Miten toppari-isäsi on auttanut sinua jalkapalloilijana, Bojan Radulovic?

Padelia harrastava kärkimies häkeltyi HJK-kannattajien kyvystä arvata hänen siirtonsa etukäteen.

Bojan Radulovic - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

HJK haluaa tällä kaudella tehdä pelaajiaan tutummiksi katsojille. Julkaisemme kauden aikana jokaisesta pelaajasta sekä pidemmän katsauksen näiden aiempaan uraan että syvemmälle pelaajan henkilökohtaiseen elämään pureutuvan haastattelun.

Card 18 Radulovic

Viestinnän traineemme Vertti Karjalainen ja Toni Vikgren haastattelivat ulkomaan leiriltä palannutta Bojan Radulovicia juuri ennen päivän harjoitusten alkua.

Voitko kertoa taustastasi?

Olen kasvanut Kataloniassa Lleidan kaupungissa, jossa aloitin pelaamaan jalkapalloa. Pelasin Espanjassa monissa eri juniorijoukkueissa, joista viimeinen ennen Englantiin siirtymistä oli niin ikään Lleidassa – kaupungin ykkösseura Lleida Esportiu – jonka edustusjoukkueessa pelasin myös. Vuonna 2018 Brighton osti minut ja sain ison sopimuksen sinne. Olin siellä melkein kaksi vuotta, jonka aikana kävin lainalla Espanyolissa ja Deportivo Alavesissa. Kun sopimukseni Brightonin kanssa päättyi, siirryin puoleksitoista vuodeksi Ruotsiin AIK:hon, joka oli viimeinen seurani ennen HJK:ta. 

Olet siis serbialainen, mutta Espanjasta?

Kasvoin Espanjassa ja olen asunut siellä melkein koko elämäni. Serbiassa olen asunut kaksi tai kolme vuotta. Minulla on kummankin maan kansalaisuudet, mutta koen olevani enemmän espanjalainen, se on ”oikea” kotimaani. 

Miksi olet kasvanut Espanjassa?

Synnyin siellä, koska isäni pelasi Lleidassa. Kun olin pieni, asuimme hetken Serbiassa ja muutaman kuukauden myös Ruotsissa isäni jalkapallouran takia. Kun olin viisivuotias ja isäni jalkapalloura läheni loppua, vanhempani päättivät muuttaa Espanjaan ja jäädä sinne asumaan.

Minkälainen pelaaja isäsi oli?

Toppari. Hän potki muita nilkoille ja halusi tuhota heidät – aito serbilainen toppari siis! Hän pelasi Segunda Divisiónissa [Espanjan toiseksi korkein taso], Serbian pääsarjassa, Israelin pääsarjassa sekä Ruotsissa, Superettanissa tai Allsvenskanissa, en muista kummassa. 

Auttoiko se sinua jalkapalloilijana, että isäsi oli ammattilainen?

Totta kai. Hän yritti auttaa minua joka päivä ja on edelleen ihollani koko ajan. Puhumme kaikesta, ja tietysti vinkkien saaminen henkilöltä, joka on pelannut ammattilaistasolla, auttaa tosi paljon. Isäni muutti kanssani Ruotsiin, kun siirryin AIK:hon ja muuttaa luokseni Helsinkiin – asun Alppilassa. Hän itse asiassa saapui juuri eilen. 

Bojan Radulovic - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Minkälaista on pelata juniorifutista Espanjassa?

On vaikeaa pärjätä, koska monilla La Liga -joukkueilla on omat nuorten joukkueensa: Paljon laadukkaita pelaajia, jotka ovat teknisesti ja taktisesti taitavia. Kasvoin siellä, joten totuin pelaamaan jalkapalloa siinä kulttuurissa, mutta se oli haastavaa. 

Pelasit Espanjassa kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla, minkä tasoinen sarja on kyseessä?

Olin aika nuori silloin, 17–19-vuotias, joten koin sen olevan hyvä sarja minulle. Nykyään tilanne olisi varmaan toinen. Sarja on täynnä hyviä joukkueita, jotka on koottu kokeneista pelaajista sekä espanjalaisseurojen lupaavimmista nuorista. Espanjassa muun muassa La Liga -seurojen akatemiajoukkueet pelaavat miesten sarjoissa toisin kuin Englannissa. Sarjassa oli silloin neljä lohkoa, joissa oli 20 joukkuetta, ja kaikki halusivat nousta Segunda Divisióniin. 

Jos sarjaa verrataan Allsvenskaniin, Ruotsin pääsarja on askeleen edellä Espanjan kolmatta sarjatasoa. Allsvenskanin taso on verrattavissa Segunda Divisióniin. 

Miten aikasi Englannissa meni?

