Saunoitko jäätävän SJK-pelin jälkeen, Georgios Kanellopoulos?

Sörnäisistä Hakaniemeen muuttava Klubin spartalainen pitää Haka-pelin katsojia sankareina ja uskoo, että HJK olisi kärkipäätä myös Kreikan liigassa.

Haka-peliin saapui pakkassäästä huolimatta ja Georgios Kanellopouloksenkin yllätykseksi yli tuhat katsojaa 21. tammikuuta.

HJK haluaa viime kauden tapaan tehdä pelaajiaan tutummiksi katsojille. Julkaisemme jokaisesta pelaajasta, tällä kertaa Georgios Kanellopouloksesta, katsauksen aiempaan uraan sekä pelaajan elämään syvemmin pureutuvan haastattelun. 

Kaikki pelaajaesittelyt »

Pekka Mäntylä jututti Kanellopoulosta SJK-harjoituspelin jälkeisenä päivänä. Spartassa, jota nykyään kutsutaan Spartíksi, syntynyt ”Kanell” saapui Suomeen tammikuun puolivälissä Kreikan Superliigan Asteras Tripoliksesta. 

Helsinki ei tuolloin totisesti tarjoillut parastaan: Kylmää, märkää ja ennen kaikkea pimeää riitti. Mutta heti ensimmäisessä pelissä, treenimatsissa Hakaa vastaan, odotti positiivinen häkeltyminen.  
Täällä ihmiset näköjään tulevat katsomoon harjoitusotteluissakin, vaikka ulkona on pakkasta. Olin todella, todella yllättynyt, kun Hakaa vastaan katsomossa oli yli tuhat ihmistä, vaikka lämpötila oli -3. Nuo kannattajat ovat minulle todellisia sankareita, itse en tuollaisella säällä todellakaan tulisi ulos katsomaan jalkapalloa. Tuo peli osoitti minulle heti, kuinka paljon kannattajat rakastavat HJK:ta. 

Olet 23-vuotias ja asunut koko elämäsi Etelä-Kreikassa, jossa ei tuollaisia säitä koeta. Etpä tainnut vielä viime vuonna uskoa, että alkuvuodesta 2023 pelaisit jalkapalloa pakkasessa?
En todellakaan! Mutta tämä on jalkapalloa. Minulle täällä pelaaminen on suuri kunnia ja mahdollisuus seurata unelmaani, joten kylmä sää ei todellakaan ole ongelma. Ja Veikkausliigan alkaessa sää on varmaan jo parempi?

Niin itsekin toivon, mutta enpä lupaa mitään… etenkin SJK-peli Bolt Arenalla kunnon pohjoistuulessa taisi olla erityisen kylmä kokemus?
Se oli jäätävää. Tuntui, että se oli ylipäätään yksi kylmimmistä kokemistani päivistä Helsingissä. Mutta ainakin sää antaa ekstramotivaatiota juosta vielä enemmän kuin tavallisesti. Työt on tehtävä!

Todella moni pelaaja kävi pelin jälkeen pukuhuoneen saunassa. Entä sinä?
En käynyt, kun en oikein ole vielä tottunut. Mutta kerran olen täällä kokeillut saunaa, kun kävimme joukkueen kanssa yhdessä rantasaunassa (Furuvik). Kuumaahan siellä oli, ja vähän jännittävääkin. Mutta jätkät olivat super-ystävällisiä ja neuvoivat kuinka toimia.

Ja kävin silloin myös meressä! Tosin kastoin vain jalat ja keskivartalon, mutta eikö se ole ekaksi kerraksi ihan hyvin?

HJK on pelannut kaikki vuoden 2023 ottelunsa Bolt Arenalla, tammikuun 21. päivän jälkeen jo kuusi peliä. Sää ja keli ovat olleet, kuten Ilves-pelissä, välillä haasteellisia.

No on todella! Kaikki suomalaiset eivät suostuisi avantoon vaikka maksettaisiin. HJK:ssa pelaa tällä kaudella vain neljä ulkomaalaista. Kuinka hyvin sopeuduit tullessasi joukkueen arkeen?
Rehellisesti sanoen alussa oli vähän erikoista ja epämukavaakin, kun asun kuitenkin ensimmäistä kertaa ulkomailla. Mutta oma englantini paranee koko ajan, ja kun olen huomannut, että kaikki joukkuekaverit puhuvat sujuvaa englantia, ja joukkueen yhteinen kieli on englanti, asiat ovat helpottuneet huomattavasti. Tämä on samalla itselle myös kielikoulua.

