Millaista oli espoolaisena Tammisaaressa, Oliver Pettersson?

19-vuotias ”Olle” käy pelaamassa pipolätkää, sai hiljattain ylioppilaslakin ja on vaikuttunut Luis Anulan fysiikkatreeneistä. 

Oliver Pettersson - HJK Helsinki. Photo: @ Mira Lönnqvist

HJK haluaa viime kauden tapaan tehdä pelaajiaan tutummiksi katsojille. Julkaisemme jokaisesta pelaajasta pidemmän katsauksen aiempaan uraan sekä pelaajan elämään syvemmin pureutuvan haastattelun. 

19-vuotias keskuspuolustaja Oliver Pettersson esiintyi tammikuussa vakuuttavasti kahdessa ensimmäisessä ottelussaan Klubin edustusjoukkueessa. Pettersson pelasi Hakaa ja IFK Mariehamnia vastaan täydet 180 minuuttia ja tavoittelee tosissaan tonttia Klubin nimekkäässä topparistossa Joona Toivion, Miro Tenhon, Aapo Halmeen, Valtteri Morenin ja Matti Peltolan jo miehittämältä alueelta. 

Moikka Oliver! Mä oon Mäntylän Pekka eli Mandela – kuuluuko sua kutsua Oliveriksi vai jollain lempinimellä? 
Hongassa mua sanottiin Olleksi, mutta se on ehkä vähän jäänyt, täällä olen ollut vaan Oliver. Tai ehkä maajoukkuekavereista Kaitsu (Kai Meriluoto) on käyttänyt Ollea. 

No niin, tässäpä tuli siis joukkuekavereille heti uutta oppia. Kenen vieressä muuten istut kopissa?
Vasemmalla on Joona (Toivio) ja oikealla Topi (Keskinen). 

Tulit elokuussa EIF:stä HJK Klubi 04:ään ja joulukuun alusta asti olet treenannut pysyvästi edustusjoukkueen mukana. Miten olet päässyt edustuksen porukkaan ja koppielämään sisään?
Aina se on pikkaisen vaikea tulla uuteen ympäristöön. Kesti siinä muutama viikko, mutta nyt voi sanoa, että arki rullaa taas, ja voi olla oma itsensä. On tullut uusia tuttavuuksia ja uusia ystäviä. On tervetullut olo. 

Oliko kopissa Meriluodon lisäksi muita entuudestaan tuttuja?
Kaitsun lisäksi Topi oli tuttu maajoukkueesta, ja muutamia tietysti Klubi 04:stä viime kaudelta. Heistä Liamin (Möller) kanssa olen ollut samalla yläasteella.

Kuka on kopissa eniten äänessä?
Perpa tykkää puhua aika paljon, hän on hyvä pitämään henkeä yllä. Perpa pitää huolen, että kopissa ei ole hiljaista ja kaikilla on hyvä olla. 

Olen itse päätynyt pari kertaa Perpan jekutuksen kohteeksi. Tuleeko häneltä jäynää myös teille kollegoille?
Tulee pikkaisen! Mutta sillä tavalla sopivasti, että kaikki ymmärtävät, että se on nimenomaan pikkujäynää. Mutta yleisesti ottaen Perpa on tosi ystävällinen ja avulias. 

Pelasit EIF:ssä puolitoista kautta Ykköstä. Tammisaaressa, joka nykyään on osa Raaseporia, on vajaat 15000 asukasta. Millaista siellä oli espoolaisen asua? Entä millainen Tammisaari on futispaikkakuntana? 
Kaikki oli tosi lähellä, useimmiten ei tarvinnut puolta kilometriä kauemmas mennä minnekään. Se oli tietysti tosi kätevää. Joukkueen kesken oli tosi tiivis yhteishenki, koska Tammisaari on vähän kaukana kaikkien kotipaikkakunnilta. Oltiin hyviä ystäviä, ja vietettiin paljon aikaa myös kentän ulkopuolella. 

Tammisaari on kiva kesäkaupunki, ja kesällä oli kiva viettää aikaa lähellä rantaa. Äidinkieleni on ruotsi, ja Tammisaaressahan paikalliset puhuvat oikeastaan vain ruotsia. Kun kesällä oli hyvä sää, katsomossa oli aika usein noin 800 katsojaa. Siellä on pieni faniryhmä, ja stadion on aika tiivis, joten 800 katsojalla tunnelma oli tosi hyvä.

Muutin Tammisaareen 17-vuotiaana ja samalla ekaa kertaa omilleni. Se oli hauskaa, mutta totta kai siinä tuli paljon enemmän myös vastuuta: Pyykit, ruoka ja muu piti hoitaa itse. 

Kehittyikö jostain ruokalajista bravuuri?
Klassisin vastaus tähän on varmaan kanapasta tai kanariisi – niitä tein paljon. Ehkä yksi lempiruoka, mikä on myös helppo tehdä, on katkarapukastike. 

Oletko opiskellut jotain jalkapallon ohella? 
Itse asiassa valmistuin juuri lukiosta, kolme ja puoli vuotta meni. Aloitin Espoossa Mattlidenin lukiossa ja jatkoin Tammisaaressa. Asuin tosi lähellä sekä koulua että kenttää. Treenit olivat klo 14, ja sitä ennen kävin koulussa klo 8–14. Se oli tosi sujuvaa.

Onnittelut lakista! Missäpäin asut nykyään?
Palasin Klubiin tullessa vielä asumaan vanhempien luokse Nöykkiöön, se on Espoossa lähellä Espoonlahtea. Viihdyin omillani mutta viihdyn vielä myös kotona.

HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Aleksi Paananen, Lucas Lingman ja Oliver Pettersson (oik.) kiittivät kannattajia IFK Mariehamn -voiton jälkeen.

Treenejä riittää, mutta mitä puuhaat vapaa-ajalla?
Kavereitten kanssa vietän aikaa. Tykkään ulkoilusta ja urheilusta, pelaan paljon muutakin kuin jalkapalloa. Ja pianoa soitan vähän myös.

Mitä muita lajeja kuin futista?
Mailalajeista tykkään – tenniksestä ja sulkapallosta ja jääkiekosta. Joskus olen tykännyt myös hiihtää, mutta nyt ei ole niin paljon tullut hiihdeltyä. 

Lätkä kuulostaa vähän loukkaantumisherkältä harrastukselta. Tietääkö valmennus asiasta, eli uskallanko mainita siitä tässä…? 
Haha, eivät he tiedä, mutta voi sen mainita, koska se on vaan pipolätkää! Siinä mennään rennosti eikä tule osumia.

HJK:n joukkuetreenit olivat tauolla marraskuun ajan. Maltoitko huilata “kesälomalla”?
Kaksi ekaa viikkoa tein salia ja kaksi seuraavaa futista, mutta jalkojen annoin levätä ekat kaksi viikkoa. 

Tykkään tosi paljon Espoonlahden kentästä, se on lähellä kotia ja voisi sanoa, että se on mulle kuin toinen koti. Siellä olen aloittanut pelaamisen. Talvella kävin siellä välillä yksin, välillä oli vanhoja pelikavereita EPS:stä ja Hongasta, esimerkiksi Matias Kivikko.

Olet EPS:n ja Hongan kasvatti. Haluatko mainita valmentajia, jotka ovat erityisesti vaikuttaneet uraasi?
Lähimenneisyydessä on kaksi aika selkeää nimeä: EPS:n Kalle Tallqvist antoi luottoa Kakkosessa, kun olin vielä aika nuori (17), ja EIF:ssä Guillem Santesmasesin alaisuudessa oli tosi mukava pelata. 

Teit ensimmäisen maalisi Kakkosessa Honka Akatemiaa vastaan. Tuuletitko?
Tuuletin! Edustin Honkaa ainoastaan junioreissa, joten en kokenut juhlintaa sopimattomaksi…

Näin tammikuussa Klubin treeniohjelma näyttää sivustaseuraajan silmin aika intensiiviseltä? 
Intensiteetti on kova, mutta sanoisin, että mitä kovempi, sitä parempi. Vain siten tottuu tekemään asioita kovalla tempolla. Se tulee varmasti näkymään pelissämme kesällä. 

Uuden fysiikkavalmentajan Luis Anulan vetämät futiksen alkulämmittelyt usein näyttävät aika hauskoilta, tai ainakin kentällä näkyy paljon hymyjä?
Täytyy sanoa, että olen vaikuttunut Luisin työstä. Hän on tosi omistautunut ja tekee kaikkensa, että meillä olisi kaikki hyvin kentällä ja myös sen ulkopuolella. Alkulämmöt ovat tosiaan olleet hauskoja, ne ehdottomasti nostavat joukkueen tunnelmaa! Aina ei tarvitse lämmöissä olla niin totista. 

Oliver Pettersson - HJK Helsinki. Photo: @ Mira Lönnqvist
Pettersson on esiintynyt vahvasti talven kahdessa ensimmäisessä ottelussa.

Klubin topparisto on tosi vahva, mutta tammikuun peleissä oli eri syistä vajausta: Halme armeijassa, Tenho ja Moren toipilaina ja Raitala on pelannut ainakin nyt laidalla. Sulla taitaa olla juuri nyt etsikkoaika? 
Tavallaan kyllä. Toisaalta haluan olla parhaassa mahdollisessa kunnossa ja näyttää parastani aina, kun tulee mahdollisuus. Olen näyttöpaikoista kiitollinen ja haluan näyttää osaamistani valmennukselle, jotta näyttöpaikkoja tulisi jatkossakin. 

Futisurasi on hyvässä nosteessa, mutta tykkäätkö seurata jalkapalloa myös vapaa-ajalla?
Tykkään katsoa, etenkin Valioliigaa ja siellä erityisesti Liverpoolia. En ole mikään tosi kova fani, mutta Poolin pelityyli on mielestäni tosi viihdyttävä katsoa. Ja seuraan aika paljon myös suomalaista futista, etenkin niitä pelejä, missä on vanhoja pelikavereita pelaamassa. Esimerkiksi Matias Kivikko pelaa Tepsissä ja Niilo Saarikivi Hongassa. Ja tietysti EIF:n matseja.

Onko fokuksesi nyt kokonaan jalkapallossa?
Lukion tosiaan sain juuri valmiiksi, mutta olen todennut, että en pysty olemaan ainoastaan jalkapalloilija. Jotain muuta, vaikka opiskelua, pitää jossain vaiheessa keksiä oheen. 

Täytät toukokuussa 20 vuotta. Missä näet itsesi vaikka viiden vuoden päästä?
Unelmani on pelata ammattilaisena Euroopassa kovassa sarjassa. Tosi usein on kysytty, missä erityisesti haluaisin pelata, mutta ei se ole niin olennaista. Eikä aikataulukaan. Oli se sitten kolmen, viiden tai kymmenen vuoden päästä, niin toivon löytäväni itseni hyvästä joukkueesta hyvässä sarjassa, jossa viihdyn ja nautin pelaamisesta. 

Oliver Petterssonin kommentit edustusjoukkuedebyyttinsä HJK–Haka jälkeen.