Se ei ollut helppoa aikaa, koska minun piti muuttaa yksin vieraaseen maahan kauas perheestä ja ystävistä sekä puhua vierasta kieltä. Se oli kuitenkin valtava askel kohti ammattilaisuutta ja minun piti tehdä se, jos halusin olla jalkapalloilija. 

Pelasitko Hugo Kedon kanssa Brightonissa?

Hän tuli Brightoniin, kun toinen vuoteni seurassa alkoi. Pidämme edelleen yhteyttä. Tekstailimme, kun olin siirtymässä tänne ja luulin, että hän olisi jäänyt HJK:hon. Kun näin hänen siirtonsa Norjaan, harmitti hitosti, olisi ollut mukavaa pelata taas yhdessä.

Kuten jo mainitsit, siirryit seuraavaksi AIK:hon. Miten vertaisit AIK:ta ja HJK:ta?

Suomi ja Ruotsi tuntuvat melko samanlaisilta mailta, eikä seurojenkaan välillä vaikuta olevan paljon eroja. Kummassakin joukkueessa on paljon laadukkaita pelaajia. Ainoana erona on ehkä työnteon muodot. 

Bojan Radulovic - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Kuka on paras pelaaja, jonka kanssa olet pelannut?

Nicolás Stefanelli AIK:ssa oli todella erityinen pelaaja. Hän on ollut kaikista vaikuttavin. Lisäksi Sebastian Larssonista on vain hyvää sanottavaa. Hän pelasi loistavan uran niin AIK:ssa kuin maajoukkueessakin.

Miksi siirryit Klubiin?

Kun olin AIK:ssa viime vuonna, en saanut paljon peliaikaa. Minun piti päästä pelaamaan enemmän ja halusin testata jotain uutta. Mahdollisuus tulla Helsinkiin HJK:hon ilmeni, he halusivat minut aidosti ja esittelivät kiinnostavan projektin. HJK on Suomen paras joukkue, joka pelaa myös europelejä, joten miksipä ei?

Mitä tiesit Suomesta ennen siirtoasi?

Jos olen rehellinen, en mitään. Kysyin ruotsalaisilta kavereiltani Helsingistä, ja he puhuivat vain positiivisesti, joten olin luottavainen.

Mitä olet tykännyt Suomesta tähän mennessä?

Tykkään kyllä! Paitsi en ehkä säästä niinkään. Toisaalta en ole ollut täällä vielä pitkään. Olin Helsingissä alle kolme viikkoa, kunnes lähdimme harjoitusleirille ja tulimme takaisin vasta pari päivää sitten. Sää näyttää menevän parempaan suuntaan, joten luulen nauttivani Suomesta hetken päästä vielä enemmän. Kaupunki, joukkue ja erityisesti vastaanottoni ovat kaikki tuntuneet miellyttäviltä. Tulemme varmasti nauttimaan tästä kaudesta!

HJK-kannattajat ovat olleet innoissaan siirrostasi tänne…

Kun tulin allekirjoittamaan sopimustani, menimme lounaalle, ja halusin postata kuvan ruuastani, sillä se näytti hyvälle – en tajunnut, että lautasen alla olevassa ruokalistassa oli tekstiä suomeksi. Fanit täällä ovat hulluja! Voisin postata Espanjassa kuvaan ruuastani, eivätkä kannattajat puhuisi siitä. Miten he edes pystyivät päättelemään ruokakuvasta, että siirryn tänne, olisin yhtä hyvin voinut olla lomalla täällä? Olen iloinen, että fanit ovat innoissaan minusta, enkä malta odottaa pääseväni näyttämään heille mitä osaan kentällä. 

Bojan Radulovic - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Yritän koko ajan puuhailla jotain. Ruotsissa oli tylsää, kun melkein kaikilla pelaajilla oli lapsiperheet, joiden kanssa he viettivät kaiken vapaa-aikansa. Täällä olen hengaillut paljon Murilon ja Jairin kanssa. Oli tosi hauskaa käydä myös Turkissa yhdessä joukkueen kanssa – ainakin sai nauraa paljon. Meillä on mukava joukkue. Odotan sitä, että säät paranevat ja voidaan hengailla kunnolla yhdessä. 

Kun minulla on aikaa, tykkään myös pelata videopelejä kavereiden kanssa. Se on hyvä tapa vaihtaa kuulumisia espanjalaisten kavereideni kanssa. 

Urheiletko vapaa-ajallasi?

Lempilajini jalkapallon ohella on padel. Pelataan sitä kavereiden kanssa, kun käyn lomalla Espanjassa. Se on perinteinen urheilulaji siellä, mutta Ruotsissa ja ilmeisesti myös Suomessa padel kasvaa tosi nopeasti. Pitää käydä pelaamassa täälläkin!