Ei huolta, englantisi toimii oikein hyvin. Onko pukuhuonekulttuuri erilaista kuin mihin olet Kreikassa tottunut?
Heh, no onhan täällä vähän hiljaisempaa, mutta se on tavallaan hyvä: Kaikki ovat kavereita, ja joukkuehenki on hyvä.

Onko suomen kielen sanoja vielä tarttunut?
Huomenta, kiitos, yksi, kaksi, kolme, neljä… v***u! Tuota viimeistä kuulee harjoituksissa aika usein, hehee!

Kreikan Superliigassa ei tekonurmella pelata. Kuinka tuttu tai vieras alusta se on sinulle?
Olin pelannut Asterasin U17- ja U20-joukkueiden kanssa joskus tekonurmella, eli viimeksi 3–4 vuotta sitten. Tietysti tekonurmella pelaamisessa on jonkin verran eroja, mutta me voimme varmasti hyötyä siitä europeleissä. Koska huomaan eron niin selvästi itse, niin ihan varmasti vastustajillammekin menee aikaa sopeutua.

Näin se on. Esimerkiksi Jose Mourinho oli erittäin turhautunut viime vuonna tajutessaan AS Roman joutuvan taas pohjoiseen tekonurmelle.
Todellako? Haha, hienoa! 

Vaikutat keskikentän keskustassa tekevän asiat “helposti”: Olet jatkuvasti pelattavissa ja edistät peliä kelpo tekniikalla. Onko rooli sellainen mihin olet tottunut? 
On se aika tuttu. Valmentajat auttavat päivittäin minua ymmärtämään, mitä he haluavat minun pallon ja sijoittumiseni kanssa tekevän. Se on asia, johon en ole niin paljon Kreikassa tottunut, että sijoittumiseen kiinnitetään niin paljon huomiota. Mutta se on hyvä, kehitymme pre-seasonilla yksityiskohdissa jatkuvasti ja olemme siten valmiimpia, kun tosipelit alkavat. 

Ja toisin kuin Kreikassa, katsomme videolta asioita heti treenien jälkeen. Muistot ovat silloin vielä tuoreita, jolloin opimme ja ymmärrämme paremmin, miten toimia jatkossa. 

Päivä päivältä opin tuntemaan joukkuekavereitani paremmin. Opin, haluaako joku palloa jalkaan vai tyhjään tilaan jne. Minulle se on erityisen tärkeää keskikentän keskellä – minun on tunnettava kaikkien mieltymykset.

Näin harjoituskaudella arki rullaa tiiviisti treenien ympärillä, mutta oletko vielä ehtinyt löytää muuta tekemistä Helsingissä?
Minulle sää tuntuu edelleen todella kylmältä, joten pyrin viettämään vapaa-aikani sisätiloissa, kuten kahviloissa. Ja tietysti esimerkiksi ruuanlaitto vie oman aikansa iltaisin.

”Kanellin” sopimus HJK:n kanssa on mallia 2+1 vuotta.

Sopimukseksi on 2+1 vuotta, joten tutustumisaikaa riittää. Ruokapuolta sivusimmekin heti ensitapaamisella, kun mainitsit, että kanello” tarkoittaa kanelia. Mutta miten kokkaus sujuu?
En ole kovin kokenut, mutta ihan hyvin olen pärjännyt, ja kehitystä tapahtuu siinäkin… olen vanhempieni kanssa paljon yhteydessä videopuheluilla, ja niiden kautta he ovat opettaneet myös kreikkalaisten ruokien valmistusta.

Kuulostaapa kätevältä! Mitä vanhempasi tuumasivat muutosta Suomeen?
He ovat erittäin onnellisia, koska tämä on minulle upea mahdollisuus pelata ja kehittyä isossa seurassa. Ja heidän ilonsa tuo lisämotivaatiota itsellenikin, koska tiedän, etten olisi täällä ilman heitä: Siirryin 14-vuotiaana pelaamaan Spartísta 50 kilometrin päähän Tripoliin, mutta asuin sen jälkeen vielä 4 tai 5 vuotta kotona, ja vanhempani kuskasivat minua Tripoliin ja takaisin päivittäin.

