Miten vuotta vanhempien kanssa pelaaminen on vaikuttanut kehittymiseesi, Johannes Yli-Kokko?

Keskikenttätaituri unelmoi maajoukkuepaidasta ja on Meri-Lapin golfklubin jäsen.

Johannes Yli-Kokko - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

HJK haluaa tällä kaudella tehdä pelaajiaan tutummiksi katsojille. Julkaisemme kauden aikana jokaisesta pelaajasta sekä pidemmän katsauksen näiden aiempaan uraan että syvemmälle pelaajan henkilökohtaiseen elämään pureutuvan haastattelun.

Card 58 Yli-Kokko

Tällä kertaa viestinnän traineemme Vertti Karjalainen ja Toni Vikgren ottivat haastattelupöytänsä ääreen Klubin nuoren keskikenttäpelaajan Johannes Yli-Kokon. Itsevarma ”YK” avasi omaa elämäänsä Liigacupin FC Inter -ottelun voittomaaliaan edeltäneenä päivänä.

Morjens, Johannes. Miten kuvailisit itseäsi?  

Olen yleensä melko rauhallinen, mutta kavereiden kanssa juttu lähtee enemmän laukalle. Kopissa olen vähän hiljaisempi, tykkään kuunnella sivusta muiden juttuja ja naureskella mukana. Yleisestikin tykkään hassutella enkä ota elämää turhan vakavasti.

Kuka sitten on kopin äänekkäin hahmo?

Kyllä se on ihan ehdottomasti Conor Hazard. Myös Pyry Hannola on aika paljon äänessä.

Mistä olet lähtöisin?  

Olen syntynyt Espoossa ja asun siellä perheeni kanssa edelleen. Asumme Laaksolahdessa vanhempieni, kolmen veljen ja yksivuotiaan rottweilerin, Lunan, kanssa. Todella miesvoittoinen perhe siis.

Ovatko veljesikin futareita?  

Itse asiassa kyllä! Kaikki ovat ainakin jossain vaiheessa pelanneet futista. Kaksi veljistä on tosin lopettanut jo, mutta nuorin veljeni pelaa Grankulla IFK:ssa. Faija oli myös aikoinaan vahvasti mukana harrastuksessamme, hän on valmentanut meitä jokaista.

Pelasiko hänkin jalkapalloa nuorempana?  

Ei sentään. Hän valmensi isoveljeni joukkuetta, johon itsekin menin vuotta nuorempana pelaamaan. Se oli sitä aikaa, kun pelasimme FC Kasiysissä. Myöhemmin kun siirryin FC Espooseen, faija tuli sinne joukkueenjohtajaksi. Hän on siis todellakin elänyt harrastuksessani mukana.

Miten koet vuotta vanhempien kanssa pelaamisen vaikuttaneen kehitykseesi?

Sanoisin, että se on vaikuttanut melko paljonkin. Olin kuitenkin nuorempana todella pienikokoinen, joten täytyi opetella pelaamaan tietyllä tavalla – hyödyntämään vahvuuksiani. Opin paremmin tunnistamaan tiloja, sillä vastustajia ei saanut päästää niin lähelle. Keskityin myös ensimmäisen kosketukseni parantamiseen. Kokonaisuudessaan vuotta vanhempien kanssa pelaaminen opetti paljon ja auttoi kehittämään peliälyä.

Minkä ikäisenä siirryit Klubiin? Oletko kulkenut täällä koko akatemiapolun läpi?

En ihan kokonaan. Siirryin tänne C-ikäisenä, 13-vuotiaana. Se oli sama kesä, jonka jälkeen olin aloittamassa kahdeksannen luokan.

Miksi siirryit silloin HJK:hon?

Se oli silloin periaatteessa oma tahtoni. Pelasin siihen aikaan vielä FC Espoossa vuotta vanhempien kanssa, mutta pohdimme faijan kanssa, että olisi oikea aika ottaa askel eteenpäin. Katsoimme, että Klubi olisi hyvä vaihtoehto, sillä tämä on laadukkaampi seura ja pääsin pelaamaan saman ikäisten kanssa.

Onko pelinumerollasi (58) jokin merkitys?

Ei oikeastaan, se on vain jäänyt. Sain sen neljä vuotta sitten, kun tulin HJK Klubi 04:ään.

Johannes Yli-Kokko - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

Sinulla ei taida olla maajoukkue-esiintymisiä oman ikäluokkasi maajoukkueessa. Mitä ajatuksia maajoukkue herättää?

Se pitää paikkansa. Olen ollut ainoastaan varalla, kertaakaan en ole päässyt lopulliseen kokoonpanoon. Omasta mielestäni oli aina ihan hilkulla, pääsisinkö mukaan, mutta en tosiaan ikinä päässyt. Toisaalta on hyvä, että on asioita, jotka jäävät hampaankoloon – sellainen antaa ainakin itselleni lisämotivaatiota treenata entistä kovempaa.

Onko A-maajoukkue sinulle unelma tai tavoite?

