Miten Veikkausliiga vertautuu muihin pelaamiisi sarjoihin, Murilo?

Härkämäinen ”Muri” kiittelee Suomen toimivaa yhteiskuntaa ja vihaa kylmyyttä.

Murilo - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

HJK haluaa tällä kaudella tehdä pelaajiaan tutummiksi katsojille. Julkaisemme kauden aikana jokaisesta pelaajasta sekä pidemmän katsauksen näiden aiempaan uraan että syvemmälle pelaajan henkilökohtaiseen elämään pureutuvan haastattelun.

Card 20 Murilo

Tällä kertaa viestinnän traineemme Vertti Karjalainen ja Toni Vikgren ottivat tulkikseen HJK:n huoltajan Boris Wistuba-Marinon, jotta keskusteluyhteys portugalia äidinkielenään puhuvaan Muriloon olisi varmasti soljuva. 

Minkälainen persoona olet?

Olen rauhallinen tyyppi ja luotettava ystävä. Kentällä olen joukkuepelaaja, kaikki joukkuetoverini ovat silloin veljiäni. Puolustan ja suojelen heitä, teen kaikkeni joukkueen eteen. Olen myös useimmiten huumorimiehiä, mutta en huonoina päivinä – enkä aamukahdeksalta.

Kertoisitko taustastasi? Sinulla on sekä Brasilian että Portugalin kansalaisuudet?

Synnyin Brasiliassa Linharesin kaupungissa, joka sijaitsee Espírito Santon osavaltiossa maan kaakkoisosassa. Isäni pelasi siellä siihen aikaan jalkapalloa, mutta muutimme Portugaliin ollessani 4-vuotias. Isoäitini on portugalilainen, joten siitä oli suuri apu muuttoon liittyviä paperitöitä sekä viisumiasioita hoitaessa. Muutimme myöhemmin perheeni kanssa takaisin Brasiliaan, mutta palasin jalkapallon perässä Portugaliin 17-vuotiaana.

Kuinka hyvä pelaaja isäsi oli?

Hän ei ollut ammattilainen vaan pelasi ainoastaan Portugalissa alemmilla sarjatasoilla. Isäni oli kyllä taitava mutta ei saanut ikinä mahdollisuutta ammattilaisuraan.

Minkälainen lapsuus sinulla oli?

Perheeni asuu edelleen samassa kaupungissa kuin lapsuudessani. Isäni on töissä paikallisessa jalkapallokoulussa ja äitini on opettaja. Pikkuveljeni täytti juuri 18 vuotta. Isovanhempani asuvat tien toisella puolella, joten koko perhe on tiiviisti yhdessä. Elimme mielestäni melko tavallista keskiluokkaista työläisperheen elämää. Emme olleet miljonäärejä mutta emme nähneet nälkääkään.

Missä perheesi siis asuu nykyään?

Kaikki perheenjäseneni asuvat Brasiliassa. Ensi kuussa isäni ja veljeni ovat tulossa vierailemaan luokseni Suomeen!

Ovatko he käyneet Suomessa aiemmin?

Eivät ikinä. He ovat vierailleet luonani aiemmin ainoastaan silloin, kun pelasin Portugalissa.

He eivät ole siis ikinä nähneet lunta? Toivottavasti silloin on vielä lunta maassa.

Ei, ei, ei… en tykkää lumesta ollenkaan! Pidän enemmän lämmöstä, auringosta ja kylmistä juomista.

Mitä pidät Suomesta ylipäätään?

Suomi on kiva maa, jossa on todella hyvä asua. Kaikki elämisen kannalta tärkeät asiat toimivat hienosti. Kylmyys on minulle hieman liikaa, brasilialaiset eivät ole tottuneet sellaiseen, koska Brasiliassa on lämmintä ympäri vuoden.

Pidätkö suomalaisesta ruuasta?

Pidän. Se on itse asiassa hyvin samankaltaista kuin mihin olen tottunut Brasiliassa: paljon perunaa, lihaa ja kanaa. Tykkään!

Entä suomalaisesta musiikista?

En, sitä on mahdotonta kuunnella! Kävin pyörähtämässä Seinäjoella jollain kesäfestareilla ja totesin, ettei se ole ollenkaan minun juttuni. Olin siellä ehkä viisi minuuttia ja lähdin pois – päähän alkoi sattua.

