Kuuluuko kopissa turkua, Arttu Hoskonen?

Turussa lempinimeä ”Faija” kantava voimanpesä seuraa formuloita ja rauhoittaa mielensä meditoimalla. 

Arttu Hoskonen - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

HJK haluaa tällä kaudella tehdä pelaajiaan tutummiksi katsojille. Julkaisemme kauden aikana jokaisesta pelaajasta sekä pidemmän katsauksen näiden aiempaan uraan että syvemmälle pelaajan henkilökohtaiseen elämään pureutuvan haastattelun.

Card 5 Hoskonen

Traineemme Vertti Karjalainen ja Toni Vikgren juttelivat tällä kertaa Arttu Hoskosen kanssa muun joukkueen ollessa Turkissa harjoitusleirillä. Loukkaantumisesta toipunut toppari oli jäänyt Suomeen treenaamaan HJK Klubi 04:n kanssa.

Millainen persoona olet?

Kentän ulkopuolella rauhallinen, huumorintajuinen ja tulen kaikkien kanssa toimeen. Myös kentällä olen pääosin rauhallinen, mutta joskus saattaa pinna hieman kiristyä.

Millainen on ollut polkusi nappulaikäisestä tänne HJK:hon?

Aloitin futiksen viisivuotiaana Kaarinan Pojissa, ihan Turun vieressä. Siirryin sieltä Interin junioreihin 13-vuotiaana ja nousin edustusjoukkueeseen 18-vuotiaana. Pelasin Interissä liigaa kuusi kautta ja nyt sitten siirryin tänne.

Minkälainen pelaaja olet? Mitkä ovat vahvuutesi?

Olen aggressiivinen, vahva, nopea ja hyvä kaksinkamppailuissa.

Mistä vahvuutesi ja nopeutesi ovat peräisin? Oletko treenannut niitä salilla vai tulevatko ne luonnostaan?

Nuorempana en pitänyt itseäni kovin nopeana, mutta aloin kehittymään samoihin aikoihin, kun aloin tekemään harjoitteita salilla. Olen ollut luonnostaan vahva, ainakin teini-iästä lähtien – sitä ennen olin sellainen pyykkinaru. On salillakin tullut vietettyä aikaa, mutta kyllä nuo ominaisuudet tulevat enemmän luonnostaan.

Voisiko sanoa, että olet ollut ns. late bloomer?

Niin voisi sanoa. Kehitykseni on ollut aina tasaisen nousujohteista – siinä ei ole tullut piikkejä eikä toisaalta alamäkiäkään. Olen mennyt koko ajan hiljakseen eteenpäin, se on ollut hyvä kehityskäyrä.

Arttu Hoskonen - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Olet pelannut viime kaudet topparina kolmen linjassa, ja sama vaikuttaisi jatkuvan Klubissa. Voisiko sinua kuvailla jo tietyllä tavoin kolmen topparin spesialistiksi?

No joo. Pelasin sitä viime kaudet Interissä ja olen tottunut siihen – kiva paikka pelata.

Pelaatko mieluummin keskellä vai laitatopparina?

Keskellä, olen pelannut siinä viime kausina enemmän.

Millaisia eroja keski- ja laitatopparin välillä on?

Laitatopparit pelaavat vähän ylempänä, keskimmäinen toppari on ikään kuin libero. Keskimmäisenä joutuu puolustamaan paljon laitatopparien selustaa ja niihin tulevia juoksuja. Lisäksi pelinavaaminen on helpompaa keskellä, koska on enemmän tilaa ja syöttösuuntia.

Olet pelannut topparina myös neljän linjassa. Onko sijoittuminen haastavampaa kolmella topparilla pelattaessa?

Sanotaan, että kolmen linjassa on enemmän tiloja täytettävänä – ja niitä on myös pakko täyttää aktiivisesti. Kolmella topparilla pelatessa täytyy tavallaan hyökätä eteenpäin ja puolustaa taaksepäin, kun taas neljän linjassa pelaaminen on ehkä hieman staattisempaa. Ei ole väliä kummalla tavalla pelataan, handlaan hyvin molemmat.

Kuka on ollut paras pelaaja, jonka kanssa olet pelannut?

Filip Valenčič.

Hänen uusi osoitteensa, Dinamo Minsk, onkin vähintäänkin mielenkiintoinen.

Minun pitikin kysyä häneltä, miksi hän meni sinne, että mikä homma se oikein oli. En kuitenkaan sitten kehdannut. Varmaan se sopimus oli tehty jo paljon aikaisemmin, pakkohan siinä on olla jokin sellainen juttu.

Väkisinkin miettii myös sitä, mitä pelaajan agentti on ajatellut.

Niin, agentitkin ovat välillä sellaisia, etteivät he mieti omia pelaajiaan – ainoastaan rahaa.

Miten omat agenttiasiasi ovat sujuneet?

Hyvin, ei ole ollut ikinä mitään valittamista. Olen tällä hetkellä Oulussa asuvan nigerialaisen Korede Akinwunmin tallissa.

Miten päädyit häneen?

Koredesta tuli eniten sellainen fiilis, että hän oikeasti haluaa minut ja on kiinnostunut auttamaan eteenpäin.

Arttu Hoskonen - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Takanasi on tuore siirto HJK:hon hänen avustuksellaan. Kuinka sopeutumisesi on sujunut?

Yllättävän luontevasti, on ollut helppoa tulla tänne. Loukkaantumiseni on tosin vähän hankaloittanut, ehdin treenaamaan ainoastaan viikon joukkueen kanssa. Nyt olen viettänyt aikaa lähinnä kuntosalin puolella.

Oliko HJK:ssa entuudestaan tuttuja kavereita?