Ovatko he jo suunnitelleet vierailua Suomeen?
Kyllä, itse asiassa he tulevat huomenna [päivää ennen lumista Ilves-harjoitusottelua] viikoksi. Ja kesällä uudestaan. Haluan, että he näkevät kaupunkia ja otteluita sekä kylmässä että lämpimässä.

Spartíssa asuu 15000 asukasta ja Tripolissakin vain 50 000. Miten olet sopeutunut isompaan Helsinkiin? 
Tripolissa pääsin 10 minuuttia kävelemällä melkein kaikkialle, mutta ei Helsinki loppujen lopuksi tunnu niin suurelta, koska bussit ja raitiovaunut ovat niin käteviä. Vartissa taitaa niillä päästä melkein mihin vaan? Eikä keskustassa näe samanlaista liikennekaaosta kuin Ateenassa. Kaupunki on kaunis, ja uskon siksikin sopeutuneeni nopeasti. Lisäksi kaikki täällä toimii aikataulussa.

Harrastitko Kreikassa muita lajeja?
Jalkapallo on ollut ykkönen siitä lähtien, kun aloin pelata 6-vuotiaana, mutta rakastan myös koripalloa, tykkään pelata sitä. Lisäksi kesäisin, ennen kuin jalkapallosta tuli ammatti, beach volley oli kiva harrastus. 

Kannattajamme olivat innoissaan kuullessaan, että Helsinkiin saapuu Peloponnesokselta aito spartalainen. Onko Spartan huima historia vielä läsnä kotikaupunkisi arjessa?
Nykyään Spartí on normaali, moderni kaupunki. Mutta paikalliset, myös minä, olemme erittäin ylpeitä paikan historiasta, koska siitä tiedetään joka puolella maailmaa. Myös turisteja käy siellä tutustumassa antiikin ajan raunioihin. 

Nooa Laineen ja Pyry Hannolan SJK aiheutti Boltilla maaliskuussa Klubille kauden ensimmäisen kotitappion.

Muutit tammikuussa ensin Sokos Hotel Presidenttiin. Missäpäin Helsinkiä asut nyt?
Muutin hotellista ensin väliaikaisesti Sörnäisiin, ja huhtikuun alussa siirryn Hakaniemeen. Onko Hakaniemi muuten hyvä paikka asua?

Minusta on! Sieltä on hyvät yhteydet joka suuntaan, meri on lähellä ja kevään saapuessa torielämä on varmasti mukavaa. 
Okei, kuulostaa hyvältä. Se taitaa olla vähän rauhallisempaa aluetta kuin Sörnäinen?

Varmasti. Sörnäisissä saattaa olla välillä vähän villiä?
Heh, no kyllä!

Olet ehtinyt pelata jo aika montaa Veikkausliiga-joukkuetta vastaan. Millainen mielikuva sinulle on jäänyt muista joukkueista ja miten vertaisit niitä Kreikan liigan joukkueisiin?
Ensinnäkin olemme mielestäni varmasti Suomen paras joukkue. Peli täällä on fyysisempää ja nopeampaa kuin Kreikassa. HJK luultavasti pelaisi Superliigassakin ihan kärkipäässä, mutta ei mestaruuksia läheskään joka vuosi tulisi, koska huippuseurat, kuten Olympiakos ja AEK, ovat todella isoja. 

Kuinka suuria kotiyleisöjä Asteras Tripolis kerää?
Ei kauhean isoja, yleensä jotain pari tuhatta, mutta he elävät erittäin äänekkäästi joukkueen tukena. Kärkijoukkueita vastaan määrä on isompi, ehkä 5000. 

Kun HJK joskus häviää kaksi liigaottelua peräkkäin, media tapaa silloin kertoa Klubin olevan kriisissä. Asteras taas tuntuu vakiinnuttaneen paikkansa liigan (alemmassa) keskikastissa? 
Kyllä, siinä on selkeä ero: Tiedän, että HJK:lta odotetaan aina ainoastaan voittoa. Asterasin tappio kärkipään joukkueelle oli odotettua, eikä kotitasapeli häntäpään seuraa vastaankaan ollut välttämättä mitään hälyttävää. 

Täällä tiedän, että sellainen ei todellakaan olisi ok, mutta se on vain hienoa: Meillä pitää jatkuvasti olla oikea winning mentality.