Kerroit kuuntelevasi pelipäivinä sambaa. Onko Bobin soittolistalla paljon sitä?

Liian vähän, mutta on siellä Samba de Janeiro. Se soi välillä kopissa, vaikka pääsääntöisesti Bobi on rock ‘n’ roll -miehiä.

Murilo - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Tiesitkö Suomesta mitään ennen tänne tuloasi?

Tiesin Jari Litmasen Fifasta. Ihmettelin aina hänen pelaajakortissaan olevaa Suomen lippua. En tiennyt, mikä maa se oikein oli. Espanjassa ollessani opin tietämään myös muita isoja nimiä, kuten Sami Hyypiän ja Teemu Pukin. Kun tein sopimuksen SJK:hon, aloin tietysti perehtymään tarkemmin Suomeen – en esimerkiksi tiennyt kauniista blonditytöistä aikaisemmin mitään!

Mitkä ovat sään lisäksi suurimmat erot Suomen ja Brasilian välillä?

Erot ovat valtavia. Kaikista suurin ero on yhteiskunta ylipäätään, Brasiliassa politiikka on niin korruptoitunutta. Yleisestikin kun eteläamerikkalainen tulee Suomeen, yhteiskunnan toimivuus on ensimmäinen asia, johon kiinnittää huomiota. Täällä on turvallista asua, ja koen, että Suomessa yhteiskunnan resurssit käytetään järkevästi. Brasiliassa on paljon resursseja, mutta niitä ei käytetä tehokkaasti, minkä vuoksi mikään ei toimi: On korruptiota, rikollisuutta ja slummeja. Yhteiskunta ei osaa hyödyntää sitä, mitä sillä on.

Millainen oli oma ammattilaisurasi alku?

Muutin takaisin Brasiliaan vuonna 2015 ja allekirjoitin ensimmäisen rahallisen diilini kaupunkini joukkueen kanssa. Pelasin Rio Brancossa kansallista sarjaa, ja siitä urani sitten lähti käyntiin.

Oletko ollut aina vasen pakki?

Olen pelannut aina kentän vasemmalla puolella.

Mitkä ovat vahvuutesi kentällä?

Tykkään juosta ja tehdä liikkeitä ilman palloa. Olen myös vahva ja räjähtävä, ja minulla on hyvä vasen jalka. Jos pitäisi valita ainoastaan yksi, se olisi räjähtävyys. Se on suurin aseeni.

Olet nopea ja vahva. Käytkö paljon salilla vai tulevatko ominaisuudet luonnostaan?

Ne tulevat täysin luonnostaan, vihaan salilla käymistä.

Miten päädyit Suomeen ja Seinäjoelle?

Meillä oli Espanjassa suuri turnaus, joka televisioitiin. Ne olivat tärkeitä pelejä, ja sieltä minut huomattiin. Pari tyyppiä, jotka tunsivat SJK:n valmentaja Joaquin Gomezin, keskustelivat minusta SJK:n valmennusjohdon kanssa. Sitten Gomez otti yhteyttä, ja viikon päästä olinkin Seinäjoella. Lomasuunnitelmani menivät kertaheitolla ihan uusiksi!

Miten Veikkausliiga vertautuu muihin sarjoihin, joissa olet pelannut?

Vaikea verrata suoraan. Brasiliassa pelaajat ovat teknisesti taitavampia, mutta peli on taktisesti köyhempää ja siitä johtuen välillä jopa hitaampaa. Pelin rytmi on erilainen, ottelun sisällä on ikään kuin taukoja, joiden aikana intensiteetti laskee. 

Espanja on tavallaan sekoitus, siellä on enemmän taktista puolta, mutta myös siellä pelaajien taitotaso on korkea. Suomessa taas pelaajat ovat paljon fyysisempiä ja valmiimpia suoriutumaan kentällä fyysisten ominaisuuksien puolesta: pelaajat ovat vahvoja ja he jaksavat juosta. Olosuhteet ovat Suomessa paremmat kuin Brasiliassa ja Portugalissa.

Kuka on paras pelaaja, jonka kanssa olet pelannut, ja miksi?