Miro (Tenho) tietysti, hänen kanssaan pelasimme Interissä. Lingmanin (Lucas) ja Hostikan (Santeri) kanssa olin samaan aikaan intissä. Filipkin (Valenčič) oli täällä, mutta ei jatkanut enää tälle kaudelle, kuten ei Lingmankaan.

HJK:ssa on pienimuotoinen turkulaisten invaasio. Mitä ajatuksia se herättää?

Meitä on aika monta, mikä on tosi kiva juttu. Turusta tulee hyviä futareita, eikö se sen kerro?

Kuuluuko kopissa Turun murretta?

En osaa sanoa. En ainakaan kiinnitä siihen huomiota jos kuuluu, sillä se tuntuu niin kotoisalta. En kuitenkaan usko, että kuuluu – tai ainakaan kukaan ei ole siitä valittanut. Toisaalta nyt kun tarkemmin alkaa miettimään, niin Mirosta (Tenho) välillä huomaa sen.

Piispanmunkki vai berliininmunkki?

Berliininmunkki. Turkulaiset suuttuvat, kun käytän sitä.

Missä päin Helsinkiä asut?

Asun yksin Etelä-Haagassa, ja olen kyllä tykännyt paikasta. Etsin kämppää täältä ja päätin saman tien ostaa oman asunnon. Ajattelin, että on kiva, että on sitten aina kämppä täällä huolimatta siitä, minne ikinä meneekään. 

Oliko Helsinki entuudestaan tuttu kaupunki?

Ei hirveän tuttu, pari kertaa vuodessa tuli aiemmin käytyä täällä. Nyt olen ehtinyt tutustua uusiin mestoihin.

Mitä juttuja tykkäät tehdä vapaa-ajallasi?

Pelata pleikkaria ja hengailla kavereiden kanssa – tosin nyt kaverit ovat Turussa. Tyttöystävän kanssa vietän paljon aikaa, hänkin asuu täällä Helsingissä. En ole kerennyt vielä tekemään mitään sen erikoisempaa täällä, kun on ollut hektiset kuukaudet: muutto ja muutenkin paljon uusia asioita.

Mitä pelejä pelaat?

Fifaa ja formulaa. Olen kunnon formulafanaatikko! Nytkin, kun on talvitestit meneillään, katson niitä suunnilleen kahdeksan tuntia päivässä.

Onko sinulla suosikkikuskia nyt, kun Kimikin lopetti?

Bottas (Valtteri) ja Hamilton (Lewis), ex-Mercedes-kaksikko. He ovat suosikkini.

Oletko seurannut formuloita pitkään?

Nyt viimeiset 3–4 kautta kunnolla, ja myös junnuna seurasin paljon. Siinä välissä oli pieni breikki seuraamisesta. Jos en ehdi katsomaan jotain kisaa vaikkapa oman pelin vuoksi, katson sen aina jälkilähetyksenä. Joukkuekaverit eivät uskalla spoilata tuloksia, koska tietävät, että suuttuisin siitä.

Miltä tuleva formulakausi vaikuttaa?

En tiedä…. Ferrari on varmaankin vahva, se tekee uutta tuloa. Ensimmäisessä kisassa sen sitten näkee. Ferrari, Mersu ja Red Bull on se kova kolmikko, vaikka toivonkin Red Bullin kyntävän – en kestä Verstappenia (Max)!

Mestariveikkaus?

Hamilton. Hän voittaa kahdeksannen mestaruutensa ja siirtyy sitten eläkkeelle.

Seuraatko muita lajeja?

Mestarien liigaa seuraan futiksessa, mutta muuta en oikeastaan.

Arttu Hoskonen - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Sanoit suosikkipelaajaksesi Sergio Ramoksen. Onko sinulla muita toppariesikuvia?

Viime vuosina (Virgil) van Dijk on ollut sellainen, hän saa puolustamisen – ja pelaamisen ylipäätään – näyttämään niin helpolta. Marquinhos on myös aika kova, vaikka eilen viimeinen puolituntinen menikin heikosti [haastattelu tehtiin Real Madridin ja PSG:n välistä UCL-ottelua seuraavana päivänä].

Olet pelannut yhden poikien maaottelun. Mitä ajatuksia maajoukkue herättää?

Joo, olin parikymppisenä kerran U20-maajoukkueen mukana Espanjassa. Pari kertaa minua pyydettiin U21-maajoukkueeseen, mutta olin loukkaantuneena. Ei siis ole kauheasti tullut pelattua nuorisomaaotteluita.

Nyt on koko ajan vahvempi ja vahvempi tavoite päästä kahden vuoden sisällä Huuhkajiin. Se on kova tavoite, mutta tavoitteiden pitääkin olla kovia. Olisi upeaa päästä Huuhkajiin!

Sehän on todistettu aiemminkin, että kun ponnistaa Kaarinasta Interin kautta tänne Klubiin, maajoukkueen portit aukeavat.

Se on ihan totta! Askel askeleelta mennään sitä kohti.

Millaisia tavoitteita sinulla on seurajoukkueessa?

Tällä kaudella pysyä kunnossa, saada mahdollisimman paljon peliaikaa ja vakiinnuttaa paikka avauksesta. Seuraavalla kaudella haluan kehittyä entisestään ja jossain vaiheessa siirtyä ulkomaille.

Onko sinulla vielä tähän loppuun jotain sellaista kerrottavaa itsestäsi, mitä monet eivät tiedä?

Hmm… tykkään meditoida. Minulla on siihen appi, Headspace, jossa on erilaisia harjoitteita ja kursseja. Niiden kesto vaihtelee 15 ja 30 minuutin välillä. Teen niitä välillä ennen nukkumaanmenoa – etenkin, jos on ollut raskas päivä. Niiden avulla saa ajatukset pois ja pään tyhjäksi.