen kanssa Liettuassa, mutta se oli kyllä likainen ja ruma paikka. Kiva päästä lämpimään, viimeksi tullut käytyä lomareissulla 4 vuotta sitten Bulgariassa Sunny Beachillä perheen kanssa.