Emmanuel Ledesma SJK:ssa. Hänen potkutekniikkansa ja kykynsä pelata futista olivat uskomattomia. Hän oli kentän ulkopuolella vieläkin parempi, oikea pukukoppipelaaja. Pyry Hannola on myös hyvä, suorastaan maaginen. Heidän kanssaan on ollut kiva pelata. Tykkään yleisestikin sellaisista pelaajista, jotka ovat taitavia pallon kanssa.

Ledesma on argentiinalainen. Onko Brasilialla ja Argentiinalla jonkinlaista ”rivalrya”?

Meillä pelaajilla ei, se on ainoastaan Messi vs Neymar. Olemme vihollisia vain Copa Americassa. Mutta toki se on sellainen juttu, että täytyy aina vähän pilkata toista maata, vaikka ei oikeasti sitä välttämättä tarkoitakaan. Se on vitsi, jota täytyy ikään kuin pitää yllä. Bobi antoi minulle nappikset, joissa on Messin nimi, ja hän sanoi, että olen ainoa brasilialainen, joka pelaa Messin nimi kengissään. Eiväthän suomalaisetkaan pukeudu Ruotsin paitaan!

Murilo - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Pidätkö Helsingistä?

No joo, mutta en ole ehtinyt hirveästi tutustumaan kaupunkiin. En ole vielä päässyt tutkimaan paikkoja esimerkiksi koronan ja kylmyyden takia, en tykkää olla ulkona kylmällä säällä. En ole siis aktivoitunut vielä sen suhteen, koska kylmyys rajoittaa. Teidän täytyy kysyä tuota uudestaan kesän jälkeen!

Missä päin asut? Asutko yksin?

Asun Kampissa pleikkarini kanssa.

Mitä pelaat ja kenen kanssa?

Pelaan Call of Duty: Warzonea kavereideni kanssa ympäri maailmaa. Pelaan esimerkiksi hiljattain Seinäjoelle siirtyneen Pablon (Andrade), Leccen maalivahdin Gabrielin ja oman veljeni kanssa.

Mitä muuta teet vapaa-ajallasi?

Tykkään hengailla Jairin kanssa, käymme usein esimerkiksi kahvilla. Vietämme paljon aikaa kahdestaan. Sitten kun lumet sulavat, pääsen pyörimään ympäri kaupunkia scootilla.

Pidättekö yhteyttä muiden Veikkausliigassa pelaavien brassien kanssa?

Joo, Jairin kanssa tietysti, ja paljon myös Pablon kanssa, sillä pelasimme yhdessä Espanjassa. Olen yhteyksissä myös KuPS:n Paulo Ricardon ja juuri Klubi 04:ään siirtyneen Erikson Carlosin kanssa.

Katsotko jalkapalloa vapaa-ajallasi?

En paljoa, mutta seuraan kyllä Brasilian liigaa ja Mestareiden Liigaa.

Mikä on ollut ikimuistoisin ottelusi?

Hmm… minulle nousee kolme ottelua mieleen. Panoksellisesti suurin otteluni oli Espanjassa, sillä olisimme voitolla nousseet sarjaporrasta ylemmäs. Suomeen tultuani pelasin urani toisen Veikkausliigaottelun Turussa, se jäi jotenkin mieleen isona otteluna. Kolmas ikimuistoinen otteluni oli täällä Bolt Arenalla, kun voitimme SJK:n kanssa HJK:n – se oli ensimmäinen kerta seuran historiassa, kun HJK kaatui vieraissa.

Millaisia tavoitteita sinulla on alkavalle kaudelle tai urallesi ylipäätään?

Haluan kauden aikana voittaa kaikki mahdolliset kilpailut ja päästä joukkueen kanssa pelaamaan lohkovaiheeseen Euroopassa. En keskity juurikaan urani ajattelemiseen isossa kuvassa vaan etenen kausi kerrallaan. Laitan aina kaiken peliin, joten katsotaan, mihin se riittää.

Haluatko vielä itse lisätä jotain? Onko sinulla paljastaa jotain salaisuuksia kannattajille?

Hmm… ei ole. Minulla ei ole salaisuuksia, elämäni on avoin kirja!