No joo, onhan se tietysti. Ajattelen enemmän sitä kautta, että tavoitteenani on päästä johonkin hyvään seuraan kehittymään ja pelaamaan. Kun saa näytönpaikkoja laadukkaassa joukkueessa ja käyttää ne hyväkseen, voisi maajoukkueenkin ovi aueta. Mutta onhan Huuhkajissa pelaaminen unelma, etenkin kun maajoukkue on viime aikoina menestynyt hyvin.

Oletko käynyt näytillä ulkomaisissa seuroissa?

Olin nuorempana parin viikon testileirillä ruotsalaisessa Brommapojkarnassa. Treenasin ja pelasin joukkueen kanssa. Olin silloin kyllä todella nuori, en edes muista ihan tarkkaan. Joka tapauksessa se oli ajalta ennen kuin tulin Klubiin.

Mikä on ollut ikimuistoisin ottelusi?

Sanoisin, että nuorempana B-juniorina SM-kullan ratkaissut vierasottelu Tampereella. En ollut itse edes kokoonpanossa, koska HJK Klubi 04:stä tuli siihen otteluun paljon pelaajia. Olin kuitenkin joukkueen mukana, joten sanon silti sen ikimuistoisimmaksi otteluksi.

En muista tarkkaan, millä kentällä ottelu pelattiin, mutta ei ainakaan Tammelan stadionilla. Katsojia oli arviolta ehkä 500, se on hyvä määrä B-junnujen otteluun. Peli oli pitkään 1–1, mutta lisäajalla saimme vaparin, jonka paluupallon Matias Kurvinen laittoi maaliin. Se oli upea matsi!

Johannes Yli-Kokko - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Mikä on suosikkijoukkueesi maailmalta?

Bayern München. Seurasin paljon heidän pelejään muistaakseni vuosina 2012–13, kun Bayern oli kaksi kertaa putkeen UCL-finaalissa. Mielestäni oli siistiä, että vaikka he hävisivät ensimmäisen finaalin, pystyivät he uusimaan finaalipaikan heti seuraavalla kaudella ja voittivatkin silloin Dortmundin.

Seurasin silloin tarkasti myös Thomas Mülleria, hän on fantastinen pelaaja. Näen myös jonkin verran samaa pelityyleissämme. Müller syöttää todella paljon maaleja ja on mielestäni aliarvostettu pelaaja.

Seuraatko ylipäätään paljon jalkapalloa vapaa-ajallasi?

Nuorempana tuli seurattua, nykyään ehkä hieman vähemmän. Toki kaikki isot pelit katson edelleen, esimerkiksi UCL-matsit. Futiksen sijaan seuraan nykyään enemmän koripalloa.

Onko sinulla suosikkijoukkuetta koriksen puolelta?

No, olen seurannut oikeastaan lähinnä LeBron Jamesia, joten sanotaan lempijoukkueeksi tällä hetkellä Los Angeles Lakers.

Onko sinulla muita harrastuksia?

Kesäisin käyn pelaamassa golfia. Tykkään siitä, käyn lyömässä rangella ja kiertämässä radoilla kavereiden kanssa. Aina kun on sopiva hetki, lähden mielelläni golfaamaan. Kierros vie paljon aikaa, mutta onneksi Suomessa kesäillat ovat pitkiä ja valoisia, niin ehdin helposti käymään kierroksella vielä treenipäivän jälkeen.

Missä golfseurassa olet jäsenenä?

Tämä on oikeastaan hauska juttu, olen Meri-Lapin golfklubissa jäsenenä. Se on Torniossa. Sieltä sai silloin halvimmalla jäsenyyden – tai ainakin nuoret saivat. Aikuisista en ole ihan varma.

Haluatko kertoa tasoituksesi?

Odottakaas, kaivan sen täältä puhelimesta! Muistaakseni se on 20… Kyllä, tasan 20.

Kauanko olet pelannut golfia?

Olen käynyt faijan kanssa lyömässä rangella jo pienestä pitäen, mutta olen oikeastaan pelannut vasta muutaman täyden kierroksen. Se on siis tavallaan melko uusi juttu, mutta tavallaan ei. Tasoitukseni tippui nopeasti.

Johannes Yli-Kokko - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

Mitä muuta teet vapaa-ajallasi?

Katselen sarjoja, pelaan pleikkarilla ja hengailen kavereideni sekä tyttöystäväni kanssa. Sellaista tyypillistä nuoren elämää. Paras näkemäni sarja on Game of Thrones. Sen lisäksi myös Peaky Blinders ja Rahapaja ovat olleet loistavia. Pleikkarilla pelaan lähinnä sotapelejä, kuten Call of Dutya.

Melko tavanomaiselta nuoren elämältähän tuo kuulostaa. Uppoaako päivän aikana paljon tunteja someen?

No, täytyy kyllä myöntää, että nykyään TikTok vie välillä mennessään… siihen saa helposti kulumaan aikaa ikään kuin huomaamattaan, se syövyttää aivoja.

Itse asiassa aktivoimme hiljattain Klubin TikTok-tilin. Myös te pelaajat pääsette vaikuttamaan sen sisältöön!

Noniin, sinne alkaa sitten tulemaan matskua!